İklim değişikliğinin etkilediği alanlardaki konutlar boşaltılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Türkiye'de iklim değişikliğinin neden olduğu sel ve taşkın felaketlerinin etkilerinin hissedildiği alanlardaki konutların boşaltılacağını ve buralarda yaşayan vatandaşları rezerv konutlara taşıyacakl

Genel 26.02.2020 15:05:24 0
İklim değişikliğinin etkilediği alanlardaki konutlar boşaltılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.02.2020 15:05

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AA muhabirine, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

Son olarak Karadeniz Bölgesi için hazırladıkları 15 maddelik eylem planını 2019'un Temmuz ayında açıkladıklarını anımsatan Kurum, diğer bölgeler için çalışmaların sürdüğünü, 81 il için de ayrı ayrı yerel iklim değişikliği eylem planlarını hazırlamaya devam ettiklerini belirtti.

Kurum, tüm ülkelerin ve şehirlerin gelinen süreçte iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ciddi adımlar atmak zorunda olduğuna işaret ederek, "Deprem ülkemizin nasıl bir gerçeğiyse dünyamızın en önemli gerçekleri arasında da şu an iklim değişikliği ve iklim değişikliği ile ilgili mücadele var. Artık aşırı seller, yağışlar, heyelanlar, hortum olayları gibi daha önce hiç görmediğimiz olayları ülkemizde yaşar hale geldik." dedi.

Diğer ülkelerde de aynı şekilde farklı doğa olayları yaşandığına dikkati çeken Kurum, "Karadeniz'de iklim değişikliği ile ilgili eylem planı çerçevesinde 15 bin rezerv konut üretilmesi sürecimizi başlattık. Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Artvin, Rize, Giresun, Araklı'da çalışmalarımızı yürütüyoruz ve bu çerçevede konut üreterek afet anında selden, heyelandan, etkilenecek yapıların taşınması adına bu rezerv konutlarımızı kullanıyoruz. İklim değişikliği noktasında etkilerini hissedeceğimiz şehirlerde taşkın riski taşıyan alanlardaki konutları boşaltıyoruz." bilgisini paylaştı.

"Meriç Ergene Havzasında 975 riskli binamız var"

Kurum, taşkınlara karşı yapılan çalışmaları anlatırken, "Marmara Bölgesi Meriç-Ergene havzasında yer alan Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerimizde bu anlamda tespit ettiğimiz 975 riskli binamız var. Bu binalara ilişkin tedbirleri almak ve burada iklim değişikliğiyle ilgili mücadelede kararlı bir duruş sergilemek adına sürecimizi yürütüyoruz ve bunu tüm Türkiye'ye yayacağız. İklim değişikliği ile mücadele noktasında şehirlerimizi hazır hale getirecek adımları atacağız." diye konuştu.

Kurum, imar planlarını ve alt yapı projelerini, belirledikleri iklim değişikliği parametrelerine göre hazırladıklarını söyledi.

İklim değişikliğinin etkisiyle Konya'daki "mavi nazar boncuğu" olarak adlandırdıkları Meke Gölü'nün tamamen kuruma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Kurum, içme suyu veya sulama yapmak için de sondajla 350-400 metreye varan derinliğe inilmesi gerektiğini, bunun hem yüksek maliyet hem de enerji kaybına neden olduğunu dile getirdi.

İlgili bakanlıklarla iklim değişikliği konusunda seferberlik halinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Kurum, Birleşmiş Milletler nezdinde de girişimlerde bulunduklarını söyledi.

İklim Değişikliği Eylem Planı Çalışmaları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmalarda 9 bin 43 binanın risk altında olduğu tespit edildi.

Bu kapsamda Bakanlık, hem eylem planı hem de kentsel dönüşüm eylem planı kapsamında bölgede taşkın, sel, heyelan riski altında bulunan binaları yıkarak, buradaki vatandaşları yapılacak 15 bin konuta taşıyacak.

Bunun için Giresun ve Trabzon Araklı'da yeni yerleşim alanları tespit edildi. Araklı'da 278, Giresun'da 228 konutun çalışmalarına başlandı. Bu konutların ihalelerini gerçekleştiren Bakanlık, Trabzon, Artvin ve Rize'de yöresel mimariye uygun, enerji verimli, iklim duyarlı, yerel malzemelerin kullanıldığı konut projelerinin inşasını da en kısa sürede başlatmayı planlıyor.

Ege Bölgesinde ise İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'ta taşkın riski altında bulunan binaların tespiti çalışmaları devam ediyor.

Bakanlık, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik olarak "Sıfır Atık, millet bahçeleri, ekolojik koridorlar, yürüyüş yolları, bisiklet parkuru" projelerini de yürütüyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ