Erzurum’da “Dünya Tiyatro Günü” coşkusu

Yönetmenliğini Doç.Dr. Bünyamin Aydemir’in yaptığı “Kenoya’nın Sesi” adlı oyun Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri kapsamında dün seyirciyle buluştu.27 Mart Dünya Tiyatro Günü Erzurum’da “Kenya’nın Sesi” adlı epik oyunla ku

Genel 28.03.2019 15:09:18 0
Erzurum’da “Dünya Tiyatro Günü” coşkusu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.03.2019 15:09

Yönetmenliğini Doç.Dr. Bünyamin Aydemir’in yaptığı “Kenoya’nın Sesi” adlı oyun Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri kapsamında dün seyirciyle buluştu.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü Erzurum’da “Kenya’nın Sesi” adlı epik oyunla kutlandı. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikler çerçevesinde seyirciyle buluşan oyun büyük beğeni toplarken, oyun hem Erzurum’da hem de bölümün çıkardığı oyunlar arasında ilk “epik oyun” olma özelliği taşıyor.

Kapitalist - emperyal güç odaklarının yönettiği dünya düzenini eleştiren ve bu noktada farkındalık oluşturmaya hizmet eden oyunun yönetmenliğini Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Bünyamin Aydemir yaparken, oyunu bölüm öğrencilerinden Ozan Uzun kaleme aldı. Oyunun dekor tasarımında Öğr. Gör. Selim Cinisli, kostüm tasarımında Dr. Öğr.Üyesi Elif Özhancı, Müziklerde Selçuk Yılmaz, Işık tasarımında Araş.Gör. Fatih Yarşi, Aksesuar tasarımında Ede Küçük ve Koreografide Fazıl Aksakal görev aldı.

Kalabalık bir seyirci topluluğu karşısında coşkuyla izlenen Kenoya’nın Sesi adlı oyunla ilgili görüşlerini aktaran Yönetmen Doç. Dr. Bünyamin Aydemir, amaçlarının hem tiyatro yapmak hem de çağın karmaşasını ve çelişkilerle dolu ilişkiler yumağını anlatabilmek olduğunu söyledi.

Erzurum’un ilk epik oyunu

35 kişilik bir ekiple 2 ay boyunca çalıştıklarını ve sanatsal değeri yüksek olan bir oyun ortaya koyduklarını dile getiren Doç. Dr. Aydemir, “Bölüm öğrencilerinin ve hocalarının ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkan oyunumuz önemli bir özellik de taşıyor. Oyunumuz 27 yıl boyunca onlarca oyun çıkaran Sahne Sanatları Bölümümüzün ilk epik oyunu. Hatta -elimizdeki bilgiler ışığında- oyunumuzun Erzurum’da sahnelenen ilk epik oyun olduğunu da söyleyebiliriz” dedi.

Epik tiyatronun çağın ve toplumların sorunları üzerine seyircileri düşündürtmeye yönelten ve kendine özgü özel canlandırma tekniklerine sahip olan bir tiyatro biçemi olduğunu da belirten Yönetmen Aydemir, “Reji olarak öncelikli amacımız çağı yaşanmaz hale getiren küresel güç odakların sahneye tüm çıplaklıklarıyla taşımak, yanı sıra küresel ölçekte temel dini ve ideolojik çıkar kutuplarını da çeşitli metaforlar eşliğinde yansıtmaktı. Bu noktada oluşturulan gestusların önemli bir işlevi yerine getirdiklerini söylemek mümkündür. Yine sahne düzeni içinde kullandığımız yabancılaştırma etmenlerinin de bu işleve etkin şekilde hizmet ettiklerini belirtmek gerekir. Aynı zamanda müzik, dekor, kostüm, ışık ve aksesuar gibi tiyatral etmenleri de epik tiyatronun gerektirdiği çizgide kullanmaya özen gösterdik” diye konuştu.

Oyunun büyük ilgi gördüğünü ve önümüzdeki günlerde de seyircilerle buluşacağını ifade eden Yönetmen Bünyamin Aydemir, “Tüm tiyatro severleri Kenoya’nın Sesi’ni işitmeye davet ediyoruz. Oyunumuz 29 Mart, 2 Nisan ve 5 Nisan tarihlerinde, saat 19.30’da Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yanındaki Gösteri Sanatları Merkezinde seyircilerimizle buluşmaya devam edecek” dedi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sakaryaspor: 0


Van Spor

Elazığspor yoğun kar yağışı altında çalıştı


Van Spor

Adem Çağlayan: "Hayatımda hiçbir zaman bahis oynamadım"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ