Filistin BAE ve Bahreyn'e niçin yeniden büyükelçi gönderiyor?

Filistin yönetimi, Ürdün, Arap zirvenin yapıldığı 18 Kasım günü, 'İsrail'le normalleşmeye tepki olarak geri çektiği' Abu Dabi ve Manama'daki büyükelçilerini yeniden bu ülkelere gönderme kararı aldığını duyurdu.

Genel 22.11.2020 14:41:18 0
Filistin BAE ve Bahreyn
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.11.2020 14:41

RAMALLAH (AA) - Filistin yönetimi, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Abu Dabi'de gerçekleştirdiği üçlü Arap zirvenin yapıldığı 18 Kasım günü, "İsrail'le normalleşmeye tepki olarak geri çektiği" Abu Dabi ve Manama'daki büyükelçilerini yeniden bu ülkelere gönderme kararı aldığını duyurdu.

Filistin, BAE-İsrail normalleşme anlaşmasına tepki için 13 Ağustos'ta Abu Dabi'deki büyükelçisini geri çektiğini açıklamıştı.

Filistin'in Manama Büyükelçisi de yine Bahreyn-İsrail normalleşmesine tepki olarak 11 Eylül'de geri çekilmişti.

Abu Dabi'de Ürdün-BAE-Bahreyn üçlü zirvesinin yapıldığı 18 Kasım'da, adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın BAE ve Bahreyn'deki Filistin büyükelçilerinin yeniden bu ülkelere gönderilmesine karar verdiğini belirtti.

Filistin'in elinde normalleşme adımlarını durdurabilecek bir baskı kartı yok

Filistinli siyasi analistler, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi treninin yoluna devam ettiği bir süreçte, Filistin yönetiminin geri çektiği büyükelçileri yeniden gönderme kararı almasını "normalleşmedeki şok aşamasının geçildiği ve Arap ülkeleriyle yaşanan anlaşmazlığın İsrail'e hizmet ettiği anlayışının hakim olduğu" şeklinde değerlendirdi.

Batı Şeria'daki Birzeit Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Hanna İsa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistinli büyükelçilerin Abu Dabi ve Manama'ya dönüşünü, "Normalleşme treninin diğer ülkelere de uzanma ihtimali var. Filistin'in elinde ise bu adımı durdurmak için herhangi bir baskı kartı bulunmuyor." dedi.

İsa, dolayısıyla Filistin yönetiminin böyle bir zamanda Arap ülkeleriyle uyum sağlayarak bir arada var olmayı hedeflediğini söyledi.

Diplomatik gelenekte büyükelçinin çağrılmasının diğer ülkeyle ilişkileri kesmek anlamına gelmediğine işaret eden İsa, ilerleyen zamanda iki ülkenin ilişkilerde mutabık kalmasıyla büyükelçinin geri dönebileceğini ifade etti.

Filistin'in Abu Dabi ve Manama'daki büyükelçilerinin dönüşünü BAE-Ürdün-Bahreyn üçlü zirvesine bağlayan İsa, büyükelçilerin dönmesinin, siyasi olarak işlerin ve ikili ilişkilerin normale döndüğü anlamı taşıdığını belirtti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan, BAE'nin başkenti Abu Dabi'de 18 Kasım'da bir araya gelmişti.

Başta Filistin meselesi olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendiren üç lider, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı barışın gerçekleşmesi gerektiğini belirtmişti.

Normalleşmeye rağmen "iki devletli çözüm"

Uluslararası Hukuk Profesörü İsa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan normalleşme anlaşmaları sonrası Filistin tarafı gerçek bir sorun içerisinde. Filistin, 'normalleşmeye rağmen, uluslararası meşruiyete bağlı kaldığını' söyleyen ülkelerin, Arap ülkeleri dahil olmak üzere, Filistin dosyasına çifte standart uyguladığına ikna oldu."

İsa, Abu Dabi'deki üçlü zirvede, "normalleşmeye rağmen" Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı barışın benimsendiğini ileri sürerek, zirveden gelen açıklamanın ardından Filistin yönetiminin büyükelçilerin geri gönderileceğini duyurduğunu söyledi.

"Filistin tarafı, başarısızlığa mahkum olan bir savaşa girmek istemiyor"

Filistinli siyasi analist Adil Şedid de "Filistin yönetimi, Arap ülkelerinin normalleşmeye devam edeceği ve diğer ülkelerin de Filistin'in pozisyonuyla ilgilenmeden onlara katılacağı kanaatine ulaştı." dedi.

Filistin yönetiminin elinde İsrail ile ilişkileri normalleştiren Arap ülkelerine baskı yapacak bir kart bulunmadığını dile getiren Şedid, "İki büyükelçinin geri gönderilmesinin tek gerekçesi, Arap ülkeleriyle anlaşmazlık yaşayarak İsrail'e hizmet etmemek ve var olan duruma uyum sağlamak." diye konuştu.

Şedid, normalleşme sürecinin başında iki büyükelçiyi çağırmanın bir öfke ve şaşkınlık durumunu yansıtan tepki olduğunu ileri sürerek, kararın Filistin Devlet Başkanı'nın etrafındaki bir grup tarafından alındığını savundu.

Son olarak Şedid, "Arap ülkeleri artık Filistin'in pozisyonunu umursamıyor. Bu nedenle Filistin tarafı, başarısızlığa mahkum olan bir savaşa girmek istemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Uzun süredir başta BAE olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında perde arkasından yürütülen ciddi temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail'le barış anlaşmasına vardığını duyurmasıyla alenileşmişti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ