'Gül kokulu' köyün geçim kaynağı gül yağı Avrupa'dan ilgi görüyor

Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesine bağlı Darıcılar köyünde özenle yetiştirilen güller, Isparta'da işlenerek Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Genel 10.06.2020 14:20:14 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.06.2020 14:20

AFYONKARAHİSAR(AA) - "Gül kokulu" köy olarak da tanınan Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesine bağlı Darıcılar köyünde, çiftçilerin ekmek kapısı olan güllerin yağı, Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Köyde 37 yıl önce birkaç çiftçinin girişimiyle başlayan gül üretimi, aradan geçen yıllar içerisinde köyün ana geçim kaynağı oldu.

Gece yarısından ertesi günün öğle vaktine kadar süren gül hasadında çalışan köy sakinleri, güllerinden üretilen yağların Avrupa'ya ihraç edilmesinin mutluluğunu yaşıyor.

"Köyde herkes bahçesine gül dikti"

Gül yetiştiricisi Önder Önel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gül toplamak için çiftçilerin 03.00'te evden çıktığını, öğle saatlerinde evlerine döndüğünü söyledi.

Gül toplama işleminin zahmetli olduğunu belirten Önel, "Köyün geçim kaynağı gül ve lavantadır. Gül üretmeye ise 1983'te birkaç kişiyle başladık. Daha sonra yayıldı. 2001'de zirveye ulaştı. Köydeki herkes bahçesine gül dikti. Köy dışında olanlar bile gelerek gül işine girdiler." diye konuştu.

Önel, güllerin toplandıktan sonra Isparta'da özel bir şirkete gönderildiğini kaydederek, "Isparta'da güllerin yağı çıkarılıyor. Fransa, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine satılıyor. İç piyasaya da gidiyor ama Avrupa'ya daha çok satılıyor. Yakın zamanda Amerika, Uzak Doğu'ya da ihracat başladı. Geçen yıl gülün rekoltesi 300 tondu, bu yıl 400 ton olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Her yerde gül yetiştiriyoruz"

Darıcılar Köyü Muhtarı Mevlüt Kan da köyde gül ve lavanta yetiştirerek ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını belirterek, gül hasadının yaklaşık bir ay sürdüğünü anlattı.

Çiftçilerden Hüsem Düzen ise gül işini 35 yıldır yaptıklarını belirterek, bu işin kooperatifleşmesini istediklerini dile getirdi.

Düzel, dağ köyü oldukları için üretilen güllerin yağının kaliteli olduğunu vurgulayarak, "Gülden devletimiz de kazanıyor, işçi ve köylüler de kazanıyor." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ