Dağlık Karabağ'daki imar çalışmalarında Azerbaycanlı göçmenlerin istekleri dikkate alınacak

Azerbaycan'da Dağlık Karabağ'a dönecek insanların düşüncelerini, planlarını ve ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik olarak anket çalışması başlatıldı.

Genel 27.03.2021 14:26:18 0
Dağlık Karabağ
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.03.2021 14:26

BAKÜ(AA) - Azerbaycan'da, işgalden kurtarılan bölgelerin imarında, ata yurtlarından yıllardır uzak kalan göçmenlerin istek ve düşünceleri dikkate alınacak.

Azerbaycan, Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerin imarına yol, elektrik santrali, havalimanı gibi projelerle başladı. Eş zamanlı olarak da Ermeni güçlerin işgal döneminde döşediği mayınlar temizleniyor. Bir taraftan da kurtarılan bölgelere Ermeni güçlerin verdiği zarar hesaplanıyor, tahrip edilen evlerin envanteri hazırlanıyor.

Hükümet, tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken o topraklara dönecek insanların düşüncelerini, planlarını, ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik olarak da anket çalışması başlattı.

Anket çalışması, ülkenin en önemli eğitim kurumları arasında yer alan Ada Üniversitesinin uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından yapılıyor.

Hem internet üzerinden hem de birebir görüşme şeklinde yapılan ankette, Dağlık Karabağ ve etrafındaki illerden işgal nedeniyle göç etmek zorunda kalan insanlara, göç sürecinin nasıl organize edilmesi gerektiği, döndükten sonra nasıl bir şehir ya da köyde yaşamak istedikleri ve hangi işi yapacakları soruluyor.

Anket sonuçları, bir rapor haline getirilerek hükümete sunulacak, bölgedeki imar çalışmaları ve göçmenlerin geri dönüş süreci bu rapor dikkate alınarak yürütülecek.

"Göçmenler kısa zamanda ata yurtlarına dönmek istiyor"

Ada Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fariz İsmayılzade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet üzerinden yürütülen anket çalışmasına yaklaşık 50 bin kişinin katıldığını, hedeflerinin 100 bin göçmenin görüşünü almak olduğunu söyledi.

İsmayılzade, kaç kişinin dönmek istediği, bu kişilerin ne gibi ihtiyaçlarının olduğu, Karabağ'da hangi ekonomilerin gelişmesini arzu ettikleri ve nerelerde çalışmak istedikleri gibi bilgilerin hükümetin yapacağı çalışmalar açısından önem taşıdığını belirtti.

İşgalden kurtarılan bölgelerde yapılacak çok iş olduğunu dile getiren İsmayılzade, şunları kaydetti:

"Altyapı tamamen yok edilmiş durumda ve her tarafa mayın döşeli. Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra yeni altyapının oluşturulması, evlerin, okulların, hastanelerin inşası için zaman gerekiyor. Konuştuğumuz göçmenler kısa zamanda kendi ata yurtlarına dönmek istiyorlar. 30 yıldır bekledikleri köylerini, şehirlerini görmek, orada yaşayıp çalışmak istiyorlar. Bizden ne zaman geri dönebileceklerini soruyorlar. Sabırsızlıkla bekliyorlar. Hükümet altyapı çalışmalarını bitirdikten ve güvenlik sağlandıktan sonra insanlar evlerine dönecek."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor forvet hattını Tayyip Kanarya ile güçlendirdi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ