Geleceği Konuşalım’da tarımın geleceği masaya yatırıldı

- TürkTraktör Üst Yöneticisi (CEO) Aykut Özüner: - 'Tarımda ilaçlamayı önceden farklı bir ekipmanla yaparken, artık dronelerle de ilaçlama yapabiliyorsunuz. Tarımda yaptığınız bir işi daha iyi, daha teknolojik bir ortamda gerçekleştir

Genel 23.04.2021 10:37:38 0
Geleceği Konuşalım’da tarımın geleceği masaya yatırıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.04.2021 10:37

İSTANBUL (AA) - TürkTraktör Üst Yöneticisi (CEO) Aykut Özüner, "Çok verimli topraklarımız var. Bizim şu anki toprağımız ve suyumuza baktığımız zaman birçok ülkeye göre çok şanslıyız. Tek yapmamız gereken iyi örnekleri değerlendirip trendleri takip ederek verimliliği en yukarı seviyeye çıkaracak şekilde tarımı geliştirmek." ifadelerini kullandı.

Yapı Kredi açıklamasına göre, Yapı Kredi'nin pek çok sektör ve alanın gittiği yöne dair ipuçları sunan, sektörlerin ileri gelen uzmanlarını dinleyicileri ile buluşturan podcast kanalında bu kez tarım ve tarımın geleceği üzerine konuşuldu.

Cüneyt Toros moderatörlüğünde gerçekleşen programda, sektörünün Türkiye’de faaliyet gösteren en köklü şirketlerinden TürkTraktör'ün lideri Özüner ile bir araya gelindi.

Son 5 seneye bakıldığında tarımın artık günlük hayatta daha fazla konuşulan bir konu olduğunu belirten Özüner, özellikle salgın sürecinin bu konuya ivme kazandırdığını kaydetti. Salgının, herkesin ana ihtiyacı olan sağlığın hemen ardından gıda ve tarım konularının öneminin altını çizdiğini ifade eden Özüner, tarım arazileri hızla azalırken tek çarenin verimlilik ve sürdürülebilirlik olduğunu belirtti.


- Tarım her geçen gün daha fazla konuşulacak


Kısıtlı kaynaktan daha çok ürün alınması gerektiğini aktaran Özüner, bunun birçok yöntemi olduğunu belirterek, "Gündeme hiç gelmeyen konular hayatımıza girmeye başladı. Bununla beraber bilgi seviyemiz de artmaya başladı. Bu durumu geçici bir trend olarak görmüyorum, aksine; pandeminin hızlandırıcı etkisi oldu. Bizi, gerçeklere daha fazla yaklaştırdı. Bu konu her geçen gün daha fazla konuşulacak. Teknoloji ve dijitalleşme anlamında son 10 senede yaşadığımız tecrübeler çok hızlı bir şekilde tarımda da yayılmaya başladı." değerlendirmesini yaptı.

Tarımda teknolojiyi üç grupta topladığını ifade eden Özüner, şunları kaydetti:

"İnternet ve dijitalleşme tarım alanında da büyük bir gelişim gösterdi. Telefonlarda hassas tarım uygulamalarıyla internet üzerinden veri haritalarını tanımlayıp verimlilik analizleri yapabiliyorsunuz. Biz buna daha çok karar verme desteği diyoruz. İkinci olarak, teknolojinin gelişmesi ve akıllı cihazların hayatımıza girmesiyle birlikte tarımda dijitalleşmenin hızı arttı ve yapılan işle ilgili de teknolojiler gündeme gelmeye başladı.

Örneğin tarımda ilaçlamayı önceden farklı bir ekipmanla yaparken, artık dronelerle de ilaçlama yapabiliyorsunuz. Tarımda yaptığınız bir işi daha iyi, daha teknolojik bir ortamda gerçekleştirebileceğiniz yeni uygulamalar da çıkmaya başladı. Tarım teknolojisinin üçüncü getirisi de ekipmanların daha verimli kullanılmaya başlanması oldu.

Örneğin traktörlerin uydu destekli dümenleme sistemiyle kullanılması sayesinde, kayma olmadan, aynı tarlada hiç kayıp vermeden daha fazla ekim yapılabiliyor. Aynı izden devam ederek bir ay sonra aynı yere gübre atılabiliyor. Böylece verimlilik de artıyor. Bu üç gruptaki teknoloji uygulamalarını, birçok alanda kullanılan teknolojilerin tarım alanında da kullanılmaya başlanması olarak adlandırabiliriz."


- Verimli tarım için en büyük fırsatlar: Bilgi, teknoloji ve dijitalleşme


Özüner, kısıtlı alanda daha verimli tarım yapma konusundaki en büyük fırsatların bilgi, teknoloji ve dijitalleşme olduğunu belirterek, tarımla ilgilenen her ölçekten çiftçi grubunda literatürü çok iyi takip eden, en son ürünleri ve teknolojileri kullanan, buna göre verimli üretim gerçekleştiren bir kitle olduğunu ve Türkiye’de bu kitlenin her geçen gün arttığını kaydetti.

Türkiye’nin hala bir tarım ülkesi olduğunun altını çizen Özüner, "Çok verimli topraklarımız var. Bizim şu anki toprağımız ve suyumuza baktığımız zaman birçok ülkeye göre çok şanslıyız. Tek yapmamız gereken iyi örnekleri değerlendirip trendleri takip ederek verimliliği en yukarı seviyeye çıkaracak şekilde tarımı geliştirmek. Yurt dışında halihazırda gördüğümüz fiili örnekler var. Bunları ülkemize çok hızlı adapte edebiliriz ve problemleri hızla çözebiliriz." diye devam etti.

Pek çok sektör ve alanda, dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler hakkında seçkiler sunan "Geleceği Konuşalım" podcast kanalı; Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından dinlenebiliyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ