Ev karantinasında aşırı kaygıdan uzak durup kendinizi yeniden keşfedin

Prof. Dr. M. Ülgen, koronavirüs salgını nedeniyle toplumun büyük bir kesiminin eve kapandığı bu dönemde iç dünyasına yönelenlerin bu süreci kendisini yeniden keşfecek şekilde değerlendirmesi önesinde bulundu.

Genel 29.03.2020 13:17:20 0
Ev karantinasında aşırı kaygıdan uzak durup kendinizi yeniden keşfedin
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.03.2020 13:17

İSTANBUL(AA) - İstinye Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Rita Krespi Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı evlerinde kendilerini karantinaya alanların, bu salgından nasıl korunacağı, aşının ne zaman bulunacağı gibi belirsizliklere aşırı yoğunlaşmalarının sakıncalı olduğunu söyledi.

Bu süreci evlerde geçirirken insanların kontrol edebilecekleri durumlara odaklanarak ruh sağlıklarını koruyabileceklerini ifade eden Ülgen, "Koronavirüs salgınında kimse kimseden üstün değil. Hepimiz aynı gemideyiz. Herkes Koronavirüsten etkilenebilir. Herkese eşit uzaklıkta. Herkes aynı süreci yaşıyor. İnsanları ayrıştıracak mesajlardan uzak kalalım." dedi.

Ülgen, bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, aşırı kaygının da sağlığı olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Aşırı kaygının olumsuz gücünün fark edilmesi gerektiğini belirten Ülgen, şöyle devam etti:

"Kaygı arttığı vakit hayat zorlaşır. Aşırı kaygı bağışıklık sistemine yük getirecek. Kaygıyla baş etmeyi öğrenmeliyiz. Felaket tellallığı yapmaktan kaçınmalıyız. Özellikle sosyal medyayı bu açıdan seçici kullanmaya özen göstermeliyiz. Bunun için akıllı telefonlarımızdaki uygulamalardan yararlanılabilir, çeşitli egzersizler yapabiliriz. İşe gidiyormuşuz gibi aynı saatte uyanıp, aynı rutine devam etmek yararlı olacak. Evde yalnız olduğumuz için sosyal bir örüntünün içinde değiliz. Bu süreçte farkında olmadan kendimize dönebiliriz. Bu dönüş bazen zararlı olabilir, korkularımızı kurcalayabiliriz. Bunun yerine yapılacak başka şeyler var. Bu süreci içimize dönmek, kendimizi değerlendirmek, yeniden keşfetmek için kullanabiliriz. Bu belirsiz, olumsuz durumdan pozitif anlamlar çıkartabiliriz. Belki bu durum bizim sevdiklerimizin kıymetini daha çok anlamamıza, küskünlüklerimizi sonlandırmamıza yarayabilir. Sağlıklı yaşamaya, beslenmemize dikkat etmeye karar verebiliriz. Bu doğrultuda yeni amaçlar belirleyip, ilerleyebiliriz. Ertelediğimiz, ihmal ettiğimiz şeyler olabilir. Belki isteyip de okuyamadığımız kitapları okuyabiliriz, belki yazı yazabiliriz, belki çocuklarımızla birlikte vakit geçirecek zamanımız olmadı, bunları yapabiliriz. Önceliklerimizi gözden geçirebiliriz. Yani 'Şimdiye kadar yaptıklarımız insan olarak bizi ne kadar tatmin ediyor, bunlar toplum için ne kadar yararlı, isteklerimiz, önceliklerimiz neler.' diye düşünebiliriz ve önceliklerimizi belirleyebiliriz."

Prof. Dr. M. Rita Krespi Ülgen, mail ve WhatsApp üzerinden iletişim kurulan, uzun süredir görüşülmeyen aile yakınları ve arkadaşlarla telefonla konuşarak iletişim kurmanın evde yalnız kalanlar için faydalı olacağını söyledi.

Koronavirüs salgını geçmişte yaşanan travmaları tetikleyebilir

Geçmişte farklı olaylarla baş etmek için kullanılan yöntemlerin bazı kişiler için bu dönemde işe yaramayabileceğini dile getiren Ülgen, geçmişte yaşanılan bir travma ya da doğal bir afetin bıraktığı etkinin koronavirüs salgınında tekrarlanabileceğini kaydetti.

Ülgen, eski travmaların bu salgınla ilgili yaşanan kaygıyı daha da artıracağını belirterek, "Bu durumda olanların, uzmanlardan yardım alması gerekir. Bazen egzersiz yapmak, komedi filmi seyretmek, sıcak duş almak gibi yöntemler bizi rahatlatır. Bazen de problem odaklı yöntemler kullanmamız gerekir. Arada bir haberleri izlemek, güvenilir kaynaklardan bilgi almak problem odaklı baş etme yöntemleridir. Bazı kişilerde ise bu işe yaramayabilir. Olayları kurcalama kaygı düzeyini artırınca yardım alınması gerekir." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ