FETÖ'nün TSK'ye ilk kumpası Şemdinli'den 15 Temmuz'a giden yol

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması, 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ilk kumpasını Şemdinli'de yargı eliyle yaptı.

Genel 13.07.2020 12:26:32 0
FETÖ
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.07.2020 12:26

ANKARA(AA) - Paralel örgütlenme ile başta siyaset, mülkiye, adliye, maliye, askeriye ve emniyet olmak üzere gizlice devletin tüm kılcal damarlarına sızan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY), 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ilk kumpasını Şemdinli'de yargı eliyle yaptı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Ekim 2005'te iki kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Umut Kitabevi'nin bombalanması olayına ilişkin "Şemdinli iddianamesi" dönemin savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlandı.

"Türk Silahlı Kuvvetlerine yapılan ilk tertip" kabul edilen iddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek amacıyla çete kurmak" ile suçlandı.

İddianamede Büyükanıt'ın adının geçmesi Türkiye gündeminde tartışılırken, 7 Mart 2006'da Büyükanıt hakkında, ''Suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek'' ile ''Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçlarından hazırlanan soruşturma evrakı, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderilmek üzere iddianameden ayrıldı.

Dönemin Van Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürüten FETÖ'cü İlhan Kaya, Sarıkaya'ya talimatla hazırlatılan iddianamenin kendi mahkemesine düşmesi sağladı.

Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek" suçlarından 3 Mart 2006'da kamu davası açıldı. Davada, Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş, 'adam öldürmek', 'çete kurmak' ve 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 39 yıl 5 ay onar gün hapis cezasına çarptırıldı.

Sürecin ardından İlhan Kaya, örgüt mensuplarının talimatıyla 25 Şubat 2011'de Yargıtay üyesi seçildi, örgüt mensubiyetini Yargıtay üyeliği sırasında da sürdürdü.

Şemdinli'den sonra Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy

FETÖ'nün bu ilk tertibinin ardından, Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy ve Askeri Casusluk davaları başta olmak üzere TSK personeli hakkında 2008 ile 2012 yılları arasında açılan 20'ye yakın kumpas davasında yüzlerce subay tutuklandı, binlerce subay ve astsubay ordudan tasfiye edildi.

FETÖ üyelerinin sahte delil üreterek ve gizli tanıklar yaratarak açtıkları bu hukuk dışı davalar sonucunda tutuklanıp cezaevine konanlar, yıllarca cezaevinde kaldıktan sonra beraat etti, ancak bu süreçte askerlerin ve ailelerinin yanı sıra TSK büyük zarar gördü.

Böylelikle, 15 Temmuz'daki darbe girişimine giden yolda, yargı eliyle içi boşaltılan TSK'ye örgüt mensubu askerlerin yerleşmesi sağlandı.

Örgütün ilk kumpası darbeden sonraki yargılamalarda gözler önüne serildi

FETÖ'nün Şemdinli iddianamesindeki kumpasları, darbe girişiminin ardından yapılan yargılamalarda gözler önüne serildi.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yapılan yargılamalarda, eski Savcı Ferhat Sarıkaya, Ankara'da hazırlanan ve eski KOM Müdürü Mustafa Uçkan'ın flash bellek ile getirdiği iddianameyi "kopyala yapıştır" yaparak, İlhan Kaya'nın istediği cümleleri de ekleyerek hazırladığını itiraf etti.

Darbe girişiminin ardından hazırlanan iddianamelerde, "örgütün yargıdaki ilk eylemlerinden olacak şekilde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan İlhan Kaya'nın, Özel Yetkili Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı etkilemek suretiyle Genelkurmay Başkanı olması beklenen ve örgütün askeriye içerisindeki yapılanmasına engel olarak görülen Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı saf dışı bırakmak amacıyla dava konusu olayla ilişkilendirmeye çalıştığı" ifadeleri yer aldı.

İlhan Kaya, 9 yıl 4 ay hapis cezası aldı

Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yapılan yargılamalarda, Van Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yaparken Şemdinli soruşturmasında iddianameyi hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'ya "(Yaşar) Büyükanıt'ı da işin içine kat" talimatı verdiği belirtilen eski Yargıtay Üyesi İlhan Kaya, 20 Şubat 2019'da FETÖ üyeliğinden 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kaya'nın yargılandığı davada daha önce tanık olarak dinlenen eski Savcı Ferhat Sarıkaya, "Başkan Kaya, bana, 'Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığına gelecek, darbe yapacak, iddianameye dahil et.' dedi." şeklinde ifade vermişti.

İddianame sonrası açığa alındığı sırada Kaya'nın kendisine düzenli maaş verdiğini bildiren Sarıkaya, "Beni bu cenderenin içine atan Kaya'dır. Namusu, şerefi varsa söylesin. Allah rızası için, biraz Allah korkun, vicdanın varsa söyle. Bu cemaatle ilgim yoktu. Bunları yaşamasaydım, belki hala hakim, savcıydım." demişti

Sarıkaya da 10 yıl hapis cezası aldı

Talimatla iddianame yazan eski savcı Ferhat Sarıkaya ise Şemdinli iddianamesinin ardından dönemin Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından 20 Nisan 2006'da meslekten ihraç edildi.

HSYK'nin 2010'daki Anayasa değişikliğiyle örgütün eline geçirilmesinin ardından mesleğe 2011'de yeniden kabul edilen ve Ankara Cumhuriyet Savcılığına atanan Sarıkaya, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma sonucu 1 Kasım 2018'de meslekten tekrar ihraç edildi ve FETÖ üyeliğinden 10 yıl hapis cezası aldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ