Dadaşlar, Aziziye Destanının 142’inci yıl dönümünde tabyalara yürüdü

Nene Hatun’un destanlaştığı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın (93 Harbi) 142’nci yıl dönümünde Erzurum’da binlerce vatandaş sabah namazında okunan salanın ardından Aziziye Tabyalarına yürüdü.

Genel 9.11.2019 13:10:25 0
Dadaşlar, Aziziye Destanının 142’inci yıl dönümünde tabyalara yürüdü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.11.2019 13:10

Nene Hatun’un destanlaştığı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın (93 Harbi) 142’nci yıl dönümünde Erzurum’da binlerce vatandaş sabah namazında okunan salanın ardından Aziziye Tabyalarına yürüdü.

Binlerce Erzurumlunun, ’93 Harbi’ olarak bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı’nda ‘Aziziye Tabyasının düştü’ haberini duyması üzerine kadınların ve erkeklerin taş, sopa ve baltalarla destan yazarak geri aldığı tabyalara ellerinde bayraklar ile akın etti.

Erzurum Valiliğinin öncülüğünde oluşturulan Tabyalara yürüyüş programına şehit ve gaziler yakınları ve sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve yüzlerce Erzurumlu akın etti. Sabah namazının ardından il merkezindeki bütün camilerde sala okundu. Salanın ardından Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği toplu taşıma araçlarıyla şehrin değişik noktalarından Karskapı Asker Şehitliği önünde toplanıldı. Şehitliği ziyaret eden yüzlerce vatandaş, daha sonra 2 kilometre uzaklıktaki Aziziye Tabyasına kadar tekbir ve marşlar eşliğinde yürüdü.

‘Tıpkı bir Çanakkale’

Osmanlı-Rus Savaşı’nda ‘Aziziye Tabyasının düştü’ haberi üzerine milli mücadeleyi destanlaştıran dadaş halkının yanı sıra, savaş esnasında mevziisini terk etmeyen, telefonlar ile irtibatta olan, gözlem yapan, top atan ve süngülerle çarpışan askerler de canlandırıldı. Askerlerin hareketsiz bir şekilde tıpkı bir fotoğraf karesiymiş gibi savaş olayını canlandırmalarına, tabyalara akın eden vatandaşlar kayıtsız kalmayarak hatıra fotoğrafları çektirdi.

Aziziye tabyasına yürüyen vatandaşlar, Top dağı zirvesine ulaşıldığında ellerinde baltaları bulunan küçük Nenehatunlar ile karşılaştı. Ehrama bürünen minikler ellerindeki balta ile destanlaşan Nenehatun’u yad etti. Daha sonra Nenehatun’un kabri dualar edilerek karanfiller ile süslendi.

Etkinliğe Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Milletvekili Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen katıldı.

Etkinlikte konuşan Vali Okay Memiş, “Bugün aziziye destanının 142’nci yıldönümü sebebiyle Nene Hatun kabri başındayız. Sadece kahraman Osmanlı askeri değil bütün kahraman dadaşlar, doğrudan görevleri olmamalarına rağmen, eline geçirmiş oldukları kazma küreklerle genç yaşlı demeden askerinin yanına koşmuş ve emperyalist güçleri geri püskürtmüş. Burada 500’ün üzerinde sivil vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Bu vesile ile 7 yıldır ecdada saygı yürüyüşü yapıyoruz. Binlerce dadaş vatandaşımız ile birlikte şehir merkezinden tabyalara, nene hatunun kabrine kadar yürüyüş yaptık. Bütün şehirlerimize Allahtan rahmet diliyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise Nenehatun’un destanlaştığı olayı, Kundaktaki bebeğini bırakıp askerlerin yardımına koşan dadaşların ruhunun 93 harbinde büyük cesaretle, büyük bir vatanseverlikle ve imanla ortaya koyduğu tavırdan bahsetti. Erzurum’un muhafaza altına alınmış olmasını dadaşların, milli mücadele ruhuyla ile eli silah tutan herkesin kadın, erkek ayırmaksızın Aziziye Tabyalarına canları pahasına gitmesine bağladı.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ