Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Müslüman alemini yakından ilgilendiren bayramlar her vatandaş için de ayrı bir önem taşıyor. Aile ve akraba ziyaretlerinde bulunacak olan 2019 Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvimi merak ediyor. Bu takvime göre plan yapacak olanlar içinse heyecan dorukta. Diyanet 2019 yılı dini takvimini açıkladı. Buna göre; Kurban Bayramı tarihleri de belli oldu. Bayram tatilinin kaç gün olacağı da ayrıca merak ediliyordu. Bu merak da giderilmiş oldu.
Kurban Bayramı'na yaklaşık 1 ay kaldı. İslam alemini yakından ilgilendiren Kurban Bayramı tatili ve tarihiyle alakalı detaylara haberimizden erişim sağlayabilirsiniz.
Kurban Bayramı 2019 yılında, 11 Ağustos ile 14 Ağustos arasında kutlanacak. Yarım gün tatil olan bayram arifesi ise 10 Ağustos Cumartesi günü. 2019 Kurban Bayramı takvimi şu şekilde;
10 Ağustos 2019 Cumartesi Kurban Bayramı Arefesi
11 Ağustos 2019 Pazar Kurban Bayramı (1.Gün)
12 Ağustos 2019 Pazartesi Kurban Bayramı (2.Gün)
13 Ağustos 2019 Salı Kurban Bayramı (3.Gün)
14 Ağustos 2019 Çarşamba Kurban Bayramı (4.Gün)
KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN? 9 GÜN MÜ OLACAK?
Diyanet Kurban Bayramı tatil süresi merak edildi. Kurban Bayramı arifesi 10 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. Hafta sonuyla birleştirilmesi beklenen Kurban Bayramı'nın tatil süresi hakkında henüz net bir açıklama gelmedi. Yeni bir açıklama gelince haberimize eklenecektir. Gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197).
Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
KURBAN ETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?
Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de eve ayrılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, "Dahâyâ", 10). Ailenin ihtiyaç durumuna göre etin tamamı evde bırakılabileceği gibi, toplumda muhtaçların arttığı dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılması uygun olur.