'Havalar sıcak giderse hamsi erken terk edecek'

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Malkoç, 'Şu an bizim sahillerimiz 20-22 derece. Havalar böyle giderse hamsi bizi çok erken terk edecek.' dedi.

Genel 30.10.2019 14:38:03 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.10.2019 14:38

SAMSUN (AA) - Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, Karadeniz sahillerinde deniz suyu sıcaklığının 20-22 derece olduğunu, hamsinin ise 35 mil açıkta deniz suyu sıcaklığının 18 derece olduğu yerlere geldiğini belirterek, "Hamsi 40-50 mil açıktan gidiyor. Bu, hamsinin göçünü erken tamamlayacağı anlamına geliyor. Havalar böyle giderse hamsi bizi çok erken terk edecek." dedi.

Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu ifade etti.

Deniz suyu sıcaklıkları nedeniyle balıkların beklenenin dışında hareket ettiğini söyleyen Malkoç, "Sıcak olan denizde balıklar çok hızlı gidiyor, göçünü erken tamamlıyor. Balıklar yağsız oluyor. Deniz suyu sıcak olduğu zaman balıkların boyu kısa olur. Balıklar sürekli yol katediyor. Bu da onların yağ tutmamasına ve ufak kalmalarına neden oluyor." diye konuştu.

Hamsinin de soğuk suda yağlandığını ve lezzetli olduğunu anlatan Malkoç, deniz suyu sıcaklığı düşmezse hamsinin Türk sularından uzaklaşacağını ifade etti.

Malkoç, denizlerdeki dengenin değiştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hamsi bu sene çok erken başladı. Deniz dengesi değişti, çok sıcak. Hamsi sahile inmiyor. 18 derece su sıcaklığına denizlerin inmesi lazım. Şu an bizim sahillerimiz 20-22 derece. Hamsi şu an 18 derecede 35 mil açığa kadar geliyor. Hamsi 40-50 mil açıktan gidiyor. Bu, hamsinin göçünü erken tamamlayacağı anlamına geliyor. Havalar böyle giderse hamsi bizi çok erken terk edecek. Şimdi bir kar yağsa bu balık kalır Karadeniz'de."

Tezgahlarda balık bolluğu yaşandığına da işaret eden Malkoç, "Hamsi tezgahlarda bolca var. 14 kiloluk hamsinin kasası 40 ile 100 lira arası, kilosu ise 4 ile 10 lira arası. İstavrit de öyle. Kasası 40 ile 100 lira arası. Mezgit var. Palamut hariç bütün balıklar var ancak halen deniz suyu çok sıcak." şeklinde konuştu.

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor Teknik Direktörü Adem Çağlayan’ın cezası belli oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor forvet hattını Tayyip Kanarya ile güçlendirdi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ