Kardeşinin ilaçları bozulmasın diye güneş enerjisiyle çalışan seyyar buzdolabı yaptı

Ortaokul 8. sınıf öğrencisi Mustafa Mert Cevahir, hazırladığı projeyle 4. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği Buluş ve Proje Yarışması'nda finale kaldı.

Genel 29.02.2020 11:37:43 0
Kardeşinin ilaçları bozulmasın diye güneş enerjisiyle çalışan seyyar buzdolabı yaptı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.02.2020 11:37

İTÜ Geliştirme Vakfı Beylerbeyi Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Mustafa Mert Cevahir, kardeşinin ilaçlarının bozulmaması için yaptığı güneş enerjili seyyar buzdolabı ile 4. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği Buluş ve Proje Yarışması'nda finale kalmayı başardı.

Cevahir, geçen yıl ailesiyle yaz tatilindeyken kardeşinin soğuk tutulması gereken ilaçlarının sıcak havada bozulmasından yola çıkarak güneş enerjisiyle çalışan seyyar buzdolabı projesini geliştirdi.

Okuldaki öğretmenlerinin yönlendirmesiyle kendi güneş paneli bulunan, ısı kontrollü ve bataryalı buzdolabı yapan Cevahir, bu çalışmasıyla başvurduğu Uluslararası Türk Dünyası 4. Bilim Kültür Şenliği Buluş ve Proje Yarışması'nda 3 bin proje arasından finale kaldı.

Beylerbeyi'ndeki okulunda AA muhabirine projeyi anlatan Mustafa Mert Cevahir, kardeşinin ilaçlarının sıcaktan bozulmasına üzüldüğünü ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdiğini belirtti. Cevahir, "Ailemle tatile gitmiştik. Kardeşimin rahatsızlığı vardı. İlaçlarının soğuk tutulması gerekiyordu. Sıcaktan ilaçları bozuldu. Bu ilaçları tekrar temin etmek zor olmuştu. Projemi evde tasarladım, okulda öğretmenlerimin desteği ile gerçekleştirdim." dedi.

Günümüzde daha çok temiz enerjiye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Cevahir, "Temiz enerjili olması için solar panel, hafif olması için strafor gövde kullandım. Solar panelden elde edilen enerjiyle bataryamızı dolduruyoruz. Buradan sıcaklık kontrol rölesine gelen akım ile soğutmayı yapan peltier maddeye akım geliyor. Isı kontrol ünitesi sayesinde hedeflenen sıcaklığa ulaşıldığında soğutma duruyor." diye konuştu.

Bulduğu sistemin farklı amaçlarla da kullanılabileceğini dile getiren Cevahir, "Bu sistem organ nakillerinde taşıma amaçlı kullanılabilir. Peltier sistem ters çevrilerek ısıtma amaçlı da kullanılabilir. Kapalı otobüs durakları, güvenlik kulübeleri enerji kaynağına ihtiyaç duymadan ısıtılabilir.” ifadelerini kullandı.

"Kendisini destekledik ve çok güzel bir sonuç elde ettik"

Cevahir'in fen bilimleri öğretmeni Hale Ünal, projeyi öğrencisinin tek başına tasarlayıp uyguladığını ifade ederek, "Biz sadece Mustafa'ya destek olduk. Peltier adı verilen malzeme, elektrik enerjisi aldığında bir tarafı sıcak bir tarafı soğuk olacak şekilde çalışıyor. Mustafa, peltierin başka uygulamalarından esinlenerek bu projeyi geliştirdi. Kendisi bana fikirle geldiğinde çok heyecanlandık. Kendisini destekledik ve çok güzel bir sonuç elde ettik. Yarışmada Türk okullarından 48, yabancı okullardan 52 proje ile birlikte finale kaldık. Öğrencimize finalde başarılar diliyoruz. Umarım orada da başarılı olacağız." dedi.

İTÜ Geliştirme Vakfı Beylerbeyi Ortaokulu Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Sevgi Döndü, okulun fen bilimleri çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Öğrencilerimizin akademik başarıları bizim için çok önemli ancak hayatta karşılaştıkları bir probleme çözüm bulmalarının da onlara çok şey kattığını düşünüyoruz. Eminim ki Mustafa, hem kendisini hem okulumuzu hem de ülkemizi en güzel şekilde temsil edecek." diye konuştu.

Ankara'da 5-7 Mart'ta düzenlenecek 4. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliğinde finale kalan projelerin sunumları yapılacak, dereceye giren öğrencilere ve öğretmenlerine toplam 40 bin lira değerinde ödül verilecek.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ