Fırat: Sigorta primleri düşürülmeli

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, asgari ücrete bağlı olarak her yıl artan sigorta primlerinin esnafın belini büktüğünü söyledi. Başkan Fırat, “Hem işsizliğin önüne geçmek hem de esnafı bu y

Genel 15.04.2019 10:18:23 0
Fırat: Sigorta primleri düşürülmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.04.2019 10:18

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, asgari ücrete bağlı olarak her yıl artan sigorta primlerinin esnafın belini büktüğünü söyledi. Başkan Fırat, “Hem işsizliğin önüne geçmek hem de esnafı bu yükten kurtarmak için sigorta pirimleri düşürülmeli” dedi.

En az brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin esnafa büyük külfet getirdiğini kaydeden ESOB Başkanı Rasim Fırat, yıllık bazda hesaplanınca esnafın neredeyse sermayesi kadar prim ödediğini dile getirdi. Türkiye’de yüzde 11 seviyesine gelen işsizliği azaltmak için SGK primlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Fırat, “Esnaf ve sanatkarımız başta olmak üzere işverenler sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı” diye konuştu.

ACİLEN ADIM ATILMALI

Esnaf ve sanatkarın ekonominin barometresi olduğunu anımsatan ESOB Başkanı Rasim Fırat şöyle devam etti. “Bağ-kurlu esnaf ve sanatkarımızın 2017 yılında ödediği en düşük sigorta primi 613 TL iken, 2018’de 700 TL’ye, 2019’da ise 882 TL’ye yükseldi. Yani esnafımızın ödediği sigorta primleri 2 yılda yüzde 43 oranında artış gösterdi. Esnaf ve sanatkarımız bu meblağları ödemekte büyük güçlük çekiyor. Hem kendi sigorta primi hem de yanındaki işçinin sigorta primi derken esnafımızı zora sokuyor. Acilen bu konuda esnafımıza bir kolaylık sağlanmalı, işçi ve işveren üzerindeki sigorta yükü hafifletilmelidir.”

EKONOMİYE VE İSTİHDAMA ETKİ EDER

Maliyetlerin düşürülmesi ve işsizliğin önlenmesi için esnafın sigorta prim yükünden kurtarılması gerektiğini anlatan ESOB Başkanı Fırat, Türkiye’nin şu an en önemli sorunlarından birininin işsizlik olduğunu anımsattı. Maliyetlerin artmasıyla işverenlerin eleman almaktan çekindiğini belirten Başkan Fırat, “Eğer sigorta primlerinde işverene kolaylık sağlanırsa bu kolaylık doğrudan ekonomiye ve istihdama etki eder. Sigorta primleri düşerse esnaf hem yanındaki elemanı çalıştırmaya devam eder hem de ihtiyacı varsa eleman almaktan kaçınmaz. Yeni eleman alınması ise istihdama destek sağlar ve işsizliği azaltır. Daha fazla kişi istihdam edileceği için SGK’nın sigorta primlerinden elde ettiği tahsilat düşmeyeceği gibi artış gösterir.” dedi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ