Kars’ta, ‘Kar yiyen kazlar’ kesilmeye başladı

'kar Yemeden Kaz Kesilmez' Diye Bir Deyimin Olduğu Kars’ta, Mevsimin İlk Karının Yağmasıyla Birlikte Kaz Kesimine De Başlandı. Kesilen Kazlar, Ambalajlanarak Kars’a Dışına Gönderiliyor.

Genel 16.11.2019 10:20:17 0
Kars’ta, ‘Kar yiyen kazlar’ kesilmeye başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.11.2019 10:20

"Kar yemeden kaz kesilmez" diye bir deyimin olduğu Kars’ta, mevsimin ilk karının yağmasıyla birlikte kaz kesimine de başlandı. Kesilen kazlar, ambalajlanarak Kars’a dışına gönderiliyor.

Kars’ta havaların soğumasıyla birlikte 1 yıl boyunca bin bir emekle yetiştirilen kazarda kesilmeye başladı. Kesilen kazlar temizlenip, tuzlandıktan sonra bir süre kurtulmak için asılıyor. Kurtulan kazların bir kısmı derin dondurucuya konularak muhafaza edilirken, bir kısmı da ambalajlanarak Kars dışına gönderiliyor.

‘Kaz tandırda pişirilir”

Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Üçpınar, eksi adıyla Möküz köyünde yaşayan 92 yaşındaki Fatma Yıldırım, kazın tandırda pişirildiğinde daha lezzetli olduğunu söyledi.

Kesilen kazları köylü kadınlarla birlikte bir araya gelerek imece usulü temizlediklerini ifade eden Fatma Yıldırım, “Tandır yakıyoruz. Üzerinde kazı kaynatıyoruz. Bulgur ve pirincini döküyoruz. Kendisini de tandıra asıyoruz, kızardıktan sonra çıkarıyoruz. Sonrada yiyoruz. Tatlı oluyor, şimdi sobada pişiriyorlar. Eskiden lavaş pişiriyorduk, tandıra koyuyorduk” dedi

Kazların bakımının çok zor olduğuna dikkat çeken Sevim Yıldırım, “Kazı kesiyoruz, temizliyoruz ve yıkadıktan sonra da tuzlayarak bir günde tuzda saklıyoruz. Daha sonra tele asıyoruz kazları, bir müddet telde kuruduktan sonra alarak derin dondurucu veya sandığa koyarak saklıyoruz. Kazın bakımı çok zor. 2’nci ayda başlıyoruz, 11’inci aya kadar bir çocuğa nasıl bakıyorsanız, o şekilde bakıyoruz. Bakması zor ama yemesi çok lezzetli” diye konuştu.

“Kırsal kalkınmaya destek amaçlı köylerde yöre halkından kaz alıyoruz”

Kars’a Güvensoy Şirketleri Grubuna ait Kar’s Otel Genel Müdürü ve Kültür Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman ise kazları Kars’tan alarak Kars dışına gönderdiklerini kaydetti.

Mehmet Duman, “Üçpınar Köyü’ndeyiz, eksi ismi Möküz köyü, Möküz köyü kazlarla meşhur olan bir köy, kaz bakımını gerçekten muazzam bir şekilde gerçekleştiren bir köy, bizde Güvensoy grup olarak şirketimizin Ankara’dan talebine istinaden buradan özellikle kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla yöre halkından bire bir onlara hem maddi anlamda destek verebilmek, aynı zamanda kazın üretimin yine yöre halkı tarafından sağlamak amacıyla bu katkıda bulunuyoruz. Bu kazları buradan alıp Ankara’ya göndereceğiz. Şirketimize göndereceğiz. Onlarda yine aynı şekilde Kars kazımızın tadını ve lezzetini Ankara’da misafirlere sunacaklar” şeklinde konuştu.

Kars ve köylerinde doğal yöntemlerle kesilen, kurutulan kazlar lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor. Kars’ta yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçları yanı sıra akrabalara gönderilirken, arta kalan kazlar, tanesi 200 ile 250 satılıyor. Kars kazına bu yıl en çok otel işletmeleri rağbet gösteriyor. Otel işletmeleri kente gelen misafirleri Kars kazı ile ağırlıyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

Tahkim Kurulu’ndan 24Erzincanspor dosyalarında karar


Van Spor

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ