Görme engelli Hasan amcanın 'yarım asırlık yaşama azmi' belgesel filme uyarlanıyor

Sivas'ta bir grup üniversite öğrencisi, Yıldızeli ilçesine bağlı Kümbet köyünde iki gözü de görmemesine rağmen yarım asırdır traktör tamirinden ağaç budamaya kadar birçok işi tek başına yapan Hasan Zor'un hayatını belgesel film

Genel 16.02.2021 13:07:14 0
Görme engelli Hasan amcanın
Tarih: 01.01.0001 00:00

SİVAS(AA) - Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki görme engelli Hasan Zor'un hayatı, belgesel filme konu oluyor.

İlçeye bağlı Kümbet köyünde eşi Şerife Zor ile yaşayan Hasan Zor, 3 yaşında suçiçeği hastalığına yakalanarak görme yetisini kaybetti.

Zor, iki gözü de görmemesine rağmen yaşama küsmeyerek, işitme ve dokunma duyusunun yardımıyla birçok işte kendini geliştirdi.

Traktör tamiri, ağaç budama, odun kırma gibi sağlıklı insanların bile zorlandığı işleri tek başına yaparak köylünün yardımına koşan Zor'un namı, zamanla çevre il ve ilçelere kadar yayıldı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Film Akademisi (CÜFA) öğrencileri Ebubekir Toprak, Muhammed Eren Özcan, İsmail Beyaz, Recep Tayyip Düzarduç, Enes Testiğ ve Oğuzcan Tekin de Zor'un yaşama azmini belgesel film yapmak için kolları sıvadı.

Köyde bir misafirhaneye yerleşerek bölgede etkili olan soğuk havaya rağmen 6 gündür çekimlere devam eden gençlerin birçok ihtiyacı ise köylüler tarafından karşılanıyor.

Belgesel filmin yönetmeni Ebubekir Toprak, AA muhabirine, Zor'un hayatı üzerinden dezavantajlı grupların da en az sağlıklı insanlar kadar başarılı olabileceğini geniş kitlelere anlatmayı amaçladıklarını söyledi.

Toprak, Zor'un iki gözü de görmemesine rağmen yıllardır köyün birçok işini yaptığını anlatarak, "Mesela sesinden traktörün arızasını tespit edip tamir edebiliyor. Büyük ağaçlara çıkıp dallarını budayabiliyor. Bir yerde su patlağı oluyor kazma kürek gidiyor o sorunu da çözüyor. Bütün bunlar bize çok enteresan geldi ve onun bu özelliğini duyar duymaz köye geldik. Biz burada Hasan amcamızın diğer dezavantajlı insanlara örnek olmasını, yani onların da istedikleri takdirde hayatın her alanında başarılı olabileceklerini göstermek istedik." diye konuştu.

Ulusal ve uluslararası yarışmalarda boy gösterecekler

Üniversitenin öğretim görevlilerinden ve aynı zamanda ödüllü bir yönetmen olan Turgay Kural'ın kendilerine danışmanlık yaptığını belirten Toprak, onun sayesinde bu çekimleri severek yaptıklarını, bu belgeseli tamamlayarak üniversitelerini temsilen ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacaklarını anlattı.

Yaşama azmiyle köyde herkesin gönlünde taht kuran Zor ise yetim büyüdüğünü, yoksullukla mücadele ettiğini ancak hiçbir zaman hayata küsmediğini dile getirdi.

Zor, görme yetisini kaybettikten sonra işitme ve dokunma duyusunu geliştirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Çocukken köye ilk traktörler geldiğinde gözlerim görmediği için bu araçların kendi başına sürücüsüz gittiğini zannederdim. Tabii o zamanlar doğru dürüst yol yok, minibüs yok herkes traktörle şehre gidiyor. Sonra sesinden traktörlerin arızasını da tespit etmeyi öğrendim. Bunun dışında ağaç budama, patoz vurma, odun kırma gibi hemen hemen bütün işleri yapabiliyorum. Şimdi çevre köyler başta olmak üzere Sivas ve Tokat'ta da herkes beni tanıyor."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem