Görme engellilere menüdeki engel kalkıyor

Sosyal duyarlılığı yüksek iki arkadaş Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın'ın geliştirdiği BlindLook, restoranları ve menülerini, görme engelliler için erişilebilir hale getiriyor.

Genel 10.01.2020 14:01:08 0
Görme engellilere menüdeki engel kalkıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.01.2020 14:01

İSTANBUL (AA) - Sosyal hayatı tüm engel grupları için eşit ve erişilebilir kılmak hedefiyle yola çıkan Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın, geliştirdikleri BlindLook uygulamasıyla restoranları ve menülerini görme engelliler için erişilebilir hale getiriyor.

Sosyal duyarlılığı yüksek iki genç; Boğaziçi Üniversitesi mezunu 24 yaşındaki Sadriye Görece ve Marmara Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Cihat Ersin Aydın, gönüllü olarak çalıştıkları bir kurumda tanıştı. Görme engellilerin sosyal hayatta herkesle eşit şartlarda kaliteli hizmet alabilmesi üzerine kafa yoran iki arkadaş, fikirlerini bir yıl içinde hayata geçirmeyi başardı.

Görme engellilerin herkesle aynı kalitede hizmet almasını sağlayan bir mobil uygulamaya dönüşen BlindLook, yaklaşık 2 ayda binin üzerinde görme engellinin hayatını kolaylaştırmaya başladı. BlindLook, Şubat 2019'dan bu yana web üzerinden hizmet vermeyi de sürdürüyor.

İmece Destek Platformu'ndan kazanılan ödül, BlindLook için bir başlangıç noktası oldu. Uygulama, global bir ödül olan Social Impact Award'ın yanı sıra Anadolu Efes'ten İTÜ Çekirdek Big Bang kapsamında da ödül aldı.

Görme engelli kullanıcı, BlindLook uygulamasını yüklediğinde karşısına seçenekler çıkıyor. Mekan aradığında ise mekanlar kendisine en yakın noktadan en uzak noktaya göre listeleniyor. Kullanıcı isterse bu listeden seçim yapabiliyor, doğrudan "Hamburger yiyebileceğim bir yere gitmek istiyorum." diyebiliyor veya gitmek istediği mekanın adını yazabiliyor.

Uygulama, kullanıcının karşısına onun için uygun, navigasyondan daha erişilebilir bir "körcül yol tarifi" çıkartıyor. Görme engelli bir kişinin başlangıç noktasından ulaşmak istediği yere kadar yolculuğu sırasında faydalanabileceği dönemeç, kasis, eğim, merdiven, zemin farkı gibi işaretleri baz alarak yapılan bu güzergah tarifleriyle kimseye bağlı olmadan belirlediği noktaya ulaşabilen kullanıcı, gittiği noktada uygulamadaki menüyü kullanarak siparişini, kimseye bağlı olmadan özgürce verebiliyor.

Kendisi de görme engelli olan Sadriye Görece, uygulama fikrinin, engellilerin yaşama daha fazla dahil olması adına neler yapabileceklerini konuşmak için Cihat Aydın'la buluştukları bir gün ortaya çıktığını dile getirerek, şunları anlattı:

"Cihat bana ne yiyeceğimi sordu. 'Menüde ne olduğunu okumadın ki? Nasıl karar verebilirim?' dedim. Cihat da bana 'Tam olarak böyle şeyleri değiştirmemiz gerekiyor değil mi?' dedi. Böyle başladık. Araştırdık ve gördük ki Türkiye'de insanların yüzde 90'ı dışarıda bir şeyler yeyip içerek sosyalleşiyor, ancak bir görme engelli burada bile tek başına hareket edemiyor, başkalarına bağımlı durumda. 'Türkiye'de 1 milyon görme engelli var.' dediğimizde insanlar 'Gerçekten var mı?' demesin. 'Sosyal hayatin içinde görüyoruz, gerçekten varlar.' diyebilsin, görme engelliler evlerinden çıkabilsin ve sosyal hayatta herkesle eşit şartlarda kaliteli hizmet alabilsin diye BlindLook'u geliştirdik. BlindLook'ta sunduğumuz menü, sosyal hayata erişim için küçük bir adım. Amaçladığımız şey görme engellinin menüyü okuyabilmesi değil, görme engelliye o tercih özgürlüğünü sunabilmek, görme engellinin herkesle aynı kalitede hizmet alabilmesini sağlamak. Görme engellinin hizmet almak için gittiği bir restoranda herkesle aynı ücreti öderken, garsona menüyü okutmanın mahcubiyetini hissetmesini önlemek. Biz, görme engelliler için bir lütufta bulunmuyoruz, onlara sadece bir hak iadesi yapıyoruz."

"Türkiye'den iyi örnekler çıkabileceğini ve dünyaya mal olabileceğini göstermek istiyoruz"

Görece, yazılımcı ve gönüllülerden oluşan 8 kişilik bir ekip olduklarını belirterek, Şubat 2019'dan itibaren web tabanlı hizmet verildiğini, 15 Kasım'da mobil uygulamanın geliştirilmesinin tamamlandığını anlattı.

Uygulamanın bini aşkın kullanıcısı olduğunu kaydeden Görece, şu anda erişilebilir noktaların ağırlıklı olarak İstanbul'da olduğunu, ancak Ankara'dan, Kahramanmaraş'tan, Antalya'dan talepler aldıklarını söyledi.

Görece, Türkiye'nin her noktasına ulaşmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Türkiye'de engelli haklarının geride olduğu savunulur. Biz engellilerin sosyal hayata katılması için Türkiye'den de iyi örnekler çıkabileceğini, bu örneklerin dünyaya mal olabileceğini göstermek istiyoruz. Bizimle iletişim kuran girişimciler oldu. Londra ve New York'ta çalışmalarımıza başlayabilmek için yiyecek-içecek sektöründe hizmet veren bir yatırımcıdan talep aldık, BlindLook'u yurt dışına açmak istediğimiz anda önce Londra, sonra da New York'ta bizimle iş birliği yapmaya hazır." dedi.

"Zincir restoranların dahil olması, her noktaya ulaşma vizyonunun hayata geçmesini sağlıyor"

Gelen geri bildirimler kapsamında uygulamaya eklemeler, geliştirmeler ve değiştirmeler yapıldığını belirten Görece, "Zincir restoranlar ağımıza dahil oluyor. Bu da Türkiye'nin her noktasına ulaşma vizyonumuzu daha hızlı hayata geçirmemizi sağlıyor. Kullanıcı sayısı sürekli artıyor. Gelen talepler doğrultusunda uygulamada değişiklikler yapılıyor. Uygulamayı daha kullanılabilir ve kullanıcı dostu hale getirmek için yaptığımız çeşitli geliştirmeler de var." diye konuştu.

Görece, sosyal hayatı, görme engelliler için eşit, engelsiz kılmak isteyen işletmelerin, mekanlarını "herkes için erişilebilir" hale getirmek amacıyla BlindLook.com'daki formlar üzerinden kendileriyle iletişime geçebileceğine işaret ederek, gönüllülerin ise ürünü geliştirmek, daha çok görme engelliye ulaşmak ve mekanlardaki fiyat güncellemesini haber vermek için destek sağlayabileceğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Gençlerbirliği U-16’da bölge şampiyonu oldu


Van Spor

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ