Doğal dezenfekten ’Kuka’ tespihlere talep arttı

ELAZIĞ'DA OSMANLI DÖNEMİNDEN BERİDİR HEKİMLER VE VATANDAŞLAR TARAFINDAN ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİĞİNDEN DOLAYI DOĞAL DEZENFEKTEN OLARAK KULLANILAN KUKA TESBİHLERE RAĞBET ARTTI.

Genel 8.05.2020 11:31:23 0
Doğal dezenfekten ’Kuka’ tespihlere talep arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.05.2020 11:31

Elazığ’da tespih ustaları, korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle müşterilerinin Kuka ağacının meyvesinden yapılan ve Osmanlı döneminden itibaren mikrop kırıcı antibakteriyel özelliği olduğu bilinen kuka tespihlere talep arttığını söyledi.

Dünyayı etkisi altına alan korona virüsüne karşı ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da kurumlar tarafından tüm tedbirler alınırken, vatandaşlarda kendi tedbirleri için zaman zaman alternatif yöntemlere yöneliyor. Bu kapsamda vatandaşların tespih ustalarından özellikle Antibakteriyel özelliği bulunan kuka ağacının meyvesinden yapılan tespih talep ettiği belirtildi. Osmanlı döneminde çok popüler olduğu bilinen ve hekimlerin de mikrop kırıcı antibakteriyel özelliği nedeniyle sürekli yanında taşıdığı kuka tespihleri, üretmek için ustalar atölye mesai yapıyor.

11 yaşında babasının atölyesinde mesleği öğrenen ve kendi atölyesinde siparişler üzerine kuka tespihler yapan 46 yaşındaki Bekir Güncü’de, kuka ağacından yapılan tespihlere salgından dolayı rağbet arttığını söyledi.

Kukanın eldeki mikrobu topladığının sürekli söylendiğine dikkat çeken Güncü,"Bu eskilerden duyulmuş bir şeydir, bize söylenen odur. Kukanın özellikleri çekildiği kayganlığı, eldeki mikropları toplaması ve çektikçe kararıp daha güzel bir hale gelmesidir. Geçmişte bir düşüş gösterdi ama bu son zamanlarda rağbet artı, istek oluyor. Bizde bunların yapımını en güzel bir şeklide yapmaya çalışıyoruz. Korona virüsten dolayı kukaya bir rağbet var ondan dolayı bizde burada onun üretimi ile uğraşıyoruz ve daha fazla yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Özel işçilikli kuka tespihlerin 200 ile 250 arasında müşteri bulduğunu aktaran Güncü, özel işçiliği olmayanların fiyatının ise 100 lira civarında olduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ