Cengiz Aytmatov doğumunun 92’nci yılında Keçiören’de anıldı

- Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok: - 'Türk edebiyatının sönmeyen ışığı olan Cengiz Aytmatov insanlık var olduğu sürece yaşamaya devam edecektir. Onun, eserleriyle oluşturduğu okyanustan bütün insanlık faydalanacak'

Genel 14.12.2020 14:37:57 0
Cengiz Aytmatov doğumunun 92’nci yılında Keçiören’de anıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.12.2020 14:37

ANKARA (AA) - Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, "Türk edebiyatının sönmeyen ışığı olan Cengiz Aytmatov insanlık var olduğu sürece yaşamaya devam edecektir. Onun, eserleriyle oluşturduğu okyanustan bütün insanlık faydalanacak." ifadelerini kullandı.

Keçiören Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un doğumunun 92’nci yıldönümü münasebetiyle Keçiören'de anma etkinliği düzenlendi.

Açıklamada etkinlikte katılımcılara hitaben yaptığı konuşmaya yer verilen Altınok, "Türk edebiyatının sönmeyen ışığı olan Cengiz Aytmatov insanlık var olduğu sürece yaşamaya devam edecektir. Onun, eserleriyle oluşturduğu okyanustan bütün insanlık faydalanacak. Onu dünyaya getiren anadan ve babadan, onu yetiştiren hocalarından Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Altınok, Aytmatov'a ilişkin, "Daha çok Selvi Boylum Al Yazmalım eseriyle bilinen Aytmatov birçok esere sahiptir. Çok güzel sözleri de vardır. Yürek sözlerinin ve medeniyet sözlerinin de sahibidir. Bir sözünde diyor ki 'Adam olmak ve adam kalmak'. İnsanlık bunu başarsa birçok problemi de çözmüş olur. Aytmatov gönüllerde yaşamaya devam edecek. Ölen canlar değil tenlerdir." değerlendirmesinde bulundu.


- "Turan coğrafyasını insanlığa anlatmıştır"


Aytmatov tarafından kaleme alınan her bir eserin dünya çapında birer değer olduğunu hatırlatan Altınok, şunları kaydetti:

"Bugün bir ışığın, bir yıldızın, bir güneşin doğum gününü kutluyoruz. Bu ışık Cengiz Aytmatov’dur. Eserleri 176 dile çevriliyor. 176 ülke, 176 millet Cengiz Aytmatov’u okuyor. Hem Türk dünyasına, hem Rus edebiyatına hem de Kırgız edebiyatına doğan bir ışıktır Aytmatov. Tanrı Dağları’ndan süzülüp gelen, Talas’ın Şeker Köyünde doğan bu değer, önemli iz bırakmış bir isimdir. Türk-İslam kültürünü ve Turan coğrafyasını insanlığa anlatmıştır."

Etkinlikte kürsüye gelen Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev, Keçiören’de ismi yaşatılan Cengiz Aytmatov’un yaşadığı dönemde ele aldığı eserlerin dönemin sosyal problemlerini gündeme taşıdığını, bu problemlerin günümüzde de devam ettiğini bildirdi.

Keçiören’de ‘Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov Parkı’nda düzenlenen doğum günü etkinliğine Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev, Moldova'ın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Rusya'ın Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov, Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi İshankuli Amanlyev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Aybek Akaev, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçi Müsteşarı Aidos Kydyrma, Kırgızistan Fahri Konsolosu Mustafa Kurt, Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Mahmodali Rojabiyan, Belarus'un Ankara Büyükelçisi Viltor Rybak, Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan, Keçiören Müftüsü Mehmet Şahin ve Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık katıldı.

Programın sonunda dualar eşliğinde Cengiz Aytmatov büstüne karanfil bırakıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ