'Çocuklar ilgi alanlarına girmeyen kitapları okumaya zorlanmamalı'

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kurt, 20 yaş altı çocuk ve gençlere evde kaldıkları sürede ilgi alanlarına göre kitap okumaları tavsiyesinde bulundu.

Genel 15.04.2020 11:31:00 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.04.2020 11:31

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebeveynlerin, yeni tip koranavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde sokağa çıkma yasağı bulunan gençler ile çocukları evlerinde ilgi alanlarına yönlendirmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle 20 yaş altındakiler için uygulanan sokağa çıkma yasağıyla birlikte okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin evde vakit geçirme zorunluluğu doğduğunu anımsatan Kurt, bu grubun daha verimli zaman geçirebilmesi için kitap okuması gerektiğini vurguladı.

Kurt, ebeveynlerin, uzmanların ve eğitimcilerin çocuklara ve gençlere ders dışı zamanlarını kitap okuyarak geçirmeleri tavsiyesinde bulunduğunu anımsatarak, "Ancak onların genç olduğu çağda muhatap oldukları dünya ile günümüz çocuk ve gençlerin içinde doğdukları muhatap oldukları dünya aynı değil. Elbette kitap okuma önemini günümüzde de hala korumaktadır." dedi.

Kitap ihtiyacının evdeki kütüphanelerden ya da dışarıdan yeni kitaplar edinerek giderilebileceğini anlatan Kurt, "Bu çağın çocuklarının ve gençlerinin bilgi iletişim teknolojileriyle ne kadar çok ilişkide olduğu göz önünde bulundurularak onları sıkmayacak ve ilgi alanları içerisinde yer alacak kitaplar tercih etmek gerekir." diye konuştu.

Çocuk ve gençlere kitap tavsiyeleri

İlkokul 1. 2. ve 3. sınıfta 12 puntodan büyük harflerden oluşan resimli öykü ve masal kitapları, bilim sanat içerikli resimli öğretici kitaplarının tercih edilmesini öneren Kurt, 4. ve 5. sınıflardan itibaren 10 puntoluk harflerden oluşan öyküler ve kısa romanlar, otobiyografiler, tarih kitapları ve gezi kitaplarından bu yaşa uygun olanların tercihler arasında yer aldığını kaydetti.

Kurt, ortaokul çağındaki çocukların tarihi öykü ve tarihi romanlara da başlayabileceğini dile getirdi.

Ortaokul ve lise döneminde çocukların ilgilerinin şekillenmeye başladığına dikkati çeken Kurt, şunları kaydetti:

"Bu açıdan velilerin ve öğretmenlerin, çocukların ilgi alanlarına yönelik kitapları tavsiye etmeleri önemlidir çünkü çocuklara kitap okutarak kişisel gelişimlerine katkı sağlamak isterken ilgi alanlarına girmeyen kitapları okumak için zorladığımızda çocuklarımıza ters bir etki yaratarak, kitap okuma eyleminden uzaklaştırma hatta nefret ettirme söz konusu olabilir. Bu sebeple kişisel ilgiler ve farklılıklar göz önünde bulundurulmadan hazırlanacak her kitap listesi yarar sağlamak yerine zarar verecektir. "

Kurt, öykü, roman, biyografi kitapları, bilimsel kitaplar, gezi gibi kitaplar seçilirken mutlaka çocuğun ilgisinin gözetilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Yoksa 'Çocukluğumda, gençliğimde ben okudum, bana bunu okuttular, bunu tavsiye ettiler.' diyerek kendi okumalarımızı dayatmak hiç de bilimsel bir yaklaşım olmayacaktır. Çocuklarımızın, gençlerimizin ilgi alanlarını en iyi aileleri ve öğretmenleri bilirler. Bu bilgiler ışığında ancak doğru kitap tavsiyesi yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ