Coğrafi işareti alınan ehram Aziziye’ye emanet

ERZURUM’UN AZİZİYE İLÇESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NDE KURULAN 'AZİZİYE EL SANATLARI ÜRETİM İŞLETMESİ'NDE KADINLAR KENDİ ELLERİYLE TEZGAHLARDA EHRAM ÖRÜYOR.

Genel 22.08.2020 10:20:24 0
Coğrafi işareti alınan ehram Aziziye’ye emanet
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.08.2020 10:20

Erzurum’un Aziziye ilçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ’Aziziye El Sanatları Üretim İşletmesi’nde kadınlar kendi elleriyle tezgahlarda ehram örüyor.

Erzurum yöresine özel bir kıyafet olan ehram, kadınların koyun yününden bin bir emek verilerek üretiliyor. Koyun yününden yapılan ehram ilk olarak temizlik aşamalarından geçiyor. Daha sonra işletmeye getirilen yünler ilk olarak kurutuluyor. Son olarak ise çuvallanıp tezgahlara getiriliyor. Tezgahlarda işlenen yünler farklı çeşitlerde dikilerek ehram haline getiriliyor.

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, kadınların çalıştığı üretim işletmesinde incelemelerde bulundu. Aziziye Belediyesi olarak özellikle eksikliği hissedilen istihdamın artırılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini belirten Başkan Orhan, “Ehram dokuma kumaşının coğrafi işaret belgesini Aziziye Belediyesi olarak aldık. Ehram Erzurum’a özgü bir kumaştır. Yünler Erzurum’da yetişen koyunların yünlerinden alınıyor. Yünler ipe dönüştürülüp ehram olarak dokunuyor. Ehram sadece kadınların örtü olarak kullanıldığı bir kumaştı. Yeni katma değerli ürünler sağladık. Atkı, kravat, ceket yapıyoruz. Amacımız hem ehramın tüm Türkiye’de uluslar arası mecrada tanıtımını yapmak. Kadayıf dolmamız, cağ kebabımız varsa ehram da bizimdir. Aziziye Belediyesi olarak sahip çıkıyoruz. Hem istihdam üretiyoruz, hem de kadınlarımız aile bütçelerine katkı sağlıyorlar” dedi.

Cazibesi son yıllarda artış gösteren ehramı yaygınlaştırıp istihdam ve ekonomiye katkı sağlamayı düşündüklerini de anlatan Başkan Orhan, yerel yönetimler olarak kültürün ve ekonominin gelişmesi anlamında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Yeni üretim tesisleri ve yeni istihdamlar hedeflediklerini söyleyen Başkan Orhan, “El Sanatları Üretim İşletmemiz ekonomiye katkı sunmaya başladı. Coğrafi işaretini aldığımız ehram kumaşından üretilen birçok ürün piyasada yerini aldı” diye konuştu.

El sanatları eğitmeni Hülya Saltuklu ise “Yünleri taraklarda taradıktan sonra teşilerle bükerek ip haline dönüştürüyoruz. Ehramlardan günün modasına uygun ihtiyaca talebe göre değişik alanda değerlendiriyoruz. Kadın erkek giyimleri, ev dekorasyonları olarak değerlendiriliyor. Desenine, ebadına göre ehramlar piyasada 500 TL’den başlıyor” diye konuştu

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Cumhuriyet coşkusu sporla buluştu


Van Spor

Erzurumspor FK: "Kulübümüzün tüm kritik maçlarının bağımsız bir kurulca incelenmesini istiyoruz"


Van Spor

Tunceli’de kano yarışları renkli görüntüler oluşturdu


Van Spor

Spor yöneticiliği programı, Sporak tarafından akredite edildi


Van Spor

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ