Hong Kong'daki iade yasa tasarısının müsebbibi serbest bırakıldı

Hong Kong'da protestolara sebep olan yasa tasarısına yol açan davadaki sanık Chan Tong-kai cezaevinden çıktı.

Genel 23.10.2019 10:32:03 0
Hong Kong
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.10.2019 10:32

HONG KONG (AA) - Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde aylardır protestolara sebep olan ve iptal edilen "şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran" yasa tasarısının hazırlanmasına yol açan davadaki sanık cezaevinden çıktı.

South China Morning Post'un haberine göre, Hong Kong'da "kara para aklama" suçundan 18 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan sanık Chan Tong-kai, basına yaptığı açıklamada "kız arkadaşını öldürmek" suçundan arandığı Tayvan'a teslim olmak istediğini belirtti.

Chan, "Yaptığım yanlışlar nedeniyle hakkımdaki cezanın belirlenmesi için Tayvan'a teslim olmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Chan'in serbest bırakılmasının ardından, Hong Kong hükümetinden yargı sürecinde özellikle delillerle ilgili destek beklediklerini belirtti.

Sanık Chan'in, Tayvan'a teslim olmak istemesiyle ilgili iki taraf arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Hong Kong'da yetkililer, Tayvan'ın teslim olmak isteyen sanık Chan Tong-kai'nin dönüşüne izin vermesini talep etmişti. Tayvan Adalet Bakanı Tsai Ching-hsiang, Chan ile ilgili davanın Hong Kong'da görülmesi gerektiğini söylemişti.

Daha sonra Tayvan Anakara İlişkileri Konseyi Başkan Yardımcısı Chiu Chui-cheng, Chan'in Tayvan'a dönebileceğini açıklamıştı.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, hafta sonu düzenlediği basın toplantısında, Chan Tong-kai'nin kendisine yazdığı mektupta, Tayvan'a teslim olmak için yardım talep ettiğini aktarmıştı.

Geçen yıl tatil için gittiği Tayvan'da "kız arkadaşını öldürmek"le suçlanan Chan'in Tayvan'a iadesi isteniyordu. Chan, iki bölge arasında iade anlaşması bulunmadığı için iade edilmemiş ancak Hong Kong'ta "kara para aklama" suçuyla tutuklanmıştı.

Hong Kong'daki protestolar

Hong Kong yönetimi, Chan'in iade edilmesi için "şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran" yasa tasarısını 3 Nisan'da parlamentoya sunmuştu.

Yasa görüşülürken Hong Kong meclisinde kavga çıkmış, haziranda yasaya yönelik yoğun protestolar başlamıştı.

Protestoların gittikçe şiddetlenmesi üzerine Lam, temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamış, gösterilerin kesilmemesi üzerine 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini duyurmuştu.

Göstericiler, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

Lam'in 4 Ekim'de maskeli katılımı yasakladığı protestolar, zaman zaman göstericilerle polis ya da karşıt görüşlüler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Adalet Bakanlığı 81 İlde 10 Bin Personel Alacak! Van'dan Edirne'ye İstihdam Fırsatı


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye Futbolunda Bahis Fırtınası: Ligler Askıya mı Alınıyor?


Van Spor

Cumhuriyet coşkusu sporla buluştu


Van Spor

Erzurumspor FK: "Kulübümüzün tüm kritik maçlarının bağımsız bir kurulca incelenmesini istiyoruz"


Van Spor

Tunceli’de kano yarışları renkli görüntüler oluşturdu


Van Spor

Spor yöneticiliği programı, Sporak tarafından akredite edildi


Van Spor

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ