İngiliz Parlamentosu AB ile varılan ticaret anlaşmasını görüşmeye başladı

AB ile varılan ticaret anlaşmasını yasaya dönüştürecek tasarının İşçi Partisinin de desteğiyle hem Avam Kamarası hem de Lordlar Kamarasında rahatça geçmesi bekleniyor.

Genel 30.12.2020 16:02:34 0
İngiliz Parlamentosu AB ile varılan ticaret anlaşmasını görüşmeye başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.12.2020 16:02

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, milletvekillerini Avrupa Birliği (AB) ile varılan ticaret anlaşmasını desteklemeye çağırarak, bunun ülkenin komşularıyla yakın ilişkilerini sürdürmesine ve "ulusal kaderini" kontrol altına almasına imkan sağlayacağını söyledi.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası, ticaret anlaşmasını yasaya dönüştürecek tasarıyı görüşmeye başladı. Oturumun açılışında konuşan Johnson, anlaşmanın işletmeler için "kesinlik" sağlayacağını belirtti.

Johnson, "Bu yasa tasarısının amacı, İngiliz halkının her zaman kalplerinde yapılabileceğini bildiği ancak bize sürekli olarak imkansız olduğu söylenen bir şeyi başarmaktır. Yani hem yasalarımız ve ulusal kaderimiz üzerindeki egemenliğimizi koruyup hem de mümkün olan en iyi koşullarda AB'deki komşularımızla ticaret ve iş birliği yapmaktır." dedi.

Ülkenin geleceğinde yeni bir sayfa açacaklarını dile getiren İngiliz Başbakan, diğer ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları yapacaklarını ve ülkeyi dışa dönük liberal bir güç haline getireceklerini ifade etti.

Muhalefet destekleyecek

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Keir Starmer, anlaşmayı kusurlu bulsalar da destekleyeceklerini açıkladı.

"Pek çok kusuru var ve zayıf bir anlaşma ancak anlaşmamaktan daha iyi." diyen Starmer, anlaşmanın uygulanmamasıyla AB ile ticarette fiyatların artacağını ve işletmeler için tarife ve kotalar geleceğini söyledi.

Tasarının İşçi Partisinin de desteğiyle hem Avam Kamarası hem de Lordlar Kamarası'nda rahatça geçmesi bekleniyor. Sürecin tamamlanmasıyla da İngiltere 31 Aralık'ta yerel saatle 23.00'te geçiş sürecini de bitirerek AB'den tamamen ayrılmış olacak.

Brexit süreci

İngiltere'de Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan ancak geçiş süreci nedeniyle AB hükümlerine uymaya devam etmek zorunda kalan İngiltere, Brüksel ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" gibi sorunlu konular, en zor başlıklar olarak öne çıkmıştı.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacaktı. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyordu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ