Darbe girişiminin failleri cezasız kalmadı: Silah dağıtan emniyet subayı Gökhan Eski

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı emniyet subayı olan eski kurmay yarbay Gökhan Eski'nin, karargahı işgal etmeleri için darbecilere silah dağıttığ belirlendi.

Genel 15.11.2019 10:38:39 0
Darbe girişiminin failleri cezasız kalmadı: Silah dağıtan emniyet subayı Gökhan Eski
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.11.2019 10:38

ANKARA (AA) - FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde rol oynayan, güvenlik güçleri ve sivilleri hedef alan darbeciler cezasız kalmadı. Bu isimler arasında 11 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay Başkanlığı emniyet subayı kurmay yarbay Gökhan Eski'nin ismi dikkat çekiyor.

<br class="k-br" />

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre Eski, genellikle albayların görevlendirildiği emniyet subaylığı görevine binbaşı rütbesindeyken atandı. FETÖ ile 1986'da ortaokul öğrencisiyken tanışan Eski, "Salih" kod adını kullandı.

Topçu subayı olarak atandıktan sonra da örgütle ilişkisini sürdüren Eski, maaşından örgüte para aktardı, sohbet adı altında düzenlenen toplantılara katıldı.

Eski, örgüt "abisi" aracılığıyla tanıştığı dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı yarbay Levent Türkkan ile komutanların odasına dinleme cihazı koydu.

Sözde yurtta sulh konseyi üyesi eski tuğgeneral Mehmet Partigöç'ten darbe yapılacağı bilgisini aldıktan sona hazırlıklara başlayan Eski, bu kapsamda 15 Temmuz'un nöbetçi amir listesini değiştirdi.

İhanet girişiminin başlamasıyla karargahtaki darbecilere silah ve mühimmat dağıtan Eski, ardından nöbet kulübelerine takviye birlikler gönderdi.

Eski'nin, darbecileri protesto etmek için Genelkurmay Başkanlığı karargahı önüne gelen sivillere ateş edilmesi emrini verdiği tanık beyanlarına yansıdı.

Tanık R.T, "Saat 23.30 gibi sivil vatandaşlar Genelkurmay içine girmeye çalıştı. Gökhan Eski, nöbetçileri arayarak içeri girmeye çalışan sivillerin vurulmasını emretti." dedi.

Gece boyunca darbe faaliyetlerinde bulunan Eski, başarısız olduklarını anlayınca karargahta yaşananları kaydeden güvenlik kameralarının bağlı olduğu sunucuyu, sanık eski binbaşı Ahmet İlhan Ayşan ile söktü. Ayşan'ın sunucuları tank paletleri altında imha ettiği anlar, güvenlik kameralarınca kaydedildi.

Sunucunun yedeğinin Genelkurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığında tutulduğunun anlaşılması üzerine, Eski'nin 15 Temmuz gecesinde yaşananları karartma girişimi boşa çıktı.

11 kez ağırlaştırılmış müebbet

Gökhan Eski, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince görülen Genelkurmay Çatı davasının 6 Aralık 2017'deki duruşmasında hakim karşısına çıktı.

Örgüt mensubu olduğunu itiraf ettiği soruşturma aşamasındaki beyanlarını inkar eden Eski, sivillere ateş edilmesi emrini vermediğini iddia etti.

Silahlı bir şekilde kameralara yansıyan Eski, kayıtların silinmesine ilişkin de faaliyetinin olmadığını savundu.

Eski'nin de aralarında bulunduğu 224 sanıklı dosya, 20 Haziran 2019'da karara bağlandı.

Güvenliğinden sorumlu olduğu karargahı işgal etmeleri için darbecilere silah dağıtan ve sivillere ateş edilmesi emrini veren Gökhan Eski, "anayasal düzeni ihlal" suçundan bir, "10 kişinin şehit edilmesi eyleminden" ise 10 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ