Depremi unutturmamak için 'batık şehri' görüntüledi

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin etkilerinin unutulmaması için Gölcük Değirmendere'de sular altında kalan batık şehrin son halini görüntüledi.

Genel 16.08.2020 13:59:38 0
Depremi unutturmamak için
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.08.2020 13:59

ANKARA (AA) - Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ile 17 Ağustos Marmara Depremi nedeniyle Kocaeli'nin Gölcük ilçesine bağlı Değirmendere Mahallesi'nde sular altında kalan batık şehre dalış yaptıklarını söyledi.

Moriwaki ile su altında kalan oteli, çınarları, enkazı incelediklerini aktaran Ceylan, "Depremin su altında bıraktığı izler doğal bir resif oluşturarak, bir çok canlıya ev sahipliği yapıyor olsa da depremin su altında yaşayan izlerini oluşturuyor. Deprem riski yaşayan ülkemiz açısından bu izlerin sürekli hatırlanması çok önemli. Su altındaki batık şehir depreme hazırlıklı bir toplum olmamız gerektiği noktasında bizlere ip uçları veriyor." dedi.

Marmara depreminin Türkiye tarihindeki en önemli doğa olayı olduğunu söyleyen Ceylan, şunları kaydetti:

"Değirmendere batık şehir aslında depremi hiç unutmamamız gereken bir yer. Su altında kalan bir dondurmacının malzemelerini, o dönemde denize sıfır olan ve turistik olarak da değeri yüksek olan Koruk Oteli, çocuk ayakkabısını, tavayı ve çınar ağacını görüntüledim. Tuzlu suya rağmen bazı çınar ağaçlarının köklerinin hala yeşil olduğunu gördüm. Önceki çekimlerimde araba vardı ama yeni çekimlerimizde yok çünkü tamamen kum altında kalmış. Bu ülke sadece 17 Ağustos'ta depremi hatırlamamalı, her zaman hatırlamalı. Japonya ile aramızdaki fark bu. Onlar deprem gerçeği ile yaşıyor. Bizde bu yapılmıyor. Sadece 17 Ağustos günü depremi hatırlarsak deprem geldiği zaman elimizden bir şey gelmez. Bu çalışmamla depremi bir gün değil her gün düşünmemiz gerektiğini vurguladım."

Türkiye'nin bilgi ve donanım olarak depreme hazır olması gerektiğine dikkati çeken Ceylan, insanların Türkiye'nin deprem kuşağında olduğu gerçeğini hiçbir zaman unutmaması ve bu gerçekle yaşaması gerektiğini vurguladı.

"Türkiye depremden sonra yaşananları unuttu"

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise deprem uzmanı olduğu için Marmara depremi sonrası Japonya tarafından Türkiye'ye gönderildiğini söyledi.

O tarihten sonra geri dönmeyip Türkiye'de yaşamaya başladığını aktaran Moriwaki, Türkiye'nin depremlerden sonra yaşananları unuttuğunu, Japonya'da ise insanların deprem gerçeği ile yaşayıp buna çözümler ürettiğini anlattı.

Japon'da herkesin depreme hazır olduğunu belirten Moriwaki, şu ifadeleri kullandı:

"Tecrübelerimiz doğrultusunda aynı hataya düşmemek için herkes çalışıyor. Türkiye'de teknoloji iyi ama kaçak binalar çok. Japonya'da daha büyük depremler oluyor ama bir şey olmuyor çünkü herkes hazır. Eğitim çok önemli, yaşıyorsunuz ama sonra unutuyorsunuz. Japonya'da deprem tatbikatı her ay yapılıyor. Türkiye'de de böyle olmalı."

Depremde denizin içine kayan kısmı kendi gözleriyle görmek istediğini de belirten Moriwaki, "Üç sene önce dalışa başladım. Işıkara hocanın da söylediği gibi 'İnsanları deprem öldürmedi, binalar, kaçak yapılar öldürdü.' Türkiye yaşanan büyük depremden bir ders almış gibi durmuyor. Herkese depremin nasıl olduğunu anlatmak lazım."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcu gülle atmada Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ