Göçerlerin zorlu yolculuğuna 'Kovid-19' molası

Havanın ısınmasıyla hayvanlarını kışlaklardan çıkarıp Van, Muş, Şırnak, Bingöl ve Erzurum'daki yaylalara gitmek için yola çıkan bazı göçerler, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yolculuklarına 1 Mayıs'a kadar ara verdi.

Genel 26.04.2020 13:22:29 0
Göçerlerin zorlu yolculuğuna
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.04.2020 13:22

ELAZIĞ (AA) - Göçerler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda yolculuklarında 1 Mayıs'a kadar mola verdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde her yıl nisan ayında havanın ısınmasıyla kışlaklardan çıkardıkları hayvanlarını yüksek kesimlere götürmek için günler süren yolculuğa başlayan göçerler, bu yıl Kovid-19 engeline takıldı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgeyle mevzuatta belirlenen izinleri alan göçerlerin yolculuğuna 1 Mayıs'tan sonra müsaade edileceği açıklandı.

Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Mardin'deki kışlaklardan çıkardıkları hayvanlarla yaz boyunca konaklayacakları Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalara gitmek için yola çıkan göçerler, hem kendi hem de toplum sağlığı için bulundukları yerlerde hayvanlarını otlatarak bu sürecin geçmesini bekliyor.

Şanlıurfa'dan Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki yaylalara giderken güzergah olarak, hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için Murat Nehri havzasını seçen göçerler, Elazığ'ın Palu ilçesinde 1 Mayıs'ı bekliyor.

Göçerlerden 34 yaşındaki Bayram Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Anadan doğar doğmaz bu işe başladım." diyerek ailece göçer yaşam sürdürdüklerini belirtti.

Geçmişte bir süre bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle yayla yolculuğuna ara verdiklerini ifade eden Dağ, son yıllarda huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla bu işi sürdürdüklerini söyledi.

Dağ, "Yayla hayatımız ve kışlak dönemimiz var. Belirli aylarda yollardayız. Gece dağdayız, gündüz dağdayız. Ev şartlarımız yok, hayatımız bu şekilde devam ediyor." dedi.

"Normalde her yıl nisan ayının başında mevsimsel şartlara göre yola çıkıyorduk. Bu zamanda yolda olmamız gerekiyordu fakat iller arası hastalığın taşınmaması için geçişe yasak getirildi, bekliyoruz." diyen Dağ, tedbirlere uyulması gerektiğini ifade etti.

Hastalığa yakalanıp tedavisi sürenlere sağlık, hayatını kaybedenlere de Allah'dan rahmet dileyen Dağ, sürü sahiplerinin salgın nedeniyle bulundukları bölgede beklemede olduğunu bildirdi.

Dağ, kendilerinin de Palu bölgesinde mola verdiklerini, halkın kendilerine hoşgörüyle yaklaştığını anlatarak, belirlenen yerlerde hayvanlarını otlattıklarını kaydetti.

- "İnşallah bir an önce yaylalara doğru gideriz"

Göçerlerden 44 yaşındaki Kemal Özcan da koronavirüs salgını nedeniyle yola geç çıktıklarını dile getirerek salgının bir an önce son bulmasını istediklerini belirtti.

"İnşallah bir an önce yaylalara doğru gideriz. Bekleyiş bizim için biraz sıkıntılı. Gelip geçtiğimiz bir güzergah olduğu için bölgeyi tam olarak bilmiyoruz." ifadelerini kullanan Özcan, bu süreç geçtikten sonra yolculuklarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ