Karslı kadınlar Japonlar’a ilmik ilmik halı dokuyor

Karslı kadınların dokuduğu, el emeği göz nuru organik halılar, Japonların ev ve iş yerlerini süsleyecek. Kars’ta dokunan halılar tamamlandıktan son Japonya’ya gönderilecek.

Genel 25.04.2021 08:59:23 0
Karslı kadınlar Japonlar’a ilmik ilmik halı dokuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.04.2021 08:59

Karslı kadınların dokuduğu, el emeği göz nuru organik halılar, Japonların ev ve iş yerlerini süsleyecek. Kars’ta dokunan halılar tamamlandıktan son Japonya’ya gönderilecek.

Kars’ın Susuz ilçesi Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü’nde kurulan halı tezgahlarında Susuzlu kadınlar Japonlar için halı dokuyor. El emeği göz nuru ile dokunan halılar iş insanı Ali Uçum aracılığıyla japonya’ya götürülerek, Japon kadınların beğenisine sunuluyor.

İş insanı Ali Uçum’un girişimleri sonucu Susuz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde tezgahları kurulan kadınlar, hem geleneksel dokumacılığı devam ettiriyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kurulan 8 tezgahta ilmik ilmik halı dokuyan kadınlar, Susuz’dan Japonya’ya halı göndermenin tatlı mutluluğunu yaşıyor.

“Japonya’da halılar beğeniliyor”

Arkadaşlarıyla birlikte halı dokumaya başladıklarını belirten Songül Yağbasan, “Arkadaşlarımızla beraber halı dokumaya başladık. Bu halıları Japonya’ya ihraç için orada Türk motiflerini Türk halısının tanıtımı için o yönde çalışmalarımıza başladık. Halının tezgahı nasıl kurulur? İp nasıl sarılır? İşte ipi sardık, sonra ‘cücüleme’ yaptık. Sonra düz geçiyoruz, boncuk işlemi yapılıyor. Sonra başlıyoruz ilmik atmaya, bu Japonların isteği üzerine yapılan motifsiz düz halılar, motifli de öreceğiz. Ama ilk önce bunları istediler. Yani Japonya’ta ihraç ediyoruz, orada beğeniliyor” dedi.

“Japonların isteğine göre motifler koyuyoruz”

Halı dokuma yaptıklarına dikkat çeken Dilek Kından, “Burada halı dokuma yapıyoruz. Japonya’ya ihraç için, halı bitimimiz 1 ay sürüyor. ilk sargısıyla başladık, cücülemesini yaptık. Japonların isteğine göre motifler koyuyoruz” diye konuştu.

“Japonlar ördüğümüz ilk halıları mutfaklarında kullanıyor”

İlk halıları minder şeklinde yaptıklarını ifade eden Figen Zengül, “İlk halılarımızı minder şeklinde yaptık. Şimdi kurduğumuz tezgahlar 1 metre boyu, 60 santim eninde başlatıldı. Bunların kurulumunu kendimiz yaptık. Şimdi bizi yönlendirdikleri şekilde örneklere göre boyunun standardına göre örme yapıyoruz. Ördüğümüz halılar Japonya’ya ihraç ediliyor. Japonlar ördüğümüz ilk halıları mutfaklarında kullanıyor. Bu ördüğümüz halıları da evlerinin salonlarında dekor amaçlı kullanacaklar” şeklinde konuştu.

Susuz Halk Eğitim Merkezi’nde kurulan 8 tezgahta Japonlar için halı dokunduğunu kaydeden Susuz Halk Eğitim Müdürü Bülent Zengi’de, kendilerine bu imkanı sunan başta Kars Valisi Türker Öksüz, Kaymakam Hamza İnam olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Susuz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde kurulan halı tezgahlarında 8 kadın el emeği göz nuru ile ilmik ilmik halı dokuyor. Dokunan halılar daha sonra Japonya’ya gönderilecek. Japon kadınları evlerinde Kars halılarını kullanacak.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ