Evde kalınan zaman içerisinde teknoloji bağımlılığa dikkat

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı Deniz, yeni tip koronavirüs salgının ardından evde geçirilen sürelerde teknoloji bağımlığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Genel 31.03.2020 12:03:03 0
Evde kalınan zaman içerisinde teknoloji bağımlılığa dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 31.03.2020 12:03

İSTANBUL(AA) - Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanı Engin Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dengeli beslenme gibi teknolojinin de dengeli kullanılması gerektiğini belirtti.

Çocuklarla gençlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kolayca kullanabilmelerinin, iletişim kurmaları ve yenilik yapabilmeleri için bir gereklilik olduğuna dikkati çeken Deniz, çocuklar ve gençlerin okul içinde, dışında yeni teknolojiler kullanabileceklerini ifade etti.

Deniz, okullara verilen ara ve uzaktan eğitime başlanmasıyla birlikte hem çocukların hem de yetişkinlerin teknoloji kullanım sürelerindeki artışın teknoloji bağımlılığını ortaya çıkarabileceğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Çocuklarıyla etkili iletişim kurmayan, kuramayan ebeveynler özellikle teknolojik araçları çocuk bakıcısı gibi kullanabilmektedir. Araştırmalar, çocukların televizyon izleme süreleri ile arkadaş ve yakınlarına şiddet uygulama eğilimleri, korku, kaygı gibi travmalar yaşamaları arasında yüksek oranda ilişki bulunduğunu ortaya koyuyor. Kaygılı, depresif ya da davranış problemleri olan çocukların zamanlarını daha çok televizyon izleyerek geçirdikleri görülmüştür. Diğer taraftan çocuklarda televizyon izleme süresi arttıkça okul başarısı da düşmektedir. Ekranın önünde aşırı zaman geçirmek çocuğun sağlığı ve refahı için zararlıdır."

Farklı aktivitelerle teknolojik araçların kullanımının önüne geçilmesi gerek

Engin Deniz, çocukların elektronik ortamda zaman geçirmesinin yaratıcı oyunlara ve dünyayı keşfetmelerine daha az zaman bırakacağını dile getirdi.

Ortaya çıkan sonuçların teknoloji kullanımın bağımlılığa yol açmadan dengeli kullanımın önemini ortaya koyduğuna değinen Deniz, "Evde, uzaktan eğitim dışında kalan zaman diliminde teknolojik araçların kullanımı ebeveyn kontrolünde olmalıdır. Teknolojik araçlar dışında da etkinlikler yapmayı planlamak, ev işlerimizi çocuklarımızla birlikte yapmak, birlikte kitap okumak gibi etkinliklerle biraz olsun teknolojik araçların kullanımının önüne geçilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

"Çocuklara 'e-davranış modeli' olun"

Öneriler dikkate alınmadığı takdirde çocuk ve yetişkinlerin bağımlılık riskiyle karşı karşıya geleceğini söyleyen Deniz, teknolojiyi denetimsiz, sınırsız ve uzun süre kullanmanın da gündelik hayattaki sorumlulukların yerine getirilmesini engelleyeceğini söyledi.

Deniz, teknoloji başında harcanan zamanın giderek artması, teknolojik araçlardan uzak kalındığında huzursuzluk ve yoksunluk hissedilmesinin zararlı boyutlara ulaşıldığının göstergesi olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yetişkinler olarak da evde olmak sorumluluğunda ve zorunluluğunda olduğumuz şu günlerde aşırı teknoloji kullanımına da dikkat etmemiz gerekir. Teknolojik araçları aşırı kullanım bağımlılığa neden olmakta ve aynı zamanda fiziksel, davranışsal ve psikolojik pek çok sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Uyku sorunları, yorgunluk, içe dönüklük ve yalnızlaşma gibi. Evde teknoloji kullanımı dışında da yapılacak pek çok etkinlik olduğunun farkında olmak ve zamanı iyi planlamak gerekir. Bugünler çocuklarla ortak aktiviteler yapmak için iyi bir fırsattır. Çocuklarınızla etkin iletişim kurmak, konuşma için zaman ayırmak, yemek yerken dijital araçları ortadan kaldırmak ve çeşitli oyunlar oynamak hem çocuklarımızı iyi geleceğe hazırlayacak hem de biz yetişkinlerin psikolojik dayanıklılığını artıracaktır. Çocuklarınıza iyi e-davranış modeli olun. Çocuklar, belirlediğiniz sınır ve kurallardan daha fazla yaptıklarınızdan çok şey öğreneceklerdir. Öğrenmek, çalışmak, yaşamın keyfini çıkarmak, sorunları çözmek için teknolojiyi kullanırken bunu görmelerini sağlayın. Teknolojiye yaklaşımınızla onlara model olmaya çalışın."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

Hasköy’de badminton antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ