Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ekvator Ginesi'ni çok önemli stratejik bir ortak olarak görüyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ekvator Ginesi'ni çok önemli stratejik bir ortak olarak gördüklerini belirterek, 'İlişkilerimiz son 3-4 yılda hızla ilerledi ve gelişti.' dedi.

Genel 22.07.2020 23:10:23 0
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ekvator Ginesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.07.2020 23:10

MALABO/ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Ekvator Ginesi'nde, Türkiye'nin Malabo Büyükelçiliğinin resmi açılış törenine katıldı.

Açılış törenine Ekvator Ginesi Başbakan Yardımcısı Angel Masie Mebuy, Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Simeon Oyono Esono Angue ile Bayındırlık, İskan ve Şehircilik Bakanı Diosdado Nsue Medja da iştirak etti.

Törende konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'den Ekvator Ginesi'ne ilk kez resmi ziyaret gerçekleştiren dışişleri bakanı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Ekvator Ginesi ile diplomatik ilişkilerin 1980'lerde tesis edildiğini belirten Çavuşoğlu, "Özellikle Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan arasındaki dostlukla birlikte, ilişkilerimiz son 3-4 yılda hızla ilerledi ve gelişti." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Angue ile görüşmelerinde, diplomatik ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

"Buradaki okul Türkiye Maarif Vakfı'na devredildi"

Çavuşoğlu, iki ülke arasında eğitim alanında önemli bir adım attıklarını söyledi. Çavuşoğlu, "Buradaki okul Türkiye Maarif Vakfı'na devredildi. Ekvator Ginesi'ne çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ayrıca Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Malabo uçuşlarını başlattığını da bildirdi.

"Toplamda 9 anlaşma imzaladık"

Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerine verdiği öneme dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Afrika kıtasında Ekvator Ginesi'ni de çok önemli stratejik bir ortak olarak görüyoruz. Malabo'ya gelmeden önce Batı Afrika'da iki ülkeyi daha ziyaret ettik. Önce Togo'yu daha sonra Nijer'i. Malabo'da dün imzaladığımız 2 anlaşmayla birlikte toplamda 9 anlaşma imzaladık. Esasen bu anlaşmalar bile, Afrika Birliği'yle ilişkilerimizi her düzeyde geliştirme arzumuzun bir göstergesidir."

Yaklaşık 5 yıl önce, Malabo'da bir Türk firmasının inşa ettiği konferans merkezinde "2. Türkiye Afrika Birliği Ortaklık Zirvesini" gerçekleştirdiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "Afrika Birliği ile de, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) dahil tüm bölgesel örgütlerle de, ilişkilerimizi önümüzdeki süreçte daha da geliştireceğiz. 3. Türkiye-Afrika Birliği Ortaklık Zirvesini'de 2021'de Türkiye'de gerçekleştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ekvator Ginesi'nde yaşayan Türk vatandaşlarına da seslenen Çavuşoğlu, "Her biriniz bizim için çok kıymetlisiniz. Her zaman Türkiye'deki vatandaşlarımızın yanında olduğumuz gibi yurt dışında yaşayan tüm vatandaşlarımızın ve sizlerin de yanındayız. Bu büyükelçilik sizin eviniz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Büyükelçiliğin kapısının yalnızca Türk vatandaşlarına değil, Ekvator Gineli ve ülkede bulunan başka milletlerden vatandaşlara da açık olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mbasogo ile görüşme

Çavuşoğlu, Büyükelçilik açılışının ardından Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Mbasogo ile görüştü.

Görüşmenin ardından Çavuşoğlu, "Dün Dışişleri Bakanı, bugün de Cumhurbaşkanı ile ilişkilerimizi daha fazla nasıl geliştirebileceğimiz konsunda görüşme imkanı oldu. Zaten ziyaretimizin de amacı buydu. Son derece verimli, faydalı görüşmeler gerçekleştirdiğimizi de söylemek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mbasogo ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında samimi bir dostluk olduğunu belirterek, iki ülke ilişkilerinin her alanda hızla gelişmesinde bu dostluğun önemli bir etkisi bulunduğunu vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ