'Emniyet kemeri, omurilik yaralanmalarının önüne geçiyor'

Prof. Dr. Kuday "Çarpışma esnasında kafa bir öne bir arkaya gider. Bu hareket esnasında omurilik yaralanabilir. Bunu önlemek için kişinin emniyet kemeri takması lazım. Bir de oturduğu koltukta başı sabitleyecek bir arkalık olması gere

Genel 3.06.2019 13:43:45 0
'Emniyet kemeri, omurilik yaralanmalarının önüne geçiyor'
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.06.2019 13:43

İSTANBUL (AA) - Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday, "Çarpışma esnasında kafa bir öne, bir arkaya gider. Bu hareket esnasında omurilik yaralanabilir. Bunu önlemek için kişinin emniyet kemeri takması lazım. Bir de oturduğu koltukta başı sabitleyecek bir arkalık olması gerekiyor." dedi.

Kuday AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre son 10 yılda 12 milyon 19 bin 403 trafik kazasının meydana geldiğini anlatarak, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısının ise 1 milyon 580 bin 480 olduğunu aktardı.

Bu kazalarda en çok omurga yaralanmalarının meydana geldiğini dile getiren Kuday, omurganın hasarına bağlı olarak da kalıcı sakatlıkların oluşabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Cengiz Kuday, omurga yaralanmalarının sosyal bir problem olduğunu ifade ederek, "Omurga yaralanmaları değişik şekillerde oluyor. En çok trafik kazalarında meydana geliyor. Fakat ülkemizde başka sebepler de var. Örneğin kurşun yaralanmaları, silahla ateş yaralanmaları ve kesici aletlerle yaralanma. Bunlar da sayısal olarak az değil." diye konuştu.

Trafik kazası sonrası kazazedenin boyun, sırt ve belinin kımıldatılmamasının önemine işaret eden Kuday, "Yaralanmalarda, omurilik, beyinden daha hassas. Beyinde bazı tedavi şekilleri ile iyilikler elde ederiz ama omurilikte tedavi olanaklarımız düşüktür. Yaralanma ciddiyse dönüşü zordur. Kaza esnasında taşınma çok önemli. Böyle bir kazaya uğrayan kişinin gövdesinin, boynunun, sırtının ve belinin hiç kımıldamayacak şekilde taşınması lazım." ifadelerini kullandı.

"Kazalarda ölenlerin çoğu arka sıralarda oturanlar oluyor"

Prof. Dr. Kuday, omurilik yaralanmasına maruz kalan kazazedelerin donanımlı hastanelerde tedavi edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu tip yaralanmalarda tedavi edecek ekibin omurgayı değil, omuriliği iyi bilen ve tanıyan uzmanlardan oluşması gerektiğini söyledi.

Ani fren ve çarpışma durumunda emniyet kemerinin olmamasının omurga yaralanmalarının şiddetini artırdığını anlatan Kuday, şunları kaydetti:

"Çarpışma esnasında kafa bir öne bir arkaya gider. Bu hareket esnasında omurilik yaralanabilir. Bunu önlemek için kişinin emniyet kemeri takması lazım. Bir de oturduğu koltukta başı sabitleyecek bir arkalık olması gerekiyor. Hatta uzun mesafelerde arka koltukta oturanların da emniyet kemeri takması önemlidir. Trafik kazalarında ölenlerin pek çoğu arka sıralarda oturanlar oluyor. Bunun nedeni de arka koltukta oturanların emniyet kemeri takmaması. Basit kazalarda bile emniyet kemeri takmamaktan omurilik yaralanması olabiliyor. Arka koltukta oturan çocuklara da mutlaka emniyet kemeri takılmalı."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ