'Hayalet ağ'da hayat veren dokunuş

Antalya Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökoğlu, eğitim dalışı yaptığı sırada nadir görülen bir çift büyük ayı ıstakozunu, takıldığı 'hayalet' adı verilen misina ağından kurtardı.

Genel 12.09.2019 14:47:28 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.09.2019 14:47

ANTALYA (AA) - Antalya Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "hayalet" adı verilen misina ağına takılan ender görülen bir çift büyük ayı ıstakozunu kurtararak doğal ortamına bıraktı.

Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileriyle dönem dönem eğitim dalışı yaptıklarını söyledi.

Konyaaltı Plajı yakınındaki falezlerin altında gerçekleştirdikleri dalış sırasında bölgeye bırakılan bir ağ fark ettiklerini belirten Gökoğlu, ağın kayalıklara takılması nedeniyle balıkçı tarafından geri çekilemediğini, bu nedenle "hayalet ağ" olarak tabir edildiğini bildirdi.

Ağa takılan birçok balık ve deniz canlısının öldüğünü ifade eden Gökoğlu, misina ağların yıllarca denizde hiç bozulmadan kaldığını dile getirdi.

Bölgeden geçen deniz canlılarının bu ağlara takıldığında telef olduğunu aktaran Gökoğlu, en son dalış yaptığında ağda kıpırdayan iki büyük ayı ıstakozu olduğunu fark ettiğini kaydetti.

"Akdeniz foku, yavrusunu falezlerdeki su altı mağaralarına bırakıyor"

Istakozların ağa dolaştığını ve çıkamadığını vurgulayan Gökoğlu, şöyle konuştu:

"Ağı yanımda getirdiğim bıçakla keserek ıstakozları kurtardım ve doğal ortamına kayalıklara bıraktım. Bu canlılar son dönemde az görülüyor ve onlara da sahip çıkmamız gerekiyor. Ağı olduğu gibi kayalıklardan söktük. Falezlerde nesli tükenmekte olan hayvanlar var. Hayalet ağlar bu hayvanlar için de çok tehlikeli. Birkaç yıl önce nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz fokunun yavrusu falezlerdeki ağa takılarak hayatını kaybetmişti. Akdeniz foku yavrulama dönemine girdi. Bir haftadır ağı bulduğumuz bölgedeki dalışlarımızda hamile bir Akdeniz fokuyla karşılaşıyoruz. Akdeniz foku yavrusunu falezlerdeki su altı mağaralarına bırakıyor. Lütfen falez çevresine balıkçılarımız ağ atmasın. Bu hayvanlardan dünyada 500 ile 700 arasında kaldı. Antalya için büyük bir şans aslında bu foklar. Bu değerimizi korumamız gerekiyor. O nedenle daha duyarlı olmalıyız."

Eğitim dalışlarında falezler altında büyük kirlilikle de karşılaştıklarına değinen Gökoğlu, falez kayalıklarına yakın bazı bölümlerde şişelerden oluşan çöp dağları bulunduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Gençlerbirliği U-16’da bölge şampiyonu oldu


Van Spor

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ