İkinci el araç alırken dolandırılma korkusu tarihe karışıyor

İkinci el araç piyasasında alım ve satımlarda yaşanan mağduriyetleri sona erdirmek için getirilen ekspertiz raporu zorunluluğu 1 Nisan 2019 tarihinde başlıyor. Yeni yönetmelikle ilgili Eskişehir’de bir ekspertiz firmasının yetkilisi Cihan

Genel 28.03.2019 18:38:22 0
İkinci el araç alırken dolandırılma korkusu tarihe karışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.03.2019 18:38

Türkiye genelinde Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticari hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 30529 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştı. 1 Nisan itibariyle yürürlüğe girecek olan yönetmelikle araç alım-satımlarında ekspertiz raporu olmadan satış işlemi gerçekleştirilemeyecek. Düzenlemeye göre bu işi yapan her şirketin ekspertiz raporu da geçerli olmayacak. Raporun geçerli sayılması için ise yetki sadece Türk Standartları Enstitüsünden (TSE) Hizmet Yeterlilik Belgesi alan ilgili firmalarda olacak. Yönetmelik değişikliği ile kilometre düşürme, aracın hasarını ve kazasını gizleme gibi dolandırıcılık hilelerinin de önüne geçilecek. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan bir ekspertiz firmasının sorumlusu Cihan Acar, vatandaşların güven içerisinde araç almalarını sağladıklarını belirterek uygulamanın çok faydalı olacağını düşündüğünü ifade etti. Acar, "Birçok ekspertiz firması var. Kimi bu belgelerle eksiklerini gidermiş olacak, belgeyi alamayanlar piyasadan çekilmek zorunda kalacaklar. Bu kanunun bir an evvel uygulamaya geçmesinde kesinlikle fayda görüyoruz. Söz uçar yazı kalır. Var olan kusurları yazıya dökerek insanların güven içerisinde araçlarını almalarını sağlıyoruz. İşimizi severek yapıyoruz ve insanların kandırılmasının önüne geçmiş oluyoruz. Bu da bize mutluluk veriyor" dedi. 

"Eskisi gibi insanlar kandırıldım cümlesini kurmayacak" 
Bazı vatandaşların ikinci el araç alırken dolandırılma korkusuyla sıfır araçlara yönelmek durumunda kaldığını ve zorunlu hale getirilen ekspertiz uygulaması ile vatandaşların daha sağlıklı karar verebileceğinin altını çizen Acar, "İnsanlar kandırılma düşüncesiyle kimi zaman standardı üst seviyeye taşıyıp sıfır araç alma düşüncesine girebiliyordu. Şimdi ekspertizle ilgili güvence oluştuktan sonra vatandaşlar bulunduğu şehirden ziyade farklı illere gitmeden ekspertiz aracılığıyla araca baktırıp, araçla ilgili bilgileri öğrenip alma ya da almama kararını verebilecekler. Örneğin Ankara'da ki bir aracı hiç zaman kaybetmeden oradaki ekspertiz aracılığıyla, oraya gitmeden almak ya da almama durumuna sahibim. Bu benim için hem zaman tasarrufudur hem de araçla ilgili bilgilerin net kaynağına sahip olacağım. Kimsenin tasarrufunda olmayacak, eskisi gibi insanlar 'kandırıldım' cümlesini inşallah kurmayacak” ifadelerini kullandı. 

Son olarak Osman Metin isimli bir vatandaş, uygulamanın kötü amaçlı kullanılmadığı takdirde çok faydalı olacağına inandığını belirterek şunları söyledi; 

"Şuanda mantıklı olan bu gibi görünüyor. Çünkü bazen bilemiyorsunuz arabada boya oluyor, hasar oluyor. Sadece plaka sorgulamayla da olmuyor, şaseden sorgulamanız lazım. Arabadaki boyayı, hasarı her türlü işlevi gösteren bir kurum. Bazı ekspertiz firmaları uygulamadan rant sağlayabilir kötü amaçlı kullanılmadığı takdirde, o şekilde kullanılmayıp devlet tarafından denetlendiğinde çok uygun bir kurum olarak görüyorum."   

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ