Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesi hayata geçti

TARIMSAL ÜRETİMİN BİLİMSEL YÖNTEMLERLE YAPILMASI İÇİN 63 YILDIR BÖLGE ÇİFTÇİSİNE DESTEK OLAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, BU MİSYONUNU DEVAM ETTİREREK YENİ BİR PROJEYE DAHA İMZA ATTI

Genel 23.09.2020 13:55:02 0
Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesi hayata geçti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.09.2020 13:55

Tarımsal üretimin bilimsel yöntemlerle yapılması için 63 yıldır bölge çiftçisine destek olan Atatürk Üniversitesi, bu misyonunu devam ettirerek yeni bir projeye daha imza attı.

Atatürk Üniversitesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan Erzurum İlinde Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesi Daphan Ovasında başladı.

Toprak işleme masraflarını azaltmak ve sürdürülebilir tarım yapılabilmesi için minimum toprak işleme veya toprak işleme yapılmadan tarım yapılması (doğrudan ekim) yaygınlaştırılması amacıyla DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile iş birliği yapan Atatürk Üniversitesi, Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütücülüğünde Erzurum İlinde Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesini hayata geçirdi.

Daphan Ovasında bulunan Gelinkaya Köyü arazilerinde gerçekleştirilen “Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemi” ile geleneksel uygulamalara göre hem toprağın daha verimli olması sağlanıyor hem de enerji tüketiminde yüzde 60 tasarruf ediliyor.

“Bölge Çiftçisine Daima Destek Olacağız”

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Keskin, Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy ve DAP yetkililerinin katıldıkları proje açılışında, yeni yöntemin nasıl uygulandığı hakkında çiftçiler ile bilgi paylaşımında bulunuldu.

Geleneksel ekim yöntemleri yerine toprağa en az müdahale ile yapılan ekim yönteminin “Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemi” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Keskin, geleneksel yöntemlerle yapılan toprak işlemede toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının bozulduğunu, aynı zamanda da yüksek enerji giderlerine yol açtığını belirtti.

Atatürk Üniversitesinin, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı öncülüğünde tarım ve hayvancılık faaliyetleri alanlarında önemli bir yol kat ettiğini aktaran Keskin, bu çalışmaların artarak devam edeceğini ve bölge çiftçilerine daima destek olunacağını ifade etti.

“Proje ile yüzde 70 Yakıt Tasarrufu Sağlanacak”

Yürütücülüğünü yaptığı proje hakkında bilgi veren ve faydalarından bahseden Prof. Dr. Aksoy ise toprak işleme ile ürün veriminin artırılması veya eşdeğer ürünün daha az maliyetle elde edilmesi düşüncesinin koruyucu toprak işleme konularını ön plana çıkardığını söyledi. Aksoy: “Projede önerilen doğrudan ekim yönteminde ekanizasyon işlemi yalnızca ekimle sınırlandırıldığı için yüzde 70 yakıt tasarrufu sağlayacak, zaman ve işçilik gereksinimini ise yüzde 50-60 azaltacak. Projede kapsamında Erzurum’da bulunan önemli ovalardan Daphan, Erzurum ve Pasinler Ovalarında doğrudan ekim teknolojisini çiftçilere tanıtmayı ve benimsetmeyi amaçlıyoruz. Doğrudan ekim yönteminin yaygınlaşmasıyla hem koruyucu toprak işlemenin faydaları hem de bitkisel üretimde girdi etkinliği sağlanabilecek” diye konuştu.

150 Çiftçiye 5 Eğitim Programıyla Doğrudan Ekim Eğitimi Verilecek

Doğrudan ekim yöntemi kullanılarak, Daphan, Erzurum ve Pasinler ovalarındaki 100’er dekar çiftçi arazisinde demontrasyon üretimi yapılacağına işaret eden Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy: “Doğrudan ekim yöntemi ile Atatürk Üniversitesi arazilerinde ise toplam 200 dekar hububat, yem bitkisi, silajlık mısır ve ayçiçeği üretiminin gerçekleştirilmesi ve demonstrasyonunun yapılmasını hedefliyoruz.

Erzurum’un bütün ilçelerinden katılımın sağlanacağı toplam 150 çiftçiye 5 eğitim programıyla doğrudan ekim eğitimi vereceğiz. Proje kapsamında, çiftçi arazisi ve Atatürk Üniversitesi arazisi olmak üzere toplam 800 dekar arazide doğrudan ekim yöntemiyle bitkisel üretim yapılacak. Yetiştirilecek ürünler, proje amaçları ve mevcut arazi şartlarına göre belirlenecek, hububat ve yem bitkileri olacak. Projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ