Erzurum’da ‘Çocuk İstismarı ile Mücadele’ konferansı düzenlendi

Erzurum’da ‘Çocuk İstismarı ile Mücadele’ konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Çocuğun yüksek yararı ilkesinde belirlenen kıstasların tamamının uygulandığı oranın yüzde

Genel 30.05.2022 16:27:11 0
Erzurum’da ‘Çocuk İstismarı ile Mücadele’ konferansı düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.05.2022 16:27

Erzurum’da ‘Çocuk İstismarı ile Mücadele’ konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Çocuğun yüksek yararı ilkesinde belirlenen kıstasların tamamının uygulandığı oranın yüzde sıfır olduğunu gördük” dedi.

Türkiye Barolar Birliği, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Barosu tarafından Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda ‘Çocuk İstismarı ile Mücadele’ konferansı düzenlendi. Konferansa Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan ve öğrenciler katıldı. Konferansta Türkiye’de çocuk istismarı ve suça karıştırılan çocukların adli sürecinin takibine ilişkin süreçler ele alındı.

Konferansta Saadet Özkan ve Yücel Ceylan UCİM kuruluşu ve sahadan izlenimler hakkında bilgiler verdi.

“Yaklaşık 5 bine yakın çocuk cezaevinde görüşlerini aileleriyle sarılarak gerçekleştiriyor”

2021’de çocukların görüş hakkındaki düzenlemenin geldiğini ifade eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Şu anda bütün çocuklar bütün görüşlerini açık görüş olarak yapıyorlar. Bugün sayısı yaklaşık 5 bine ulaşacak olan Türkiye’deki bütün çocuklar görüşlerini aileleriyle sarılarak gerçekleştiriyor. İşte bence avukatlık, hak savunuculuğu tam da bu demektir” diye konuştu.

“Çocuğun yüksek yararı ilkesinde belirlenen kıstasların tamamının uygulandığı oran yüzde sıfır”

Sağkan, “Biz geçen dönem bir çalışmayı hayata geçirdik. Geçen dönem ‘çocuğun yüksek yararı nedir?’ başlıklı bir projeye imza attık ve Türkiye’deki 7 bölgeden 52 dava dosyasını inceledik. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde ve Çocuk Hakları Komitesi’nin bireysel başvurulardan aldığı kararlardaki çocuğun yüksek yararı ilkelerini belirleyerek Türkiye’deki mahkemelerde bu yüksek yarar ilkesinin ne derece uygulanıp uygulanmadığını ortaya koyduk. 52 dava dosyası inceledik bu konuda. Sadece bir ilde değil yedi bölgeden iller belirlenerek 52 dava dosyası çok ayrıntılı olarak incelendi. Çalıştaylar yapıldı. Bunun sonucunda çok kıymetli bir rapor ortaya çıktı. Çocuğun yüksek yararı ilkesinde belirlenen kıstasların tamamının uygulandığı oranın yüzde sıfır olduğunu gördük. Bu inanılmaz bir oran. Yani hiçbir dava dosyasında belirlenen kıstasların tamamı uygulanmamış. Uygulanan dosyalar var. Her birinin ayrı ayrı yüzdelerini çıkarttık bu raporlarda. Uygulanmayanlar var. Bazı kıstaslara uygulanıp bazılarının uygulanmadığı var. Ancak konu çocuğun yüksek yararı olduğunda bizim buradan ya bir burada da üç tane kıstası uygulamışlar, Bu bile başarıdır deme şansımız yok. Sekiz kıstas varsa o sekizinin de bu kararlarda olmasını sağlamak için uğraşmak zorundayız. Bu sebeple çok kıymetli bir rapor hazırlanmıştı. Bu raporu tüm gönüllülerin de okuyarak bu yargılamalarda daha etkin olunması için nelere dikkat edilmesinin de görüldüğü bir rapordur. Faydalı olacağını umut ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ