İspanya'daki seçimler ülkedeki siyasi belirsizliği derinleştirdi

İspanya'da erken genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre en fazla oyu Sosyalist İşçi Partisi alsa da tek başına hükümet kurulacak çoğunluk elde edilemediğinden ülkedeki siyasi belirsizliğin kötüye gitmesi bekleniyor.

Genel 10.11.2019 22:18:27 0
İspanya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.11.2019 22:18

MADRİD (AA) - İspanya'daki erken genel seçimlerde oy kullanma işlemi ülke genelinde saat 20.00'de (TSİ 22.00), Kanarya Adaları'nda ise bir saat geç tamamlandı.

İspanya devlet televizyonu RTVE'nin açıkladığı sandık başı anket sonuçlarına göre, 350 sandalyeli meclisin dağılımı şu şekilde oluştu:

Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 114-119, sağ görüşlü Halk Partisi (PP) 85-90, aşırı sağ görüşlü Vox 56-59, aşırı sol görüşlü Unidas Podemos 30-34, liberal sağdan Vatandaşlar (C's) 14-15, ayrılıkçı yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 13-14, Katalonya İçin Birlik (JxCat) 6-7, Halk Birliği Adaylığı (CUP) 3, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6-7, Bask bölgesinde faaliyet gösteren Eh Bildu 3-4, Navarra (NA) 2, Mas Pais 3, Kanarya Koalisyonu 1, Kantabria Bölgeci Parti 0-1.

Seçimlere katılım düştü

Öte yandan, İçişleri Bakanlığının yerel saatle 18.00 (TSİ 20.00) itibarıyla verdiği bilgilere göre, seçimlere katılım ülke genelinde yüzde 56,86 oldu.

Bu oranın, 28 Nisan'da yapılan son genel seçimlere göre 4 puan daha az olması dikkati çekti.

Bu seçimin İspanya demokrasi tarihinin en düşük katılımlı seçimlerinden biri olması ve katılımın yüzde 70'in altında kalması bekleniyor.

Siyaset uzmanları, seçimlere katılımın düşmesindeki nedenleri, ülke genelindeki olumsuz hava şartlarına, Katalonya'daki boykot çağrısına ve art arda yapılan seçimlere bağladı.

Yaklaşık 37 milyon seçmenin kayıtlı olduğu İspanya'daki seçimler Katalonya krizi ve siyasi belirsizliğin gölgesinde gerçekleşti.

Katalonya'da ayrılıkçı radikal grupların seçimleri boykot çağrılarına rağmen bölgede oy kullanma işleminde ciddi sorunlar yaşanmadı.

Seçimlerden siyasi belirsizliği daha da derinleştiren sonuç çıktı

Sandık başı anket sonuçlarının resmi sonuçlara yansıması durumunda ülkedeki siyasi belirsizliğin mevcut durumdan daha da kötüye gitmesi bekleniyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 6 ay öncesinde olduğu gibi sol blok da sağ blok da meclis çoğunluğunu elde edemedi.

PSOE bir kez daha İspanya'da en büyük parti çıksa da 123 olan milletvekili sayısı, 114-119'a geriledi.

PSOE'nin azınlık hükümeti kurması için şimdiye kadar ciddi fikir ayrılığı yaşadığı ve koalisyon hükümetinde ısrar eden aşırı sol görüşlü Unidas Podemos ile anlaşması, ayrıca ayrılıkçı Katalan ve Bask partilerin dışarıdan desteğini alması gerekiyor.

Anket sonuçlarına göre, aşırı sağ görüşlü Vox partisi, 24 olan milletvekili sayısını iki kattan fazla attırarak 56-59'a kadar çıkardı.

İspanya'da ikinci kez genel seçimlere katılan Vox, ülkede 3. büyük parti konumuna geldi.

Ülkedeki en büyük sağ görüşlü parti olan PP de 66 olan milletvekili sayısını 85-90'a kadar yükseltti.

Sağın oylarını yükseltmesinde en büyük neden, son haftalarda Katalonya'da yaşanan ayrılıkçı girişimlerin ve şiddet yanlısı eylemlerin etkisi olarak gösteriliyor.

Seçimlerde en ciddi oy kaybı ise liberal görüşlü Vatandaşlar partisinde oldu. Vatandaşlar, 57 olan milletvekili sayısını 14-15'e kadar düşürdü.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ