CHP Kadına seçme hakkının 85. yıldönümünü kutladı

Chp İl Başbakanı Enver Kiraz İse, Yaptığı Konuşmasında 5 Aralık'ta Da Demokrasi Anlamında Kadınlarımızın Önemli Haklara Sahip Olduğuna Vurgu Yaptı

Genel 5.12.2019 13:15:41 0
CHP Kadına seçme hakkının 85. yıldönümünü kutladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.12.2019 13:15

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 85. yıl dönümü dolayısıyla CHP Malatya Kadın Kolları tarafından öğretmenevinde bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan, HİMYAÇDER Genel Başkanı Ayşe Ece Budan ve Partililer katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer,” 85 yıl önce Türk kadınına verilen seçme ve seçilme hakkının verildiği günün onur ve gururunu yaşıyoruz. Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Tüm dünya kadınları için çok önemli özel bir gün. Türk kadınının sosyal statüsü, iktisadi ve siyasal yaşama katılması yüce Atatürk’ün öncülük ettiği bir dizi değişiklikle mümkün olabilmiştir” dedi. Kadınlarımıza birçok haklar verilmesine rağmen, bugün dahi kadınlarımızla İlgili birçok sorun ne yazık ki çözülemediğini de ifade eden Tuncer,” Eğitimde eşitsizlik, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve erken yaşta evlilikler devam etmektedir. Çalışma yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette cinsel ayrımcılık ortadan kaldırılamamıştır. Kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son yıllarda artış göstermektedir her gün bir kadın cinayete kurban verilmektedir. ki gün önce Ordu ilimizde Ceren Özdemir daha öncede birini öldüren cani tarafından katledildi. Biz Cumhuriyet Kadınları; sahip olduğumuz haklarımızı gerektiği gibi kullanmak için var gücümüzle mücadele etmeliyiz. İktidar sahiplerinin haklarımızı gasp etmesine izin vermemeliyiz. Güçlü bir demokrasi tek kişinin egemenliği ile değil; hukukun egemen olduğu çağdaş insan hakları ve özgürlüklerin geçerli olduğu güçler ayrılığının hüküm sürdüğü katılımcı bir yönetimle mümkün olabilir” diye konuştu.

CHP İl Başbakanı Enver Kiraz ise, yaptığı konuşmasında 5 Aralık’ta da demokrasi anlamında kadınlarımızın önemli haklara sahip olduğuna vurgu yaparak,” Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte birçok hak insanımıza da verildiği gibi kadınlarımızın da eşit olma noktasında Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli çalışmaları olmuştur. Medeni kanunla nasıl resmi nikah mal varlığında eşit pay alma gibi önemli haklara kadınların sahip olmuşsa, 5 Aralık’ta da demokrasi anlamında kadınlarımız önemli haklara sahip olmuşlardır. 5 Aralık kadınların siyasette var olmasının adıdır. Türkiye Cumhuriyetini Türk erkeği Türk kadını ile birlikte omuz omuza kurdu, kurtuluş savaşı’nı Türk erkeği Türk kadını ile omuz omuza verdi” ifadelerini kullandı.

Birçok Avrupa ülkesinde önce Mustafa Kemal Atatürk Türk kadınına seçme ve seçilme verdiğini ifade eden Kiraz, "Ama bugün geldiğimiz noktada maalesef seçme ve seçilme noktasında Avrupa ülkeleri çok gerisinde kaldığımız gibi AK Parti iktidarı döneminde maalesef kadın haklarında her gün geriye giden, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin arttığı bir acı dönemi yaşıyoruz. Bir aydınlık dönemde böyle bir karanlık döneme doğru gidiyoruz. Burada bunun önünde duracak olan siz kadınlarsınız” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ