FETÖ'nün jandarmadaki mensuplarının bilgilerinin depolandığı programın şifresi çözüldü

Örgütün sivil imamlarının kendilerine bağlı jandarma personeli hakkında sorgulama yapmasına imkan veren programda, örgüt mensubu olmayan personele ilişkin de fişleme bilgilerinin bulunduğu belirlendi.

Genel 1.03.2021 13:47:31 0
FETÖ
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.03.2021 13:47

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Jandarma Genel Komutanlığındaki "mahrem hizmetler" yapılanmasında sözde "Marmara bölge imamı" olduğu belirlenen Nihat Keskin'in evinde bulunan hafıza kartındaki örgütün sivil imamlarının ve onlara bağlı askeri personelin bilgilerinin depolandığı şifreli program uzman ekiplerce çözüldü.

Darbe girişimi sırasında FETÖ'nün jandarma yapılanmasındaki "Marmara bölge imamı" olduğu belirlenen Keskin'in gözaltına alındığı sırada evinin çöp kutusunda ele geçirilen flaş bellek ve SD karttaki şifreli programı çözmek üzere MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı personelinden uzman ekip oluşturuldu.

Ekipler, çalışmaları sonucunda program içerisindeki şifreli kayıtları, "Excel" dokümanlarına çevirerek, okunabilir hale getirdi.

Programda ,"katalog" ve "personel" adında dosyalar oluşturulduğu ve örgütün "sivil imamlarının" bu programla kendilerine hiyerarşik olarak bağlı örgüt üyeleri ve jandarma personeli hakkında sorgulama yapabildiği tespit edildi.

Çözümlerin içerisinde FETÖ üyesi jandarma personelinin kimlik ve iletişim bilgileri, araç plakaları, eğitim durumları, örgüt içi muhasebe kayıtları, ailelerine ait bilgileri ile sohbetlere katılma ve himmet vermelerine yönelik notların yer aldığı, ayrıca örgüt mensubu olmayan personel hakkında da fişleme yapıldığı ortaya çıkarıldı.

İtirafçı "mahrem imamlar" programı anlattı

FETÖ'nün Jandarma Genel Komutanlığındaki "mahrem hizmetler" yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve etkin pişmanlıktan yararlanan bazı "mahrem imamlar" söz konusu programı kullandıklarını itiraf etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, FETÖ'nün jandarma mahrem yapılanmasına ilişkin bilgi veren Ahmet Ü, Mayıs 2015'te örgüt içerisinde "müdür yardımcısı" olarak görevlendirildikten sonra kendisine 2 SD kart verildiğini bildirerek, şunları anlattı:

"SD kartlardan birisinin içerisinde 'Katalog' isimli program benzeri, bir veri giriş sistemi vardı. Ağ bağlantısı yoktu, yani sisteme veri girişi yapılan hususlar başka bir ağ tarafından görülemezdi. Benzetecek olursak eğer devlet memurlarının personel şubelerinde kullanılan, personel bilgilerinde yer alan 'Personel Bilgi Sistemi'nin benzer bir haliydi. Bu sistemi açtığımda, karşıma şifre alanı gelirdi. Daha önceden belirlenmiş olan ve bana devrolunan şifreyle giriş yapardım. Karşıma 'Öğretmen' ve 'Öğrenci' şeklinde 2 klasör gelirdi. Ayrıca bir de not alabileceğimiz bir alan olurdu. Öğretmenler dışında ise öğrenci kısmına girdiğimde örgütün jandarma il yapılanması mensuplarının klasör ve isimlerinin ayrı ayrı şablonları olurdu. Ben yine örgüt mensupları hakkında düzenli bilgileri girerdim. Her ay giriş yapıldıktan sonra da SD kart üzerinde bulunan 'Katalog' isimli veri girişi sisteminde bulunan bilgileri, o dönem çalıştığım Van'da 'Müdür' pozisyonda sorumlu olan örgüt mensubuna dijital ortamda verirdim."

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığında ifade veren örgütün jandarma mahrem yapılanmasında "müdür yardımcısı" olarak faaliyet yürüten Ali D. de FETÖ'de 17-25 Aralık sürecine kadar flaş bellek kullanıldığını sonrasında ise mikro SD kartlara geçildiğini anlattı.

Mahrem yapılanmada görevliyken SD karta veri girişi yaptığını itiraf eden Ali D, "Daha çok astsubayların görev yaptıkları kurumlardaki personelin siyasi görüşü, bağımlılıkları, arkadaş çevresi, cemaate bakışı gibi bilgiler girilirdi." ifadelerini kullandı.

Siviller için 'personel', askerler için 'katalog'

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadesi alınan ve "mahrem yapılanma"da "müdür yardımcısı" olarak görev yapan Ali Ş. de FETÖ içerisinde jandarma personelinden sorumlu olduğu dönemde, üstü konumundaki kişinin direktifiyle söz konusu programı kullandığını belirtti.

Ali Ş, programı çalıştırabilmek için 30 ve üstü karakterli şifre kullandığını bildirerek, şu beyanı verdi:

"Bu programın siviller (imamlar) için olanına 'personel', öğrenciler (askerler) için olanına ise 'katalog' denilirdi. İşleyiş olarak aynı olan, 'personel' ve 'katalog' diye adlandırılan bu modüller içerisine girilen veriler 'eşitleme' adı verilen işlemle bir üst sorumlunun 'personel' ve 'katalog' modülüne aktarılıyordu. Veri takibi ve istatistik açısından oldukça kullanışlı olan program örgüt mensupları tarafından kullanılmaya mecbur kılınmıştı. 'Katalog', Jandarma Genel Komutanlığında kayıtlı personelin askeri ve sivil sicil bilgilerini, aile ve eş bilgilerini içerirdi. Bu bilgiler online veya offline olarak sistemden çekilmiş bilgilerdi. 'Personel' ise örgüt içerisinde jandarma askeri personelden sorumlu sivil mahremlerin örgütteki konumunu, eş ve aile bilgilerini, meslek ve kariyer bilgilerini içeren bilgilerin bulunduğu programdı."

Muhabir: Cemil Murat Budak,Serdar Açıl

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

Trabzonspor, Samsunspor'u 3-0 Yenerek Zirve Yolundaki İddiasını Sürdürdü


Van Spor

Erzincan amatör U14 Ligi başladı


Van Spor

Ağrılı boksör Sezgin Acar Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığlı sporcu gülle atmada Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ