Dünya genelinde 657 milyon çocuk hala okuma yazma bilmiyor

Dünya genelinde son yıllarda okur yazar oranında önemli artışlar kaydedilmesine rağmen 657 milyon çocuk hala okuma yazma bilmiyor.

Genel 24.01.2020 11:54:49 0
Dünya genelinde 657 milyon çocuk hala okuma yazma bilmiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.01.2020 11:54

NEW YORK (AA) - Geçen yıldan bu yana 24 Ocak, Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla "Uluslararası Eğitim Günü" olarak kutlanıyor.

Evrensel bir insan hakkı olan eğitime erişim ve okur yazar oranında son yıllarda dünya genelinde artış yaşansa da BM verilerine göre yaklaşık 265 milyon çocuk ve genç, çeşitli nedenlerle okula gidemiyor ya da temel eğitimini tamamlayamıyor.

Okula gidemeyen 4 milyon mülteci çocuğun ise Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nin 26'ncı maddesinde yer alan eğitim hakkı ihlal ediliyor.

Dünya genelinde son yıllarda okur yazar oranında önemli artışlar kaydedilmesine rağmen 657 milyon çocuk hala okuma yazma bilmiyor.

Gelişmekte olan ülkelerde ilkokula katılım oranı yüzde 91'e ulaşmasına rağmen, halen ilkokul çağındaki 57 milyon çocuk okula gitmiyor ve temel eğitimden mahrum kalıyor.

Okula gidemeyen çocukların yarısı Sahraaltı Afrika ülkelerinde yaşarken, bu ülkelerdeki kız çocuklarının yüzde 40'ından azı ortaokul eğitimini tamamlayabiliyor. Okuldan mahrum kalan çocukların yaklaşık yüzde 50'si ise çatışma ve savaş bölgelerinde yaşıyor.

"Kimse eğitim hakkından mahrum bırakılamaz"

Önceliklerinden biri "Herkes için Eğitim" ve "nitelikli eğitim" olan BM 74. Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande, Uluslararası Eğitim Günü ilan edilen 24 Ocak dolayısıyla AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Muhammad-Bande, milyonlarca çocuğunun dünyanın birçok yerinde gerek yoksulluk gerek çatışma gerekse iklim değişikliği gibi çeşitli nedenlerle okula gidemediğini belirterek, "Bir çocuğun dahi okuldan mahrum kalması yeterince kötü. Herkes için eğitim garanti etmek görevimiz. Eğitim, bir insan hakkıdır ve çığır açar. Kimse eğitim hakkından mahrum bırakılamaz." ifadelerini kullandı.

Nitelikli eğitimin sağlanmasının BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Muhammad-Bande, eğitim konusunda önemli ölçüde ilerleme kaydedilmesine rağmen açığın kapatılması için ''büyük küçük demeden her türlü girişimde bulunulması'' gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) verilerine göre, sadece her 5 ülkeden birinde 12 yıl ücretsiz zorunlu eğitim garanti ediliyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ