Gençler, sosyal medyadaki kısaltmaların dildeki yozlaşmaya etkisini anlattı

İSTANBUL (AA) - Bağcılar'da düzenlenen 18. Gençlik Şurası'nda öğrenciler, yaptıkları araştırmalar sonucunda elde ettikleri verileri paylaştı. Bağcılar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Gençlik Meclisi tarafından gelene

Genel 6.03.2020 13:15:43 0
Gençler, sosyal medyadaki kısaltmaların dildeki yozlaşmaya etkisini anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.03.2020 13:15

İSTANBUL (AA) - Bağcılar'da düzenlenen 18. Gençlik Şurası'nda öğrenciler, yaptıkları araştırmalar sonucunda elde ettikleri verileri paylaştı.

Bağcılar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Gençlik Meclisi tarafından geleneksel hale getirilen Gençlik Şurası'nın 18'incisi Halk Sarayı'nda düzenlendi.

Açılışta konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, eğitim seviyesinin biraz daha ileriye taşınması gerektiğine inandığını belirterek, "İşin temeline çok daha aşağılardan başlanması lazım. Onun için bu programları yapıyoruz. Onun için genç beyinlerden geleceği dinlemek zorundayız. Çünkü geleceği sizler inşa edeceksiniz. Sizler için neler yapabiliriz? Hep bunun heyecanını duymaya çalışıyoruz. Tüm gayretimiz bu. Yol, park, bahçe, kentsel dönüşüm dahil ne yapıyorsak bunun için. Bağcılar Belediyesi olarak gençlik alt yapısında çok iyi bir noktadayız. Sizlere sunulan imkanlara bakıldığında diğer ilçelerle kıyaslanamayacak düzeyde olduğumuza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, Özel Güneşli Sınav Anadolu Lisesi öğrencileri İlknur Cimitoğlu, Betül Yılmaz ve Berat Aladağlı, "Gençlerin Gözünde 2023-2052-2071 Hedefleri" başlığı altında yaptıkları araştırmayı anlattı.

Bağcılar Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Lisesi'nden Gülcan Gün, Şahin Adeşoğlu ve Kudret Kara, "Yurt Dışındaki ve Ülkemizdeki Eğitim Fırsatları" konusunda sunum yaptı.

Bağcılar Anadolu Lisesi öğrencileri Ruken Çanakçı, Emirhan Çetin ve Ahmet Burak İşleyen, "Günümüz Gençlerinin Sosyokültürel Talep ve Beklentileri" konusunda açıklamalarda bulundu.

- Emojiler gerçek yüzümüzü saklıyor

Şuranın en çarpıcı konusu ise Bağcılar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Ahmet Göğtepe, Savaş Aksın ve Mücahit Erdoğan Taşkın'ın ele aldığı "Sosyal Medya Kavramları ve Gençlik" konusu oldu.

İçinde bulundukları Z kuşağını da eleştiren gençler, telefon üzerinden sosyal medya kullananların sayısının 44 milyon olduğunu ve bu verilerin medyayla ne kadar içli dışlı olunduğunu gösterdiğini belirtti.

Sosyal medya nedeniyle Türkçe'de yer almayan sözcüklerin literatüre girdiğini söyleyen öğrenciler, konuşmalarında şunları dile getirdi:

"Özellikle 'Z kuşağı' diye tabir edilen 2000'li yılların sonrası doğan nesil, kelimeleri kısaltarak dilin yozlaşmasına zemin hazırladı. Selam yerine 'slm', ne haber yerine 'nbr', merhaba yerine 'mrb', kendine iyi bak yerine 'kib'lerin kullanılması 'likelamak', 'favlamak', 'stalk', 'troll' ve 'hashtag' gibi, bu teknolojiyle doğmamış kuşağın bilmediği jargonlarla nesiller arası çatışmaya sebep oluyor. Emojiler ise gerçek yüzü saklamak adına yüzümüze taktığımız bir maskeye dönüştü."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ