Kavunu samanda saklayıp kışın tüketiyorlar

Genel 31.01.2018 09:31:58 0
Kavunu samanda saklayıp kışın tüketiyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 31.01.2018 09:31
Tunceli’de bazı köylerde saman arasında saklanan kavunlar, kış boyunca taze kalarak sofraları süslüyor.
Özellikle Çemişgezek ilçesinde Sakyol ve Kıraçlar köyleri başta olmak üzere çevre köyler de yoğun olarak yetiştirilen kavunlar, üretici ve tüketiciler tarafından samanlıklarda saklanarak, Mart ve Nisan aylarına kadar tüketilebiliyor.
Yazdan kalma lezzeti, soğuk günlerde de herkesin tatmasını tavsiye ettiklerini belirten çiftçilerden Burak Yetkin, “Çemişgezek Aşağıbudak köyünde kavun ve karpuz üreticisiyim. Ürettiğimiz kavunları karpuzları ilçe merkezinde satıyoruz. Kış kavunu çeşidini saklıyoruz. Kavunu en iyi saklama yöntemi ya bir file içerisine koyup askıya asmak, ya da samanın içine gömülüp saklanmasıdır. Saklanacak kavunu seçerken, kavunun dayanıklı olması için dalından sapının uzun kesilmesi iyi olur. Kavunun kemreli ve sert olması gerekir” diyerek bilgi verdi.
Kavunun kışın da taze taze tüketilmesinin mümkün olduğunu aktaran Alparsalan Göçer, “Nisan ayında ektiğimiz kavunları kısmen yazın tüketiyoruz, kısmen de kış kavunu dediğimiz kavunları sonbaharda kimi zaman samanlığa, kimi zamanda askıya asıyoruz. Bu şekilde yazdan kalan meyveyi Şubat ve Mart ayına kadar yememiz mümkün olabiliyor. Kavun özellikle Çemişgezek ilçemizin Kıraçlar ve Sakyol köylerinde susuz şekilde yoğun olarak üretilmektedir. Köylülerimiz Kavunu hem tüketiyorlar, hem de ticaretini yapıyorlar. Bizler yaz meyvesini kışında tüketiyoruz. Bunun bir avantajı da hastalarımız oluyor, dışarıdan gelen misafirlerimiz oluyor, onlara ikram etmemiz sofraya bir güzellik katıyor” dedi.
Samanlıkta kavun dışında başka meyvelerde saklandığını söyleyen Zafer Abay ise, “Ben Çemişgezek ilçesinde yaşıyorum. Samanlıkta birçok lezzeti saklıyoruz. Samanlıkta sadece kavun değil, olgunlaşmamış domatesi, karpuzu da gerek samanlıkta, gerekse askıda muhafaza ediyoruz. Kışın ise güzel bir lezzet haline getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ