44 binden fazla üniversite öğrencisinin bulunduğu Elazığ’da, ikinci el ve spot eşya satan esnaflar, iş yerlerine malzemeleri doldurarak öğrencileri beklemeye başladı.
Fırat Üniversitesine bu yıl 6 binden fazla yeni öğrenci kayıt yaptırmasıyla öğrenci sayısı 44 bin 747 öğrenci oldu. 44 binden fazla öğrencinin önümüzdeki hafta ders başı yapacak olması ikinci el eşya satıcılarını ve nakliyatçıları da hareketlendirdi. İkinci el eşya ve spot satan esnaflar, depolarını doldurarak, öğrencileri beklemeye başladı.
Öğrencilerin tekrar gelmesini beklediklerini belirten ikinci el satıcısı Selami Yeğen, "Bizim sektör öğrencilere yönelik. Yazın ne kadar olsa da çok az satış oluyor. Okulların açılmasına 10 gün kaldı. Biz de malzemelerimizi aldık, içeri koyduk ve depolarımızı doldurduk. İnşallah 10 gün sonra öğrenciler geldiği zaman hem kendileri açısından hem de bizim açımızdan gayet iyi olacak. Çünkü kendileri yeni gelecekler. Sıfır eşya alma güçleri olmayacak. Dolayısıyla en ekonomik şekilde evlerini dizmek isteyecekler ve bizden faydalanacaklar. Biz de onlardan faydalanacağız. Hayırlı bir karşılıklı ticaret olacak" dedi.
Üç öğrencinin bin 500 TL’ye evlerini dizebileceklerini vurgulayan Yeğen, "Mesela bazı öğrenciler benim bazam sıfır olsun diyor. O zaman fiyatlar değişiyor. Ortalama üç öğrenci makul bir şekilde orta halli bir evi bin 500 TL’ye dizebilir. Beyaz eşya ortalama 150 TL’den başlıyor. Öğrenciler için 250-300 TL’ye kadar çıkıyor. Kanepeler de 70 ile 80 TL’den başlıyor ve 150 TL’ye kadar çıkıyor. Bazaların da ikinci eli 100 TL’den başlıyor" diye konuştu.
Depolarda yeterince mallarının olduğunu ve öğrencileri beklediklerini aktaran ikinci el satıcısı Semih Urlan ise, "Öğrencilerin kapasitesi yüksek olduğu için ona göre mal topladık. Senede bir defa öğrenci sezonu oluyor zaten. Öğrencilere mal satıyoruz ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Öğrenciler bir hafta içerisinde gelecek. Gereken mal elimizde mevcut. Beyaz eşya olarak herhangi bir sıkıntımız yok. Şu anda öğrencileri bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Öğrencileri dört gözle beklediklerini dile getiren nakliyatçılardan Erkan Kaplan ise, "İkinci elciler nasıl dört gözle bekliyorsa biz de nakliyeci olarak bekliyoruz. Herkes bir parça ekmek kazanıyor. Öğrenciler geldiğinde eşyalarını alıp evlerine teslim ediyoruz. Aynı sırada öğrenci kardeşlerimiz tekrar aradığı zaman evden eve de taşıma yapıyoruz. Biz de bu sayede geçimimizi sağlıyoruz. Eylül ayında bir yoğunluk oluyor. Öğrenciler geldiğinde esnafların ve nakliyecilerin yüzü gülüyor" dedi.