Fransa'da 'ayrılıkçı' yasa tasarısı ve İslamofobi'ye karşı gösteriler devam ediyor

'Herkese eşit haklar için İslamofobi'ye karşı cephe' adlı kolektifin öncülüğünde Paris'in Chatelet Meydanı'nda toplanan kalabalık, Republique Meydanı'na kadar yürüdü.

Genel 21.03.2021 23:04:19 0
Fransa
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.03.2021 23:04

PARİS (AA) - Fransa'da Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen "ayrılıkçı" yasa tasarısı ve İslamofobi'ye karşı gösteriler sürüyor.

Başkent Paris başta olmak üzere Marsilya, Lille, Strazburg, Bordeaux, Lyon gibi kentlerde tasarı ve İslamofobi protesto edildi.

"Herkese eşit haklar için İslamofobi'ye karşı cephe" adlı kolektifin öncülüğünde Paris'in Chatelet Meydanı'nda toplanan kalabalık, Republique Meydanı'na kadar yürüdü.

Eylemciler, "İslamofobi'ye dur", "Adalet yoksa barış da yok", "Irkçılar istemese de buradayız" ve "Macron istemese de Müslümanların onuru ve çocukların geleceği için buradayız" sloganları attı.

Gösterinin organizatörü Omar Slaouti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Fransız hükümeti Müslümanları, hatta İslam'ı hedef seçti ve İslami uygulamalara müdahale ediyor. Bunlar çok fazla. (Fransız hükümetinin) Sömürgeci ve neo-sömürgeci yaklaşımını kınıyoruz." dedi.

Bugün Paris'in yanı sıra Marsilya, Lille, Strazburg, Saint-Etienne, Bordeaux ve Lyon kentlerinde de gösterilerin düzenlendiğini aktaran Slaouti, ayrılıkçı yasa tasarısına karşı mücadele etmek için eylemlerin devam edeceğini belirtti.

Slaouti, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin bu tasarı çerçevesindeki hedeflerine ilişkin şunları söyledi:

"İki strateji var. Birincisi ekonomik, sosyal, sağlık ve çevre krizleri var ancak (Macron) bunlara çözüm üretmiyor, aksine sosyal eşitsizlikleri derinleştiriyor. Öfkeyi toplumun bir kısmına yöneltiyor. İkincisi, zenginleri daha da zenginleştirmek ve bu sistemin daha eşitsiz olmasını istiyor. (Macron'un) Liberal ve eşitsizlikleri derinleştiren ırkçı politikalarını kınıyoruz."

Gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İslam ve Müslümanları toplum meselesi haline getireceklerini kaydeden Slaouti, "Irkçı ve İslamofobik söylemlerle oy almaya çalışılmasını kabul etmiyoruz. Seferber olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Eyleme katılan gençlerden İsmael El Hajri de söz konusu tasarıya tepki göstererek, "Hükümetin 10 yıldır yürüttüğü İslamofobik politikaların saldırılarının tümüne karşıyız. Bu, özgürlükleri kısıtlayan ve başörtülü ve Müslüman kadınların daha fazla ayrımcılığa uğramasına neden olacak bir tasarıdır." şeklinde konuştu.

Fransa'da İslamofobi'nin yeni olmadığını ve 10 yıldır sürdüğünü ifade eden El Hajri, bu tasarıyla Müslümanların üzerinde hakimiyet kurulmaya çalışıldığını anlattı.

El Hajri, "Bir sene sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Her zamanki gibi Müslümanlar utanç konusu yapılacak. Bu tasarının Müslümanlar üzerinde somut olumsuz etkileri olacak. Cumhuriyetin değerlerine saygı gösterilmediği gerekçesiyle bir dernek kapatılabilecek." ifadelerini kullandı.

Ulusal Meclis'te onaylandı

Ulusal Meclis'te 16 Şubat'ta kabul edilen "ayrılıkçı" olarak bilinen yasa tasarısı, 30 Mart'tan itibaren Senato'da görüşülecek. Tasarının, burada oylaması yapıldıktan sonra tekrar Ulusal Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Tasarı, herhangi bir kişiye karşı şiddeti teşvik eden veya cinsiyet nedeniyle ayrımcılık yapan dini derneklerin kapatılmasını mümkün kılıyor.

Kamu görevlilerine dini gerekçeyle tehdit, şiddet ve hakaret edenlerin 5 yıl hapis ve 75 bin avro ile cezalandırılacağını belirten tasarı, İslam dahil, dini derneklerde yurt dışında yapılan 10 bin avro üzerindeki bağışların kaynağının açıklanması kuralına uyulmaması halinde 3 bin 750 avro ceza uygulanmasını öngörüyor.

Tasarıya göre 3-16 yaş arası çocuklara örgün eğitim zorunlu kılınıyor ancak sağlık veya istisnai durumlar söz konusu olduğunda devletin izniyle evde eğitim seçeneği serbest bırakılıyor.

Sosyal medyada bir kişinin hayatını riske atacak şekilde kişisel bilgilerini paylaşana 3 yıl hapis ve 45 bin avro ceza öngören tasarıda, hayatı tehlikeye atılan kişinin memur, 18 yaşından küçük veya kamuda seçimle göreve gelmiş bir kişi olması durumunda hapis cezasının 5 yıla çıkacağı belirtiliyor.

Tasarıda çok eşlilik, zorla evlendirme ve bekaret raporu gibi uygulamalar da yer alırken, bir kişiye karşı kine veya nefrete teşvik edici uygulamaların yapıldığı cami ve ibadethanenin 2 ay süreliğine kapatılması öngörülüyor.

Tasarı, başkent Paris'te çok sayıda sivil toplum kuruluşu, gazeteci, akademisyen ve insan hakları savunucularından oluşan Ayrılıkçı Yasa Tasarısı Karşıtı Koordinasyonunun çağrısıyla protesto edilmişti. Eylemciler, tasarının Müslümanlara karşı ayrımcılığa yol açacağı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Tasarı, Fransa ve birçok ülkede insan hakları savunucuları ve Müslümanların tepkisine neden oluyor.

Muhabir: Yusuf Özcan
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ