Eylül gibi Ekim'de de sıcaklıklar ortalamanın üstüne çıkacak

Sonbahar aylarında sıcaklıklarda yaklaşık 0.5 ila 2 dereceye varabilecek artış yaşanırken sadece eylüldeki sıcaklık artışı 2015'te mevsim normallerinin 3 derece, 2017'de 2.3 derece, 2018'de 1.4 derece, 2019 yaklaşık 1 derece kadar üzerin

Genel 1.10.2020 13:22:28 0
Eylül gibi Ekim'de de sıcaklıklar ortalamanın üstüne çıkacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.10.2020 13:22

İSTANBUL (AA) - Uzun yıllardır sonbahar aylarında sıcaklıklarda yaklaşık 0.5 ila 2 dereceye varabilecek artış yaşanırken eylül gibi ekimde de sıcaklıklar ortalamanın 0.5 ila 1 derece üstüne çıkacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak bir eylül yaşandığını söyledi.

Uzun yıllardır sonbahar aylarında sıcaklığın arttığını belirten Demirhan, 1998'den beri sonbaharın hep mevsim normalinin üzerindeki sıcaklıkta geçtiğini anlattı.

Yaklaşık 0.5 ila 2 dereceye varabilecek artış yaşandığını dile getiren Demirhan, "2015'te sonbaharda mevsim ortalamasından 2 derece kadar artış yaşandı. 2016'da biraz düştü ancak 2017, 2018, 2019'da hep 1.5 ve 2 derece sıcaklık artışı oldu. Son 10 senede sadece 2 sene mevsim normallerinin altında, 8 sene mevsim normalinin üzerinde sıcaklık yaşandı." dedi.

Eylül ayında ise 2000 ile 2019 arasında sıcaklıkların hep mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini aktaran Demirhan, "2015 Eylülünde mevsim normallerinin 3 derece, 2017'de 2.3 derece, 2018'de 1.4 derece, 2019 yaklaşık 1 derece kadar üzerinde sıcaklık yaşandı." ifadelerini kullandı.

"Ekim ve kasımın Akdeniz ve Güneydoğu'da kurak geçmesi bekleniyor"

Demirhan, 1970 ila 1999'lu yıllar baz alındığında, ülke genelinde 2000 ile 2019 arasında genel ortalamaya bakıldığında sıcaklıkların 0.96 derece arttığını belirterek, "1990'lı yıllarla 2000'li yılları kıyaslarsak Türkiye'de sıcaklıklar 0.96 derece kadar arttı." dedi.

Eylülde sıcaklığın 29 dereceye kadar çıktığını ifade eden Demirhan, şöyle konuştu:

"Yurt genelinde ekim ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde olması bekleniyor. Yine sıcak bir ekim ayı yaşayacağız. Ekim ve kasımda yağışın ise Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri, Doğu Akdeniz, Akdeniz'in batı kıyıları ve kıyı Ege'de mevsim normallerinin altında olması bekleniyor. Ekim ve kasımın Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da kurak geçmesi öngörülüyor. İstanbul'da ise ekimde sıcaklıkların 0.5 ila 1 derece kadar mevsim normallerinin üzerinde olması bekleniyor. Ekimde sıcaklık 23-24 dereceye kadar çıkarak, neredeyse bir yaz günü yaşayabiliriz. Kasımda ise sıcaklıklarda özellikle İstanbul'da mevsim normalleri beklenirken Marmara'nın kuzeyinde, Karadeniz sahil kesiminde 0.5 ila 1 derece kadar artış bekleniyor. Karadeniz'de sıcaklığın artması, deniz suyu sıcaklığının da yüksek olması oralarda hortum ve daha kuvvetli sağanakları bekleyebiliriz."

İstanbul'daki dolu olayı

İstanbul'da yaşanan dolu hadisesinde yüksek deniz suyu sıcaklığının etkili olduğunu dile getiren Demirhan, en güçlü dolu etkisinin deniz üzerinde gerçekleştiğini anlattı.

Demirhan, 2000'li yılların başından beri deniz suyu sıcaklıklarında artış yaşandığını belirterek, 1970 ila 1999, 2000'li yıllarla kıyaslandığında Akdeniz'de 0.85 derece, Ege Denizi'nde 0.7 derece, Marmara Deniz'inde ve Karadeniz'de 1.03 derece sıcaklık artışının görüldüğünü söyledi.

Deniz Demirhan, aşırı yağış ve dolu olaylarına neden olan dev, büyük, yüksekliği 10 kilometreye varan kümülonimbus bulutlarıyla daha sık karşılaşıldığını ifade ederek, İstanbul'da yaşanan dolu olayının nedeninin de bu bulutlar olduğunu kaydetti.

Kentteki dolu olayının süper hücre fırtınası olduğunu belirten Demirhan, hava sıcaklığının yüksekliği, denizlerin de zaten sıcak oluşunun, yukarı seviyede hızlı bir şekilde soğutan bir sistemin gelmesiyle de süper hücreye yol açtığını aktardı.

Isınmanın kış açısından yakıt masraflarını düşürdüğü değerlendirilirken artık binalarda en fazla enerji sarfiyatının soğutmada yapıldığını vurgulayan Demirhan, aslında ısıtmaya harcanan paranın daha fazlasının soğutmaya gittiğini kaydetti.

Meteorolojik afetler de arttı

Demirhan, sıcaklık artışlarıyla beraber meteorolojik afetlerin de arttığını vurgulayarak, "2019'da sel ve şiddetli yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 36 arttı. Fırtına yüzde 27, dolu yüzde 18 arttı. Yıldırım bir afet olarak yüzde 7 artışla hayatımıza girdi. Yıldırım kaynaklı ev yangını, zarar gören tarım alanları ve ölüm haberlerini duyuyoruz." diye konuştu.

2041'e kadar Türkiye'de sıcaklıklarda 1.5 ile 2 dereceye kadar artış öngörülüyor

Sıcaklıklarda mevsim normallerine inilebilmesi için hemen karbondioksit salımının sıfırlandırılması gerektiğini belirten Demirhan, şöyle konuştu:

"Bir iklim değişimi içindeyiz diyerek karar vermemiz gerekiyor. Bunu tüm ülkelerin yapması gerekir. Doğal olarak iklimin değişmesini ve sıcaklıkların artmasını bekliyoruz. 2016 ile 2040 arasında yapılan öngörüye göre Türkiye'de genel olarak sıcaklıklarda 1.5 ile 2 dereceye kadar artış bekleniyor. 2041'den sonrasında da 1.5 ila 4 derece kadar artış bekleniyor. Bu artışın da en fazla kış aylarında Türkiye'nin daha çok doğu ve iç bölgelerinde olması bekleniyor. Kış aylarında 3 dereceye kadar, yaz aylarında da 6 dereceye varması öngörülüyor."

Hanife Sevinç

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

Bahis soruşturmasından Malatya’dan 4 futbolcu PFDK’lık


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ