Interpol'den teknoloji kaynaklı kötüye kullanımla mücadele için Stalkerware Karşıtı Koalisyon'a destek

- Interpol, takip yazılımlarının kullanımını araştırmak ve yardıma ihtiyacı olan mağdurlara destek vermek için küresel kolluk kuvvetlerinin becerilerini geliştirmeye odaklanacak

Genel 22.04.2021 11:49:25 0
Interpol
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.04.2021 11:49

İSTANBUL (AA) - Kaspersky, Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (Interpol) teknoloji kaynaklı kötüye kullanımla mücadele için Stalkerware Karşıtı Koalisyon'a destek verdiğini duyurdu.

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, Interpol, takip yazılımlarının kullanımını araştırmak ve yardıma ihtiyacı olan mağdurlara destek vermek için küresel kolluk kuvvetlerinin becerilerini geliştirmeye odaklanacak. Interpol, bu amaçla 194 üye ülkenin koalisyon tarafından hazırlanan eğitim oturumlarına katılımını da teşvik edecek.

Telefonundan veya bilgisayarından birilerini habersizce takibe almak bir şiddet biçimi olarak görülürken, mağdurlarda da ciddi bir endişeye neden oluyor. Faillerin hedefledikleri kişiyi kullandıkları cihazlar üzerinden gizlice izlemelerine olanak tanıyan ticari takip yazılımları, özellikle Kovid-19 salgını sırasında hızla yayılan bir tehdit haline geldi.

Salgının başlamasından bu yana aile içi şiddetin yoğunlaşmasıyla Birleşmiş Milletler, Kovid-19 sırasında kadına yönelik şiddeti "gölge salgın" olarak adlandırdı. Stalkerware Karşıtı Koalisyon'un dünya çapındaki gözlemleri de 2020'de aile içi şiddet ve teknoloji istismarı vakalarında ciddi bir artış olduğunu ortaya koydu. Ayrıca Kaspersky, 2020'de neredeyse 54 bin mobil kullanıcısının küresel olarak takip yazılımlarından etkilendiğini tespit etti. Rusya Brezilya, ABD, Hindistan ve Meksika, kullanıcıların en çok etkilendiği ülkeler arasında yer aldı.

Çok yönlü takip yazılımı sorunuyla mücadele, siber güvenlik sağlayıcılarının, sivil toplum kuruluşlarının, kanun yapıcıların ve akademinin küresel ölçekte çaba göstermesini gerektiriyor. Bu nedenle Kaspersky dahil olmak üzere küresel siber güvenlik ekosistemindeki 10 önemli aktör bir araya gelerek aile içi şiddet mağdurlarına destek olmak, takip yazılımlarının kullanımıyla mücadele etmek ve konuya dair kamuoyu bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak için küresel bir girişim olan Stalkerware Karşıtı Koalisyonu oluşturdu. Koalisyon, kurulduğu günden bu yana dünya genelinde 35'ten fazla üyeye ulaşarak tehditlerle mücadele ve bilinci yaygınlaştırma konusunda güçlü bir ivme kazandı.

Koalisyonun ortakları, iş birlikleri yoluyla gerçek sonuçlar elde etmek için çalışıyor. Bunlar arasında takip yazılımlarının teknik tespitinin iyileştirilmesi, takip yazılımı örneği ve meta veri bilgi paylaşım mekanizmasının geliştirilmesi, aile içi şiddet mağdurlarına destek veren örgütleri ve takip yazılımı tarafından hedef alınan diğer bireyleri desteklemek için bir dizi bilgilendirme ve teknik yardım semineri sağlanması yer alıyor.


- "Interpol ve diğer ortaklarımızla kimsenin takip yazılımlarının kurbanı olmaması için çalışacağız"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Stalkerware Karşıtı Koalisyon Resmi Temsilcisi ve Kaspersky Kuzey Amerika Halkla İlişkiler Başkanı Tara Hairston, "Bu yaygın taciz taktiğine karşı mücadele etmek için tüm kilit kuruluşların bir araya gelmesi gerekiyor. Kolluk kuvvetlerinin takip yazılımlarının oluşturduğu tehditleri tespit edip bunlara yanıt verebilmesi gerektiği göz önüne alındığında, Interpol'ün yakın partner şiddeti, istenmeyen gözetim ve taciz konularında küresel topluluklarıyla birlikte çalışmaya adandığını görmek gerçekten harika. Interpol ve diğer ortaklarımızla birlikte kimsenin takip yazılımlarının kurbanı olmamasını sağlamak için çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Interpol Siber Suçlar Direktörü Craig Jones ise "Interpol, Stalkerware Karşıtı Koalisyonu takip ve tacize karşı mücadelesinde desteklemeye kararlıdır. Bu amaçla yakın partner şiddeti, istenmeyen gözetim ve taciz konusunda küresel kolluk kuvvetleri için farkındalık yaratmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Koalisyonun kurucu üyeleri arasında Avira, Electronic Frontier Foundation, Avrupa Aile İçi Şiddet Failleriyle Çalışma Ağı, G DATA CyberDefense, Kaspersky, Malwarebytes, ABD Ulusal Aile İçi Şiddeti Durdurma Ağı, NortonLifeLock, Güvenli Kaçış Operasyonu ve WEISSER RING yer alıyor.



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

Tahkim Kurulu’ndan 24Erzincanspor dosyalarında karar


Van Spor

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ