Faizsiz konut edindirme sistemi yasalaşıyor

- FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal: - 'Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfü Elvan’ın devlet güvencesi vurgusu ve sermaye şartı konusundaki görüşleri bizi çok mutlu etti' - 'Sistemin Türkiye'deki toplam konut satışından aldığı

Genel 20.11.2020 15:21:18 0
Faizsiz konut edindirme sistemi yasalaşıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.11.2020 15:21

İSTANBUL (AA) - FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, faizsiz konut edindirme sistemine ilişkin yasa hazırlıklarının kıymetli olduğuna vurgu yaparak; "250 bin kişi bu sistemin içerisinde. Devlet güvencesi olmaması, sermaye şartı aranmaması büyük bir risk." açıklamasında bulundu.

Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Akbal, Türkiye'de "faizsiz bankacılık" gibi büyümesini hızla sürdüren ve satışlarını artıran "faizsiz konut" sektöründe faaliyet gösteren şirketlere regülasyon geleceğini açıkladı. Bu alanda şirket sayısının 35'lere kadar yükseldiğini dile getiren Akbal, faizsiz konut ve otomobil finansmanı sisteminin yasal altyapısının şu ana kadar bulunmadığını anlattı.

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın faizsiz konut edindirme sistemine ilişkin yasa hazırlıklarının bitme aşamasına geldiğini açıklamasının ardından değerlendirmede bulunan Akbal, "Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfü Elvan’ın devlet güvencesi vurgusu ve sermaye şartı konusundaki görüşleri bizi çok mutlu etti. Nitekim uzun süredir sektörü de temsilen BDDK ile bu konuyu görüşüyordum. Artık son noktaya geldiğini söyleyebilirim. Ülkemizdeki en büyük problemlerden birisi ev satışında ülke olarak her sene rekor kırsak da hala ev sahipliği oranını düşük olması.

Özellikle düşük gelirli kesimin bu anlamda faizsiz konut edindirme sistemine ihtiyacı var. Banka kredisinin getirdiği faiz yüküyle konuta toplam ödenen rakam ciddi şekilde artıyor. Kredi aldığınızda 2 kat 3 kat maliyet oluşabiliyor. Tasarrufa dayalı faizsiz finans sisteminde ise paranın herhangi bir maliyeti olmuyor. Devlet güvencesi ve sektörün kurumsallaştırılması adına oldukça önemli bu gelişim de payımızın olması bizi de çok mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Devlet güvencesi olmaması büyük risk"

İlgili yasal mevzuatın 2020 sonuna kadar hazır olacağını düşündüklerini kaydeden Akbal, "Sistemin Türkiye'deki toplam konut satışından aldığı payın yüzde 15'e yaklaştı. Ancak özellikle son yıllarda sektördeki firma sayısı ve satışlardaki artış bazı riskleri de beraberinde getirdi. Hem bu alanda faaliyet gösteren firmalar için sermaye şartı aranmaması, hem de sisteme dahil olan katılımcıların bu firmalara yaptıkları ödemelerin devlet güvencesinde olmaması sisteme ilişkin önemli riskler oluşturuyordu. Sayın Bakanımızın açıklamaları bu anlamda çok değerli." dedi.


- Sistemde 250 bin kişi bulunuyor


Sistem dahilindeki katılımcı sayısının da 250 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini aktaran Akbal, şunları aktardı:

"Yasal düzenleme için sektör adına Ankara ile görüşmeleri FuzulEv olarak yürütüyoruz. Sistemde şu ana kadar bir sorun yaşanmamış olmasının sistemin risk içermediği anlamına gelmediğini kamu otoriteleriyle paylaşıyoruz. Çünkü bu aslında bir ekonomik model. Ama daha önce çok ciddi rakamlar oluşmadığı için hükümetin dikkati bu noktaya çekilmedi, herhangi bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç görülmedi. Ama geldiğimiz nokta itibarıyla son 4-5 yıldır sektörde ciddi anlamda birçok firma çıkmaya başladı. Artık hükümetin dikkatini de çekmeye başladı. Kesinlikle bu sisteme bir regülasyon gelmesi lazım."


- "Ciddi anlamda sermaye şartı isteneceğini öngörüyoruz"


Akbal, görüşmelerden aldıkları mesajlara değinerek, regülasyon geldiğinde firmalardan çok ciddi anlamda bir para isteneceğini öngördüklerini belirtti. Bankacılık lisansı için çok ciddi sermaye şartının istendiğini anımsatan Akbal, şu açıklamalarda bulundu: "Bizim sektördeki firmalar için de benzer bir şart olacak. Tabi banka kurmak için sadece sermaye yeterliliğiniz değil; tecrübeniz, ticari anlamda geçmiş dönemde yaşanmış herhangi bir olumsuzluğunuz olmaması önemli. Bütün bu unsurlar toplandığında bizim de karşımıza ciddi bir regülasyon çıkacak. Regülasyonla birlikte işlemler garanti kapsamına gireceği için talep de önemli ölçüde artacak."

- Müsiad Expo’ya Fuzul Holding damgası

Açıklamaya göre ayrıca, Türkiye’nin en önemli ekonomik ve ticari etkinliklerinden MÜSİAD EXPO Fuarına katılan Fuzul Holding, fuarda iştiraklerinden Fuzul Yapı, FuzulEv, Nevita ve ortağı olduğu 3. İstanbul Başakşehir projesiyle yer alıyor. Dünyanın önde gelen temsilcilerine ev sahipliği yapıldığı fuarda, 2’nci salonda, 211 numaralı stantta yer alan Fuzul Holding ve iştirakleri yerli ve yabancı katılımcıların ilk günden yoğun ilgisiyle karşılaştı. Fuzul Holding iştiraklerinin faaliyetleri hakkında bilgilerin paylaşıldığı stantta FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Nevita ve Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal ile FuzulEv Yönetim Kurulu Üyesi - Genç MÜSİAD Başkanı Furkan Akbal ziyaretçilerle görüşmeler gerçekleştiriyor.

Ticaretin kalbi olan MÜSİAD EXPO Fuarına katılımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akbal, "Öncellikle tüm iş dünyası temsilcilerine fuarın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Uzun yıllardır katılım sağlamayı önceliklendirdiğimiz MÜSİAD EXPO fuarı, küresel iş ağları kurmamız, yeni pazarlara ulaşabilmemiz ve B2B görüşmeler yapabilmemiz için kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor. Bugün pandemiye rağmen pek çok görüşme yaptık ve randevu talebi aldık. Ülkemize ve vatandaşımıza en iyi hizmeti sunma ilkesiyle faaliyet gösteren Fuzul Holding ve iştiraklerinin bu hedefi kapsamında doğru bir platformda yer aldığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ