JÖAK ve JAK timleri Palandöken'deki turistlerin güvenliği için 'daima göreve hazır'

Palandöken'de gece gündüz demeden görev yapan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı ve Jandarma Arama Kurtarma timleri, kış sezonu boyunca yerli ve yabancı turistlere hizmet ederek huzur ve güven veriyor.

Genel 4.02.2021 13:48:08 0
JÖAK ve JAK timleri Palandöken
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.02.2021 13:48

ERZURUM (AA) - Kışın yerli ve yabancı kayak tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği Palandöken Dağı'ndaki kayak merkezinde, olası doğal ve insan kaynaklı kazalara karşı Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı ile Erzurum İl Jandarma Komutanlığı Arama Kurtarma ekipleri, 24 saat görev yapıyor.

Kış sezonu süresince kayak yaparken düşüp yaralanan veya olumsuz hava koşulları gibi nedenlerle kaybolup mahsur kalanların yardımına koşan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, 45 kilometre pist uzunluğu bulunan Palandöken'in en uzak noktasına kısa bir sürede ulaşabiliyor.

Yabancı turistler ile sağlıklı iletişim kurmak için iyi derecede yabancı dil eğitimi alan kayakçılardan oluşan jandarma personeli, kışın kayak yapmak için Palandöken'e gelen turistlere huzur ve güven veriyor.

JÖAK ve JAK timleri, kayak merkezinde olası bir duruma karşı "daima hazır" olmak için eğitimleri de hiç aksatmıyor.

Her türlü senaryoya karşı tatbikat yapılıyor

JÖAK ve JAK timleri, bu çerçevede Palandöken'de tatbikat yaptı. Tatbikatın ilk bölümünde 3 bin 200 rakımlı zirvede konuşlandırılan ekipler, senaryo gereği, 2 vatandaşın kayak yaparken düşerek yaralandığı ihbarı üzerine harekete geçti.

Kar motorları ile kısa sürede yaralanan vatandaşların bulunduğu noktaya giden ekipler, ilk müdahaleyi yaptıktan sonra söz konusu kayakçıları sedyeye alarak olay yerinden kar motorlarıyla sağlık ekiplerine ulaştırdı.

JÖAK ve JAK timleri, daha sonra kar kalınlığının 110 santimetreye ulaştığı kayak merkezinde, çığ düşmesi olayının meydana geldiği ve kar kütlesi altında mahsur kalan bir vatandaşın olduğu bilgisini alarak arama ve kurtarma çalışması başlattı.

Olayın yaşandığı noktaya önce kar motorları, ardından da yaya olarak ulaşan ekipler, arama kurtarma dedektör köpeği "Gurbet"in yardımıyla çığ altında kalan kişinin yerini kısa sürede tespit etti. Ekipler, çığ altında kalan kişiyi, sağ olduğunu ve üzerinde kar kütleleri bulunduğu için hareketsiz kaldığını öğrendikten sonra yürüttükleri titiz çalışmayla bulunduğu yerden çıkardı.

Tatbikatın ikinci bölümünde ise dağcılık faaliyeti sırasında tırmanış yapan bir vatandaşın kayadan düşmesi sonucu yaralandığı bilgisini alan JÖAK ve JAK görevlileri, kısa sürede olay yerine intikal etti.

Ekiplerce yapılan hazırlık çalışmasının ardından halat yardımıyla tatilcinin bulunduğu eğimli bölgeye sedye götürüldü ve havai hat kurularak vatandaş halata bağlı sedye üzerinde bölgeden tahliye edildi, kızak sedye ile sağlık ekiplerine ulaştırıldı.

Nefes kesen tatbikatı AA ekibi görüntüledi

Anadolu Ajansının (AA) görüntülediği nefes kesen tatbikatının son bölümünde ise ekipler, senaryo gereği arızalanan teleferik üzerinde 2 kişinin mahsur kaldığı bilgisi üzerine harekete geçti.

Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü alanda makara sistemi kuran görevliler, mahsur kalan vatandaşları 15 dakika süren çalışmanın ardından halat yardımıyla emniyetli şekilde tahliye etti.

Kayak merkezindeki vatandaşlarca ilgiyle izlenen tatbikat kapsamında ayrıca can ve mal güvenliğinin sağlanması için yaralanma ve kaybolma vakalarına karşı kayaklı devriye faaliyeti de icra edildi.

Arama Kurtarma Tim Komutanı Jandarma Teğmen Seyfettin Şahin, AA muhabirine, JÖAK ve JAK timlerinin vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için görev başında olduklarını söyledi.

Her türlü doğal ve insan kaynaklı afetler ile kaybolma ve kaza olaylarında arama ve kurtarma faaliyeti icra ettiklerini ifade eden Şahin, "Yapmış olduğumuz arama kurtarma faaliyetlerini, İçişleri Bakanlığımızın talimatıyla yurt dışında da icra edebilmekteyiz. Arama kurtarma faaliyetlerinde özel olarak seçilmiş personellerimizle eğitimlerini tamamladıktan sonra, 24 saat esasına göre ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımız için özveriyle görev yapmaktayız." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ