Erzurum Kongresinin 100. yılı büyük bir coşkuyla kutlandı

Havuzbaşındaki Törenin Sona Ermesinin Ardından Yakutiye Medresesi Önünde Toplanan Protokol Ve Erzurum Halkı, “erzurum Kongresi 100. Yıl Kortej Yürüyüşü”nde Bir Araya Geldi. Kortej Yürüyüşünde MillÎ Mücadele Döneminde Yayın Yapan

Genel 23.07.2019 17:47:38 0
Erzurum Kongresinin 100. yılı büyük bir coşkuyla kutlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.07.2019 17:47

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve yönetimi, Millî Mücadele ve Erzurum Kongresinin 100. yıl dönümü dolayısıyla Erzurum genelinde gerçekleştirilen kutlamalara katıldı.

Havuzbaşı mevkiinde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunumu ve saygı duruşuyla başlayan etkinliklere Rektör Çomaklı’nın yanı sıra, Vali Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Veli Tarakcı ile milletvekilleri, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri katıldı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Erzurum’daki Kutlamalara Katıldı

Havuzbaşındaki törenin sona ermesinin ardından Yakutiye Medresesi önünde toplanan protokol ve Erzurum halkı, “Erzurum Kongresi 100. Yıl Kortej Yürüyüşü”nde bir araya geldi. Kortej yürüyüşünde Millî Mücadele Döneminde yayın yapan Albayrak Gazetesi dağıtıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’ta kutlamalar için geldiği Erzurum’da kortej yürüyüşüne katıldı. Kortejin ön sıralarında Erzurum halkıyla kol kola Cumhuriyet Caddesinden Tarihi Erzurum Kongresine kadar yürüyen Rektör Çomaklı, kongre binasında gerçekleştirilen etkinliklerde 100 yıl önceki tarihi anlara yeniden tanıklık etti.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Vali Okay Memiş’in kongre binası önünde günün anlam ve önemine binaen yaptıkları konuşmaların ardından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün faytonla Erzurum Kongresine gelerek Kazım Karabekir Paşa ile görüşmesi ve akabinde Tarihi Kongre Binasındaki delegelere seslenişi temsili olarak canlandırıldı. Temsil esnasında 100 yıl öncesine giden katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.

Kongre binasındaki törenin ardından Rektör Çomaklı, protokol ile birlikte Erzurum Teknik Üniversitesinin (ETÜ) düzenlediği “100. Yılında Erzurum Kongresi Uluslararası Sempozyumu”na katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, Atatürk Üniversitesinde Düzenlenen Sergiyle Anıldı

Millî Mücadele ve Erzurum Kongresinin 100. yıl dönümü etkinlikleri gün boyunca devam etti. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi tarafından organize edilen, “Vatanın Bağrında Elli Yedi Gün Ya İstiklal Ya Ölüm” isimli sergiye katılmak üzere Nenehatun Kültür Merkezine geçen Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, burada serginin açılışını gerçekleştirdi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu’nun düzenlediği sergi, Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum Kongresi süresince Erzurum’da kaldığı 57 günün her biri için farklı bir Atatürk portresini barındırıyor. Tamamının kendi çizimlerinden meydana geldiği sergide Kadıoğlu, Rektör Çomaklı’ya da kendisinin çizdiği karakalem porte çalışmasını hediye etti.

“Türk İstiklâl Harbi’nde Erzurum’un Üstlendiği Misyon Oldukça Önemlidir”

Erzurum için büyük anlam taşıyan bu özel günde bir değerlendirme yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan istiklal meşalesinin, Amasya, Sivas ile Erzurum’dan geçerek vatan sathına yayıldığını ve Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla yeni bir safhaya ulaştığını dile getirdi.

Medeniyetlerin beşiği Erzurum’un, tarihindeki en önemli hadiseleri hiç şüphesiz Mustafa Kemal Paşa liderliğinde Türk İstiklâl Harbi sırasında yaşadığını vurgulayan Rektör Çomaklı sözlerine şu şekilde devam etti: “Erzurum’un Ermenilere verilmek istendiği bir dönemde üstlendiği misyon, yeni ve tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne giden yolda son derece önemli bir rol oynamıştır. Erzurum Kongresi, hiç şüphesiz Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde tüm Anadolu’nun işgale ve direnişe karşı duruşunun simgesidir.”

“Erzurum ve Atatürk Arasında Çok Güçlü Bir Bağ Var”

Erzurum’un stratejik bir konumda olması ve 15. Kolordu Komutanlığına ev sahipliği yapmasının yanı sıra Mustafa Kemal Paşa’nın gelmesinden önce bir avuç vatanperverin çabalarıyla Millî Mücadele ruhuna bürünmesinin kongrenin Erzurum’da yapılmasına zemin hazırladığını aktaran Çomaklı, öte yandan Erzurum, Atatürk ve Millî Mücadele arasında var olan güçlü bağın önemine değindi.

“Atatürk’ün Cumhuriyet konusundaki düşüncelerini ilk kez Erzurum`da açıklaması, ilk kez Erzurum`un hemşehrisi olması, ilk nüfus cüzdanını buradan alması, milletvekili olarak ilk Erzurum’dan seçilmesi ve elbette ki Cumhuriyet’e giden yol haritasını buradan çizmesi bu bağın ne kadar güçlü olduğunu bizlere göstermektedir” ifadelerini kullanan Rektör Çomaklı: “Dahası mensubu olduğumuz Üniversitemizin gurur duyduğumuz ismiyle bu bağ ebedileşmiştir” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor sahaya 7 oyuncu ile çıktı, maç oynanmadı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da bahis soruşturmasından 10 futbolcu ceza aldı


Van Spor

Galatasaray, Samsunspor'u Osimhen ile Fırtınalı Maçta 3-2 Devirdi! Liderlik Peşinde!


Van Spor

Yeşilyurtspor-Silifke Belediye Spor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ