Defineciler 2500 rakımdaki kaleyi bile kazdılar

Defineciler Erzurum’da Ki Tarihi Yerleri Kazmaya Devam Ediyor. 1790 Yılından Günümüze Kadar Ulaşan Surp Minas Kilisesinin Duvarlarına Kadar Kazan Defineciler Tescillenmeyi Bekleyen 3 Bin Yıllık “ Kartal Kalesini” İse 600 Metre Dik Yamac?

Genel 6.10.2019 09:42:27 0
Defineciler 2500 rakımdaki kaleyi bile kazdılar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.10.2019 09:42

Erzurum’da 1790 yılından günümüze kadar ulaşan Surp Minas Kilisesi’nin duvarlarına kadar kazan defineciler, tescillenmeyi bekleyen 3 bin yıllık "Kartal Kalesi"ni ise 600 metre dik yamacı tırmanarak kazdılar.

Erzurum’un Aziziye ilçesinde 1790 yılında Ermeniler tarafından yapılan Surp Minas Kilisesi’nde defineciler kaçak kazı yaptı. Kilisenin içerisinde kazılmadık yer kalmazken, Aziziye Belediyesinin girişimleri sonucunda kilise Almanya’da yaşayan bir Ermeni’ye ait çıksa da sahibi restorasyona izin vermedi. Sahibinin isteği üzerine dokunulmayan kilise, definecilerin ve madde bağımlıların uğrak yeri haline geldi.

Umduğunu kilisede bulamayan defineciler, bu kez Yakutiye ilçesi Güngörmez Mahallesi’nde Demir Çağı’ndan kalma 3 bin yıllık Kartal Kalesi’ni kazmaya başladı. Resmi olarak ilk kez keşfedilen 2500 rakımlı kale, daha arkeologlar tarafından incelenmeden definecilerin uğrak yeri haline geldi. Kaleye çıkmak için 600 metrelik dik yamacı kazı malzemeleriyle tırmanan defineciler, yöre halkının tepkisine neden oldu.

Kalede incelemelerde bulunan Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, definecilerin kültür varlıklarının kanayan yarası olduğunu ifade ederek, kültür varlıklarının korunması için jandarma ile ortak proje yürüttüklerini söyledi. Genç, “Defineciler Erzurum’un ve kültürümüzün kanayan yaralarından birisi. Defineciler gittiğimiz en ücra köşedeki kalelerde bile görüyoruz. Definecilerle kültürel olarak mücadele etmeye çalışıyoruz. Özellikle kültür varlıklarının yoğun olduğu alanlarda köy ahalisini köy evlerinde toparlayıp kültür varlıklarının önemi ve korunması gerektiği hakkında bilgi veriyoruz. Asayiş olarakta jandarma ile projeler üretiyoruz, özellikle bu tür kültür varlıklarının yoğun oldukları alanda ekiplerin daha sık olarak devriye atmalarını istiyoruz” dedi.

Kalenin bulunduğu Güngörmez Mahallesi’nin muhtarı Baki Uludağ ise turizme kazandırılmayı hedefledikleri kaleyi definecilerden korumak için büyük çaba sarf ettiklerini kaydederek, “Definecilerin köyümüzü tahrip etmelerini istemiyoruz. Onların kalemizi tahrip etmemeleri için sık sık onları takip etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ