Elit Damızlık Sürü Üretim Merkezi için imzalar atıldı

Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasında bölgede hayvancılığın gelişimine katkı sağlayacak 'Doğu Anadolu Bölgesinde Embriyo Transferiyle Elit Damızlık Sürü Üretim Merkezi Kurulum Projesi' için protokol imzaland

Genel 13.05.2020 10:32:11 0
Elit Damızlık Sürü Üretim Merkezi için imzalar atıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.05.2020 10:32

Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasında bölgede hayvancılığın gelişimine katkı sağlayacak "Doğu Anadolu Bölgesinde Embriyo Transferiyle Elit Damızlık Sürü Üretim Merkezi Kurulum Projesi" için protokol imzalandı.

Atatürk Üniversitesi bünyesinde elde edilecek embriyoların taşıyıcı düvelere transferiyle birlikte nitelikli damızlık düve sürülerinin elde edileceğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, bu protokolün uygulamaya geçmesiyle birlikte bölgemizin ihtiyaç duyduğu hayvan varlığını temin etme noktasında önemli bir aşama kat edileceğini söyledi.

Rektör Çomaklı: “Ülkemizin Milli Tarım Projesine uygun çalışmalar yapıyoruz”

Embriyo transferinin birçok avantajı olduğunu belirten Rektör Çomaklı, bir inekten yılda sadece bir buzağı elde edilirken, bu yöntemle yılda 8-20 buzağı elde etme imkanının olduğunu, böylece daha çok yavru elde etmenin mümkün hale geldiğini, embriyo ile hastalık bulaşma riskinin azaldığını ve bu yöntemin ırk ıslahının en kestirme, en çabuk ve en güvenilir yolu olduğunu belirtti.

Taşıyıcı annelerin bulunduğu yerde doğan buzağıların çevresel mikroplara karşı hazırlıklı olarak doğduklarını dile getiren Rektör Çomaklı, “Ülkemiz açısından embriyo transfer uygulaması, gelişen süt sığırcılık işletmeleri ve bu işletmelerde en iyi verimi alabilmek için genetik ilerlemenin iyileştirilmesi amacıyla uygulanmaya başlandı. Atatürk Üniversitesi olarak biz de hem ülkemizin Milli Tarım Projesine uygun çalışmalar yapmak hem de çağa ayak uydurmak adına tarım ve hayvancılıkta gereken atılımları yapıyoruz. Bu kapsamda Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile önemli bir anlaşmaya daha imza atmış olduk” dedi.

Atatürk Üniversitesinin eğitimli ve deneyimli veteriner hekimleri ile saha şartlarının ve fiziki imkanların bu tür uygulamaları yapabilecek düzeyde olduğunu aktaran Rektör Çomaklı, gelecek süreçte talebin artacağını, bu sebeple Doğu Anadolu Bölgesinde Embriyo Transferiyle Elit Damızlık Sürü Üretim Merkezi Kurulum Projesi doğrultusunda yüzlerce hayvan kapasiteli bir merkezin kurulacağını ve bu doğrultuda oluşacak talebi karşılama noktasında önemli bir misyonun yerine getirileceğini söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin de projeye göstermiş olduğu yakınlıktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Rektör Çomaklı, göstermiş olduğu ilgiden dolayı Başkan Mehmet Sekmen’e teşekkür etti.

Başkan Sekmen: “Salgın sürecinin sona ermesiyle embriyo üretimine başlanacak”

Konuyla iliği bir değerlendirmede bulunan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise Atatürk Üniversitesi ile koordineli biçimde damızlık düve sürüleri elde edilmesini sağlayacaklarını belirterek, "Bu aynı zamanda ilimiz ve bölgemizdeki ıslah çalışmaları için de önemli bir dönemeç olacak. Hem nitelikli damızlık sürüler elde etmiş olacağız hem de bu bölgenin fiziki ve iklim koşullarına uygun türlerin gelişimini ve sayılarının artmasını sağlayacağız. Salgın sürecinin sona ermesiyle embriyo üretimine başlanacak ve transfer işlemi Büyükşehir Belediyesi ile Atatürk Üniversitesinin iş birliğinde gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ