Fransız tarihçi Gauin: Türkiye'nin bölgenin istikrarındaki önemi göz ardı edilemeyecek kadar açık

Fransız tarihçi ve siyaset bilimci Maxime Gauin, Türkiye'nin bölgesinin refah ve istikrarındaki öneminin göz ardı edilemeyecek kadar açık olduğunu söyledi.

Genel 14.03.2021 15:23:23 0
Fransız tarihçi Gauin: Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.03.2021 15:23

ANKARA (AA) - Avrasya İncelemeleri Merkezi'nde Kıdemli Araştırmacı Gauin, AA muhabirine, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz güç mücadelesindeki Türkiye'nin konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yunanistan'ın bölge dışından aktörlerle Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de tecrit etmek için yaptığı çalışmaların sürdürülebilirliğine ve uygulanabilirliğine ilişkin Gauin, "Türkiye ve İsrail, Doğu Akdeniz’in iki önemli gücüdür. Bölgede çıkarı ve ilgisi olan herhangi bir ülke, bu gerçeği göz önünde bulundurmalıdır." ifadesini kullandı.

Gauin, Suriye’nin iç savaştan önceki duruma dönme olasılığının bulunmadığını, Lübnan’ın başarısız, Mısır'ın da ciddi şekilde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’dan gelen yardıma muhtaç olduğunu belirtti.

BAE'nin de bölgesel güçmüş gibi görünmeye çalıştığına işaret eden Ganin, ancak Türkiye'nin dengi olmadığını fark ettikten sonra Türkiye karşıtı kampanyasını durdurmak zorunda kaldığını vurguladı.

Gauin, "Bu yüzden geriye kim kaldı? Türkiye ve İsrail. Yunanistan’ın bölgede önemli bir oyuncu olarak görülüp görülmeyeceğini sorabilirsiniz ve benim cevabım pek düşünmeden büyük bir ‘hayır’ olur." diyerek Yunanistan’ın gerçek bir ekonomisi, üretim kapasitesi, teknolojisi veya savunma sanayisi olmadığını ifade etti.

"Karar vericiler, Türkiye’nin ticari ve stratejik ortak olarak değerini kabul ediyor"

Yunanistan'ın Avrupalı vergi mükelleflerinin insafına kalmış bir ülke olduğuna dikkati çeken Gauin, şunları kaydetti:

"Diğer yandan halihazırda Türk ekonomisi hala üretiyor, ihraç ediyor. Sadece tekstil, kıyafet ve ham maddeler değil. Türkiye'nin gelecek vadeden bilişim teknolojileri ve savunma sanayisi de var. Bu, kesinlikle Batı'da ve İsrail'de uzakları görebilen karar vericilerin Türkiye'yi daima Yunanistan'a tercih etmesinin nedeni. Aynısı Türkiye ile ilişkilerini kötü şekilde etkileyen önemli sorunlara rağmen Fransa için de geçerli."

Batı'da Türkiye karşıtı kampanyaları BAE'nin fonladığını ve organize ettiğini, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve Ermeni diasporasının da Türk-Fransız ilişkilerini sabote etmek için ellerinden geleni yaptığını söyleyen Gauin, şöyle devam etti:

"Hala buna rağmen Fransız sanayiciler ve karar vericiler, Türkiye’nin ticari ve stratejik ortak olarak değerini kabul ediyor. Bu, Türkiye’deki Fransız yatırımlarının hacmiyle açıkça kanıtlanıyor. Nihayetinde Türkiye'nin bölgenin istikrarı ve refahındaki önemi göz ardı edilemeyecek kadar açık."

"Paşinyan, yeni bir savaş riskine girmeyecek"

Gauin, Ermenistan’da son zamanlarda Başbakan Nikol Paşinyan’a karşı darbe girişimi yapılmasına ilişkin, Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıldır işgal ve kontrolü altında tuttuğu Yukarı Karabağ'daki yenilgiden sonra halkın büyük çoğunluğunun hayal kırıklığına uğradığını ve Paşinyan'a karşı öfkeli olduğunu söyledi.

Ermenistan’ın büyük çoğunluğunun, Paşinyan'ın en iyi seçenek olduğunu düşündüğünü, bu görüşün Azerbaycan ve müttefiki Türkiye tarafından da paylaşıldığını belirten Gauin, şunları kaydetti:

"Bakü yönetimi için en önemli faktör, Paşinyan’ın Türkiye ve Azerbaycan’ın güç birliğini görmüş olmasıdır. Bu yüzden Paşinyan, yeni bir savaş riskine girmeyecek. Türkiye, Paşinyan'ın istikrarlı ve barışçıl bir dış politika takip etmesi durumunda Ermenistan'ın bölgesel ulaşım ve ticaret ağının bir parçası olabileceğine inanıyor."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ