Doğru aşılama politikalarıyla dünyada çocuk felci görülme sıklığı yüzde 99,9 azaldı

İSTANBUL (AA) - Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi'nin (GPEI), 120 ülkede 350 binden fazla çocuğu sakat bırakan çocuk felcini ortadan kaldırma hedefi sonucunda çocuk felcinde vaka sayısı yüzde 99,9 azaldı.Sanofi açıklamasında, D

Genel 23.10.2020 19:35:21 0
Doğru aşılama politikalarıyla dünyada çocuk felci görülme sıklığı yüzde 99,9 azaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.10.2020 19:35

İSTANBUL (AA) - Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi'nin (GPEI), 120 ülkede 350 binden fazla çocuğu sakat bırakan çocuk felcini ortadan kaldırma hedefi sonucunda çocuk felcinde vaka sayısı yüzde 99,9 azaldı.

Sanofi açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve paydaşlarının oluşturduğu koalisyon tarafından 1988 yılında başlatılan Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi (GPEI) ve global çapta doğru aşılama politikaları sayesinde bugün çocuk felcine yakalanma riskinin büyük ölçüde azaldığı belirtildi.

Diğer yandan, dünyada tek bir çocuğun bile çocuk felci olmasının hemen herkesin yeniden risk altında olduğu anlamına geldiği aktarılan açıklamada, bu nedenle, çocuk felcinin hakkındaki farkındalığının hep yüksek tutulması gereken bir hastalık olduğu vurgulandı.

Açıklamada, 24 Ekim Dünya Çocuk Felci Günü'nün bu yıl, Kovid-19 pandemisi nedeniyle rutin aşılama rutinlerinin bozulması riskinden ötürü ayrı bir anlam kazandığı kaydedildi.

Çoğunlukla 3-5 yaş arası çocuklarda görünen bu tehlikeli hastalığın büyük ölçüde azalmış olmasının küresel düzeyde doğru bir aşı uygulamasının ne kadar başarılı olabileceğinin bir göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, "GPEI'nin 120 ülkede 350 binden fazla çocuğu sakat bırakan bu hastalığı ortadan kaldırma hedefi sonucunda çocuk felcinde vaka sayısı yüzde 99,9 azaldı. Bu iddialı hedef gerçekleşmeseydi, bugün yürüyebilen 18 milyon insan aslında felçli olacaktı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sanofi Pasteur Çocuk Felci ve Çocuk Hastalıkları Medikal Uzmanı Nadia Minarovic, son yıllarda olumsuz sosyo-ekonomik koşullar ve bazı ülkelerde aşı uygulanmasındaki eksiklikler nedeniyle dünyanın bazı bölgelerinde, çocuk felcinin yeniden tırmanışa geçtiğini belirtti.

Minarovic, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda dünyanın dört bir yanından 20 ülkeden yeni çocuk felci vakaları bildirildi. 2018'de toplam 138 vaka, 2019'da 541 vaka var ve 2020'de maalesef yine artış göstermesi bekleniyor. Bu gerçekten endişe verici bir durum ve çocuk felci konusunda farkındalığın ne kadar önemli olduğuna dair bir uyarı. Bu yıl, Kovid-19 pandemisi nedeniyle milyonlarca çocuk, aralarında çocuk felci de olmak üzere birçok aşıyla önlenebilir çocukluk çağı hastalığı riskini daha yüksek oranda taşıyor. DSÖ, rutin aşılama programlarının bozulmasının, dünyada bir yaşın altındaki en az 80 milyon çocuğu etkileyeceğini tahmin ediyor. Dolayısıyla, Dünya Çocuk Felci Günü’nün bu yıl daha da önemli olduğuna inanıyor ve gözümüzden ırak olan bu hastalık hakkında farkındalığımızı her daim taze tutmaya bir davet olarak görüyorum."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ